Enkel currygryta med kycklingfile

Introduktion och förberedelse

Enkel currygryta med kycklingfilé i krämig currysås smaksatt med currypulver, äpple, lök, vitlök, sambal oelek, buljongtärning samt lite grädde eller kokosmjölk.

Du kan justera hettan i kycklingcurryn genom att tillsätt mer sambal oelek eller annan chili efter tycke.

Du kan ta färska kycklingfiléer. Eller frysta och tina i kylen över natten. Godast är svensk ekologisk kyckling eller majskyckling tycker jag.

Du kan även laga grytan med kycklingdelar med ben exempelvis kycklinglår eller kycklingklubbor som styckats i bitar. Vidare kan man ta fläskfilé istället för kyckling.

Förslag på tillbehör:

  • Servera som på bilden med basmatiris, mango chutney, sambal oelek, rostad lök samt toppa om du vill med strimlad salladslök, tärnad röd paprika samt tärnat äpple vänt i lite citronsaft. Vidare passar kokt broccoli och en grönsallad av babyspenat och avokado till.
  • Annat förslag till är råris eller indiskt ris, samt att toppa med russin, nötter som rostad cashewnötter, hackad färsk koriander, någon klick matyoghurt eller créme fraiche; picklad mango, raita (tärnad gurka i yoghurt), linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön .
  • Andra kokta grönsaker som passar till är gröna ärtor, gröna sojabönor eller haricots verts till grytan.
  • Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.

Varianter

  • Mer grönsaker i grytan: fräs med en tärnad röd paprika, en gul lök, en halv purjolök och en morot i slantar. Vidare är wokgrönsaker enkelt att blanda i. Bambuskott och minimajs är också gott.
  • Du kan reda såsen om du vill ha lite tjockare sås med 1-2 msk ljus maizenaredning.

Vegetarisk variant

Att dricka till

Ljus lageröl, Lassi yoghurtdryck, mangojuice eller cashewsmoothie är gott att dricka till kycklingcurry.

Överkurs

Gör egen currypasta och laga currygrytan med hemgjord curry.

4 portioner enkel currygryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 msk matolja, smör eller ghee
  • 4 kycklingfiléer, ca 500 gram
  • 1 gul lök
  • 3 krm salt
  • 2 klyftor vitlök
  • 1-2 tsk sambal oelek chili
  • 3 tsk currypulver
  • 2 tsk garam masala
  • 1/2-1 tsk thai currypasta, grön eller röd (valfritt)
  • 1 äpple
  • 1 dl vitt vin eller vatten
  • 3 dl vatten
  • 3 dl grädde eller kokosmjölk
  • 2 buljongtärningar, grönsak eller kyckling
  • 2 msk mango chutney

Tillagning

  1. Skär kycklingen i tärningar ca 2x2 cm. Lägg i en stekgryta eller stekpanna med höga kanter.
  2. Skala och finhacka löken och tillsätt den.
  3. Tillsätt matolja.
  4. Bryn kycklingbitar och lök. Salta.
  5. Skala och hacka eller pressa i vitlöken och rör i tillsammans med sambal oelek, currypulver, garam masala och currypasta.
  6. Skala och riv eller hacka äpplet. Tillsätt äpple, vitt vin (eller vatten), vatten, buljongtärning samt mango chutney. Rör och koka upp.
  7. Tillsätt grädde eller kokosmjölk. Låt puttra på låg värme medan du kokar ris.
  8. Vill du ha garnering så kan du strimla 3-4 salladslökar, hacka 1 halv röd paprika och ett halvt äpple som du blandar med några droppar citronsaft. Blandningen strör du över grytan vid servering.
  9. Förbered andra tillbehör som grönsallad, avokado, tomat samt grönsaker som kokt broccoli eller gröna bönor.
  10. Smaka av kycklingcurryn innan servering och smaka om det behövs mer salt, sötma av mango chutney eller hetta av sambal oelek chili.
E-mail
Medel: 4.3 (114 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 377 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.