Egen curry eller currypulver

Introduktion och förberedelse

Egen curry eller currypulver. Här är recept på egen currykrydda. Det finns massor med varianter av curry. Här är ett recept på en torr curryblandning jag gillar.

Gör du currypulver själv får du varje gång en unik curry full av smak och doft. Det gula kommer självklart från gurkmejan.

Förvaring

Curry håller sig i en tät burk och doftar underbart. Den håller sig fint men tappar lite i smak efter hand.

Med hela eller malda kryddor

Bäst smak får curryn om du börjar med så hela kryddor som möjligt men det går givetvis med färdigmalda också.

Varianter

Övriga kryddor du kan ha i curry är muskot, fänkål, svarta senapsfrön, cassia bark, stjärnanis, lagerblad och curryblad (kari).

Mal kryddorna

För att krossa och mala kryddorna behöver du en stor mortel eller en kvarn - jag har en liten elektrisk kaffekvarn för kaffebönor som går utmärkt att mixa och mala kryddorna till curryn i.

Hur rengöra kaffekvarnen du mixat curry i? Mixa okokt ris i kvarnen, dra ur sladden och torka rent med kökspapper.

Serveringsförslag:

Currypulvret kan du avnända som vanligt currypulver att smaksätta de rätter du önskar.

Prova en currygryta med lammkött som passar mycket bra ihop med curry. I korthet så är det rätt enkelt att få god gryta med currypulvret. Gör först en blöt currypasta med curryblandningen och följ receptet på currygrytan.

ca 1 dl currypulver

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 4 msk hel koriander
  • 1 bit kanel, 1-2 stänger
  • 6 hela kryddnejlikor
  • 1 msk hel spiskummin
  • 1 msk kardemumma eller hela kardemummablommor
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad chili, ex. chiliflakes eller piri piri
  • 2 tsk mald ingefära
  • 4 msk mald gurkmeja

Tillagning

  1. Rosta kryddorna (utom ingefära och gurkmeja) under omrörning någon minut i en het stekpanna tills de börjar knäppa.
  2. Mixa och mal till ett pulver i en kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller mortel.
  3. Tillsätt gurkmeja och ingefära samt blanda runt.
  4. Curryn är klar att användas. Curryn sparas i lufttät burk och håller länge. Curryn tappar dock smak efterhand.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 3 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.