Egen curry eller currypulver

Introduktion och förberedelse

Egen curry eller currypulver. Här är recept på egen currykrydda. Det finns massor med varianter av curry. Här är ett recept på en torr curryblandning jag gillar.

Gör du currypulver själv får du varje gång en unik curry full av smak och doft. Det gula kommer självklart från gurkmejan.

Curry håller sig i en tät burk och doftar underbart. En del curryblandningar innehåller upp till 30 sorters kryddor. Fem kryddor är vanliga i färdiga curryblandningar. Ofta är det mycket av de billigare kryddorna.

Bäst smak får curryn om du börjar med så hela kryddor som möjligt men det går givetvis med färdigmalda också.

Övriga kryddor du kan ha i curry är muskot, fänkål, svarta senapsfrön, cassia bark, stjärnanis, lagerblad och curryblad (kari).

För att krossa kryddorna behöver du en stor mortel eller en kvarn - jag har en liten elektrisk kaffekvarn för kaffebönor som går utmärkt att mixa och mala kryddorna till curryn i.

Hur rengöra kaffekvarnen du mixat curry i? Mixa okokt ris i kvarnen, dra ur sladden och torka rent med kökspapper.

Tips på currygryta med pulvret:

Prova en currygryta med lammkött som passar mycket bra ihop med curry. I korthet så är det rätt enkelt att få god gryta med currypulvret. Gör först en blöt currypasta: fräs 2-3 hackade gula lökar, en bit hackad ingefära, några chilis, några hackade vitlökar (ev. galangal) och en halv dl av curryblandningen i en halv dl solrosolja, skirat smör, kokosfett eller majsolja som grund till en currygryta för 4 personer.

Tillsätt två burkar kokosmjölk och någon liter vatten samt koka gärna några timmar på låg värme tills löken nästan löst upp sig. Red ev. med maizenaredning på slutet. Smaka av med salt. Koka ev. med en styckad kyckling med ben (kycklingklubbor funkar med) eller grytbitar som lammstek eller högrev för variant med kött. Vegetarisk variant får du med att vända i quorn på slutet. Man kan även koka med tärnad kycklingfilé, mör biff, lammfilé eller fläskfilé sista 10 minuterna. Garnera med färsk koriander. Servera med ris.

runt 1 dl egen curry

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 4 msk hel koriander
  • 1 bit kanel, 1-2 stänger
  • 6 hela kryddnejlikor
  • 1 msk hel spiskummin
  • 1 msk kardemumma eller hela kardemummablommor
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad chili, ex. chiliflakes eller piri piri
  • 2 tsk mald ingefära
  • 4 msk mald gurkmeja

Tillagning

  1. Rosta kryddorna (utom ingefära och gurkmeja) under omrörning någon minut i en het stekpanna tills de börjar knäppa.
  2. Mixa och mal till ett pulver i en kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller mortel.
  3. Tillsätt gurkmeja och ingefära samt blanda runt.
  4. Curryn är klar att användas. Curryn sparas i lufttät burk och håller länge. Curryn tappar dock smak efterhand.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-26

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer