Egen curry eller currypulver
Egen curry eller currypulver. Här är recept på egen currykrydda. Det finns massor med varianter av curry. Här är ett recept på en torr curryblandning jag gillar.
Gör du currypulver själv får du varje gång en unik curry full av smak och doft. Det gula kommer självklart från gurkmejan.
Tillagning
- Rosta kryddorna (utom ingefära och gurkmeja) under omrörning någon minut i en het stekpanna tills de börjar knäppa.
- Mixa och mal till ett pulver i en kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller mortel.
- Tillsätt gurkmeja och ingefära samt blanda runt.
- Curryn är klar att användas. Curryn sparas i lufttät burk och håller länge. Curryn tappar dock smak efterhand.
Serveringsförslag
- Currypulvret kan du avnända som vanligt currypulver att smaksätta de rätter du önskar.
- Prova en currygryta med lammkött som passar mycket bra ihop med curry. I korthet så är det rätt enkelt att få god gryta med currypulvret. Gör först en blöt currypasta med curryblandningen och följ receptet på currygrytan.
Förvaring
Curry håller sig i en tät burk och doftar underbart. Den håller sig fint men tappar lite i smak efter hand.
Med hela eller malda kryddor
Bäst smak får curryn om du börjar med så hela kryddor som möjligt men det går givetvis med färdigmalda också.
Varianter
- Övriga kryddor du kan ha i curry är muskot, fänkål, svarta senapsfrön, cassia bark, stjärnanis, lagerblad och curryblad (kari).
- Tar du mindre gurkmeja och mer kardemumma, koriander och svartpeppar så får du garam masala.
Mal kryddorna
För att krossa och mala kryddorna behöver du en stor mortel eller en kvarn - jag har en liten elektrisk kaffekvarn för kaffebönor som går utmärkt att mixa och mala kryddorna till curryn i.
Hur rengöra kaffekvarnen du mixat curry i? Mixa okokt ris i kvarnen, dra ur sladden och torka rent med kökspapper.
Uppskattat näringsvärde per portion: 3 kcal