Indisk rispilaff Biriyani med valnötter, russin och grönsaker

Indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker. Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker. Gott till det mesta eller på egen hand som vegetarisk rätt.
Du kan med gott resultat lägga till färsiffar (ex. färsbiffar på spett), stekta möra grytbitar av kött som kyckling, kalkon, fläskfilé eller biff.
Servera med mango chutney. Matyoghurt eller raita (gurkyoghurt med mynta) är också gott till som sås.
Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.

4 portioner indisk rispilaff

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 5 dl kokt ris helst basmati eller koka nytt åt 3-4 portioner enligt paket
  • 4 msk matolja
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • ett halvt huvud blomkål
  • 1 msk garam masala
  • 1 msk curry
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 dl cashewnötter
  • 1 dl russin
  • 1 msk tomatpuré
  • Salt och curry efter smak

Tillagning

  1. Koka ris om det inte redan är gjort och du använder rester av kallt kokt ris.
  2. Dela blomkålshuvudet och skär i buketter och roten i tärningar.
  3. Koka bomkålen med någon halv tsk salt i 10 minuter.
  4. Skala och hacka lök samt strimla morötter.
  5. Fräs först lök och morötter i olja i en panna med höga kanter eller wok några minuter.
  6. Tillsätt kryddor och rör om.
  7. Rör ut tomatpuré och blanda i.
  8. Tillsätt nötter, russin och blomkålsbitar.
  9. Tillsätt riset samt ca 1 dl vatten.
  10. Stek några minuter på medelvärme under omrörning tills riset är varmt.
  11. Smaka av rispilaffen med salt, garam masala och cayennepeppar efter smak.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer