Currygryta med biff
Currygryta med biff eller nötkött, aubergine och färska indiska kryddor som mixas till en blöt curry och ger smak åt denna indiska gryta.
En currygryta från grunden som får mycket god smak. Köttet får en härlig smak.
Andra köttslag går också bra att laga grytan på - speciellt lamm och grytbitar av viltkött som här kokas mört och smakrikt.
Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.
Tillagning
- Skala och klyfta löken.
- Skala vitlök, ingefära och galangal.
- Skär lök, ingefära, galangal i bitar.
- Mixa lök, vitlök, ingefära, chili, galangal, gurkmeja och tamarindjuice med en deciliter vatten till en pasta i en matberedare. Nu har du en blöt curry!
- Fräs den blöta curryblandningen i olja i en tjockbottnad gryta cirka fem minuter under omrörning.
- Tillsätt koriander, curryblad och kokosmjölk samt någon dl vatten.
- Skär aubergine i små bitar (cirka 2x2 cm). Fräs i lite olja samt tillsätt till grytan.
- Skär kött i små bitar (cirka 2x2 cm).
- Bryn köttet lite i taget i smör samt lägg över i grytan.
- Koka grytan på medelvärme under lock med sporadisk omrörning i cirka 1 timme. Smaka om köttet är mört - här kan koktiden variera beroende på kött. Är köttet ej mört så koka ytterligare 1/2 - 1 timme. Är det mört så kan du ta upp köttet med en hålslev. Koka ner och reducera grytan i 20 minuter.
- Förbered tillbehör som ex. ris samt övrigt efter önskemål.
- Smaka av currygrytan med någon tesked salt, socker samt citronsaft innan servering.
Serveringsförslag
- Servera grytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt) samt mango chutney.
- Ett matigt tillbehör är linsröra med potatis och blomkål i curry samt pumpafrön.
- Annat som passar till är råris, Indiskt ris eller rispilaff.
- Kokt quinoa, blomkålsris eller helt matvete funkar också.
- Naanbröd är såklart gott till.
Heta tillbehör
Gör egen rabarberchutney, het picklad mango samt chilisås om du gillar het mat.
Garnering
Jordnötter, cashewnötter, färsk koriander samt russin är gott att toppa med.
Såser
En kall sås med naturell yoghurt blandat med färsk hackad eller torkad mynta. Korianderchutney och/eller indisk tomatsås passar också till.
Dricka till
Lassi eller cashewsmoothie kan man dricka till. Eller en ljus lageröl.
Uppskattat näringsvärde per portion: 448 kcal