Currygryta med biff

Introduktion och förberedelse

Currygryta med biff eller nötkött, aubergine och färska indiska kryddor som mixas till en blöt curry och ger smak åt denna indiska gryta.

En currygryta från grunden som får mycket god smak och knappt kan jämföras med färdiga krydd- och grytmixar. Köttet får en härlig smak.

Andra köttslag går också bra att laga grytan på - speciellt lamm och grytbitar av viltkött som här kokas mört och smakrikt.

Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.

Serveringsförslag

Servera grytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt) samt mango chutney.

Ett matigt tillbehör är linser med potatis och blomkål i curry samt pumpafrön.

Annat som passar till är råris, Indiskt ris eller rispilaff. Kokt quinoa, blomkålsris eller helt matvete funkar också.

Naanbröd är såklart gott till.

Heta tillbehör

Gör egen rabarberchutney, het picklad mango samt chilisås om du gillar het mat.

Garnering

Jordnötter, cashewnötter, färsk koriander samt russin är gott att toppa med.

Såser

En kall sås med naturell yoghurt blandat med färsk hackad eller torkad mynta. Korianderchutney och/eller indisk tomatsås passar också till.

Dricka till

Lassi eller cashewsmoothie kan man dricka till. Eller en ljus lageröl.

8 portioner currygryta med biff

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,2 kg grytkött som högrev eller vilt
  • 1 aubergine
  • Blöt currypasta: 3 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 3 små röda chilifrukter (eller efter smak)
  • 1 tumme färsk galangal (valfritt)
  • 1 tumme färsk gurkmeja eller 2 tsk torkad mald gurkmeja
  • 1 dl tamarindjuice eller 3 msk pasta
  • Till grytan: 3 tsk mald koriander
  • 10 curryblad
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 1,5 dl skirat smör eller matolja
  • 2 dl vatten (kan behövas mer)
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 5 msk citronsaft

Tillagning

  1. Skala och klyfta löken.
  2. Skala vitlök, ingefära och galangal.
  3. Skär lök, ingefära, galangal i bitar.
  4. Mixa lök, vitlök, ingefära, chili, galangal, gurkmeja och tamarindjuice med en deciliter vatten till en pasta i en matberedare. Nu har du en blöt curry!
  5. Fräs den blöta curryblandningen i olja i en tjockbottnad gryta cirka fem minuter under omrörning.
  6. Skär under tiden kött i små bitar (cirka 2x2 cm).
  7. Bryn köttet lite i taget i smör samt lägg över i curryblandningen. Tillsätt tillsammans med koriander, curryblad och kokosmjölk samt någon dl vatten.
  8. Koka grytan på medelvärme under lock med sporadisk omrörning i cirka 1,5 - 2 timmar. Smaka på köttet så att det kokat mört. Kokar du grytan med mörare kött så kan det koka mört snabbare runt en timme. Späd eventuellt med lite vatten ibland så att inte grytan bränns.
  9. När du har ca 40 minuter kvar på koktiden börjar du förbereda tillbehör som ex. ris samt övrigt efter önskemål.
  10. Skär även aubergine i små bitar (cirka 2x2 cm). Fräs i lite olja samt tillsätt till grytan och låt koka med resten av tiden.
  11. Smaka av currygrytan med någon tesked salt, socker samt citronsaft innan servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 548 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.