Currygryta med biff

Currygryta med biff eller nötkött, aubergine och färska indiska kryddor som mixas till en blöt curry och ger smak åt denna indiska gryta.

En currygryta från grunden som får mycket god smak och knappt kan jämföras med färdiga krydd- och grytmixar. Köttet får en härlig smak. Och kryddorna anses mycket nyttiga.

Andra köttslag går också bra, speciellt lamm och segare viltkött som här kokas mört och smakrikt.

Servera currygrytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt på indiskt vis med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön. Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.

Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.

8 portioner currygryta med biff

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,2 kg grytkött som högrev eller vilt
  • 1 aubergine
  • Blöt currypasta: 3 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 3 små röda chilifrukter (eller efter smak)
  • 1 tumme färsk galangal (valfritt)
  • 1 tumme färsk gurkmeja eller 2 tsk torkad mald gurkmeja
  • 1 dl tamarindjuice eller 3 msk pasta
  • Till grytan: 3 tsk mald koriander
  • 10 curryblad
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 1,5 dl skirat smör eller matolja
  • 2 dl vatten (kan behövas mer)
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 5 msk citronsaft

Tillagning

  1. Skala och klyfta löken.
  2. Skala vitlök, ingefära och galangal.
  3. Skär lök, ingefära, galangal i bitar.
  4. Mixa lök, vitlök, ingefära, chili, galangal, gurkmeja och tamarindjuice med en deciliter vatten till en pasta i en matberedare. Nu har du en blöt curry!
  5. Fräs den blöta curryblandningen i olja i en tjockbottnad gryta cirka fem minuter under omrörning.
  6. Skär under tiden kött i små bitar (cirka 2x2 cm).
  7. Bryn köttet lite i taget i smör samt lägg över i curryblandningen. Tillsätt tillsammans med koriander, curryblad och kokosmjölk samt någon dl vatten.
  8. Koka grytan på medelvärme under lock med sporadisk omrörning i cirka 1,5 - 2 timmar. Smaka på köttet så att det kokat mört. Kokar du grytan med mörare kött så kan det koka mört snabbare runt en timme. Späd eventuellt med lite vatten ibland så att inte grytan bränns.
  9. När du har ca 40 minuter kvar på koktiden börjar du förbereda tillbehör som ex. ris samt övrigt efter önskemål.
  10. Skär även aubergine i små bitar (cirka 2x2 cm). Fräs i lite olja samt tillsätt till grytan och låt koka med resten av tiden.
  11. Smaka av currygrytan med någon tesked salt, socker samt citronsaft innan servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer