Rabarberchutney

Rabarberchutney är en chutney med rabarber. En röra med kryddor, vinäger, rabarber och socker. En god och kryddig sötsur och pikant sås som passar likt mango chutney till grillat, grytor, currygrytor mm.

Passar också som glace marinad till grillat pensla korvar, grönsaker och köttbitar precis i slutet på grillningen.

Vill du ha en hållbar chutney att förvara mörkt och svalt så ska du vara noga med att hälla upp den varm på steriliserade burkar.

Gott är även att koka med 2-3 äpplen i chutneyn för en blandad äppel- och rabarberchutney.

1 liter rabarberchutney

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 liter rabarber, skalad, delad
  • 1 dl vinäger, röd lagrad vinäger, äppelvinäger eller vit balsamvinäger
  • 1 hackad gul lök
  • 3 msk majsolja
  • 1 tsk Garam masala
  • 3 dl råsocker eller strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk malen ingefära
  • 3 st torkade chilifrukter av valfri sort eller 1 tsk chiliflakes eller chili efter tycke
  • 2 st kanelstänger
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk curry

Tillagning

  1. Hacka lök och torkad chili. Skölj och strimla rabarber.
  2. Värm oljan i en kastrull samt fräs lök, rabarber och chili någon minut. Tillsätt vinäger, socker och kryddor.
  3. Koka rabarbern på låg värme i 40 minuter. Rör då och då. Kolla så de ej bränns.
  4. Häll upp på burkar och sätt på lock. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kyl.
E-mail
Medel: 4.4 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer