Currygryta med biff

Currygryta med biff eller nötkött, aubergine och färska indiska kryddor som mixas till en blöt curry och ger smak åt denna indiska gryta.

En currygryta från grunden som får mycket god smak. Köttet får en härlig smak.

Andra köttslag går också bra att laga grytan på - speciellt lamm och grytbitar av viltkött som här kokas mört och smakrikt.

Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.

6 portioner currygryta med biff

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kg grytkött som högrev eller andra grytbitar av nötkött. Viltkött som älg eller lammgrytbitar blir också gott.
  • 1 aubergine
  • Blöt currypasta: 3 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 3 små röda chilifrukter (eller efter smak)
  • 1 tumme färsk galangal (valfritt)
  • 1 tumme färsk gurkmeja eller 2 tsk torkad mald gurkmeja
  • 1 dl tamarindjuice eller 3 msk pasta
  • Till grytan: 3 tsk mald koriander
  • 10 curryblad
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 1,5 dl skirat smör eller matolja
  • 4 dl vatten (kan behövas mer)
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 5 msk citronsaft

Tillagning

  1. Skala och klyfta löken.
  2. Skala vitlök, ingefära och galangal.
  3. Skär lök, ingefära, galangal i bitar.
  4. Mixa lök, vitlök, ingefära, chili, galangal, gurkmeja och tamarindjuice med en deciliter vatten till en pasta i en matberedare. Nu har du en blöt curry!
  5. Fräs den blöta curryblandningen i olja i en tjockbottnad gryta cirka fem minuter under omrörning.
  6. Tillsätt koriander, curryblad och kokosmjölk samt någon dl vatten.
  7. Skär aubergine i små bitar (cirka 2x2 cm). Fräs i lite olja samt tillsätt till grytan.
  8. Skär kött i små bitar (cirka 2x2 cm).
  9. Bryn köttet lite i taget i smör samt lägg över i grytan.
  10. Koka grytan på medelvärme under lock med sporadisk omrörning i cirka 1 timme. Smaka om köttet är mört - här kan koktiden variera beroende på kött. Är köttet ej mört så koka ytterligare 1/2 - 1 timme. Är det mört så kan du ta upp köttet med en hålslev. Koka ner och reducera grytan i 20 minuter.
  11. Förbered tillbehör som ex. ris samt övrigt efter önskemål.
  12. Smaka av currygrytan med någon tesked salt, socker samt citronsaft innan servering.

Serveringsförslag

Heta tillbehör

Gör egen rabarberchutney, het picklad mango samt chilisås om du gillar het mat.

Garnering

Jordnötter, cashewnötter, färsk koriander samt russin är gott att toppa med.

Såser

En kall sås med naturell yoghurt blandat med färsk hackad eller torkad mynta. Korianderchutney och/eller indisk tomatsås passar också till.

Dricka till

Lassi eller cashewsmoothie kan man dricka till. Eller en ljus lageröl.

E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 448 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-05