Indisk rispilaff Biriyani med valnötter, russin och grönsaker

Indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker. Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker. Gott till det mesta eller på egen hand som vegetarisk rätt. Du kan med gott resultat lägga till färsiffar (ex. färsbiffar på spett), vegobiffar, tzayspett, vegospett, vegobullar, falafel, friterad blomkål, stekta möra grytbitar av kött som kyckling, kalkon, fläskfilé eller biff.

Servera med mango chutney. Matyoghurt naturell eller raita (gurkyoghurt med mynta) är också gott till som sås. Naan-bröd eller knapriga chapata bröd är gott till.

Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.

4 portioner indisk rispilaff

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 5 dl kokt ris helst basmati eller koka nytt åt 3-4 portioner enligt paket
  • 4 msk matolja
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • ett halvt huvud blomkål
  • 1 msk garam masala
  • 1 msk curry
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 dl cashewnötter
  • 1 dl russin
  • 1 msk tomatpuré
  • Salt och curry efter smak

Tillagning

  1. Koka ris om det inte redan är gjort och du använder rester av kallt kokt ris.
  2. Dela blomkålshuvudet och skär i buketter och roten i tärningar.
  3. Koka bomkålen med någon halv tsk salt i 10 minuter.
  4. Skala och hacka lök samt strimla morötter.
  5. Fräs först lök och morötter i olja i en panna med höga kanter eller wok några minuter.
  6. Tillsätt kryddor och rör om.
  7. Rör ut tomatpuré och blanda i.
  8. Tillsätt nötter, russin och blomkålsbitar.
  9. Tillsätt riset samt ca 1 dl vatten.
  10. Stek några minuter på medelvärme under omrörning tills riset är varmt.
  11. Smaka av rispilaffen med salt, garam masala och cayennepeppar efter smak.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer