Enkel currygryta med kycklingfile

Enkel kycklingcurry gryta med kycklingfilé i krämig currysås smaksatt med currypulver, äpple, lök, vitlök, sambal oelek, lite thai-currypasta, buljongtärning samt lite grädde, créme fraiche eller kokosmjölk.

Servera med basmatiris, mango chutney samt en grönsallad av babyspenat och avokado som på bilden.

Vidare passar råris eller på indiskt ris, samt att toppa med russin, nötter som rostad cashewnötter, hackad färsk koriander, någon klick matyoghurt eller créme fraiche; picklad mango, raita (tärnad gurka i yoghurt), linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön; samt någon kokt grönsak som broccoli, gröna ärtor, gröna sojabönor eller haricots verts till grytan.

Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.

Du kan justera hettan i kycklingcurryn genom att tillsätt mer sambal oelek eller annan chili efter tycke.

Istället för kyckling kan du laga vegetarisk curry med grönsaker, sojafärs eller quornbitar.

4 portioner enkel currygryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 msk matolja eller smör
  • 3-4 kycklingfiléer, 500 gram
  • 1 gul lök
  • 2 krm salt
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk sambal oelek chili
  • 2 tsk currypulver
  • 1/2-1 tsk thai currypasta, grön eller röd
  • 1 äpple
  • 1 dl vitt vin eller vatten och en msk vitvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde, kokosmjölk eller crème fraiche
  • 1 buljongtärning, grönsak eller kyckling
  • 2 msk mango chutney eller socker
  • 1 msk ljus maizenaredning

Tillagning

  1. Skär kycklingen i tärningar ca 2x2 cm. Lägg i en stekgryta eller stekpanna med höga kanter.
  2. Skala och finhacka löken och tillsätt den.
  3. Tillsätt matolja.
  4. Bryn kycklingbitar och lök. Salta.
  5. Skala och pressa i vitlöken och rör i tillsammans med sambal oelek, currypulver och currypasta.
  6. Skala och riv äpplet grovt. Tillsätt med vitt vin, vatten, buljongtärning samt mango chutney. Tillsätt grädde, créme fraiche eller kokosmjölk. Rör i ljus maizenaredning.
  7. Låt puttra på låg värme medan du kokar riset. Tillsätt gärna 0,5 tsk gurkmeja till riset när du kokar det.
  8. Förbered ev. andra tillbehör som grönsallad, avokado, tomat samt grönsaker som kokt broccoli eller gröna bönor
  9. Smaka av kycklingcurryn innan servering och smaka om det behövs mer salt samt ev. hetta av sambal oelek chili.
E-mail
Medel: 4.4 (76 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Liknande recept:

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept