Indisk rispilaff Biriyani med valnötter, russin och grönsaker

Indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker. Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker. Gott till det mesta eller på egen hand som vegetarisk rätt. Du kan med gott resultat lägga till färsiffar (ex. färsbiffar på spett), vegobiffar, tzayspett, vegospett, vegobullar, falafel, friterad blomkål, stekta möra grytbitar av kött som kyckling, kalkon, fläskfilé eller biff.

Servera med mango chutney. Matyoghurt naturell eller raita (gurkyoghurt med mynta) är också gott till som sås. Naan-bröd eller knapriga chapata bröd är gott till.

Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.

4 portioner indisk rispilaff

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 5 dl kokt ris helst basmati eller koka nytt åt 3-4 portioner enligt paket
  • 4 msk matolja
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • ett halvt huvud blomkål
  • 1 msk garam masala
  • 1 msk curry
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 dl cashewnötter
  • 1 dl russin
  • 1 msk tomatpuré
  • Salt och curry efter smak

Tillagning

  1. Koka ris om det inte redan är gjort och du använder rester av kallt kokt ris.
  2. Dela blomkålshuvudet och skär i buketter och roten i tärningar.
  3. Koka bomkålen med någon halv tsk salt i 10 minuter.
  4. Skala och hacka lök samt strimla morötter.
  5. Fräs först lök och morötter i olja i en panna med höga kanter eller wok några minuter.
  6. Tillsätt kryddor och rör om.
  7. Rör ut tomatpuré och blanda i.
  8. Tillsätt nötter, russin och blomkålsbitar.
  9. Tillsätt riset samt ca 1 dl vatten.
  10. Stek några minuter på medelvärme under omrörning tills riset är varmt.
  11. Smaka av rispilaffen med salt, garam masala och cayennepeppar efter smak.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer