Rabarberchutney

Rabarberchutney är en chutney med rabarber. En röra med kryddor, vinäger, rabarber och socker. En god och kryddig sötsur och pikant sås som passar likt mango chutney till grillat, grytor, currygrytor mm.

Passar också som glace marinad till grillat pensla korvar, grönsaker och köttbitar precis i slutet på grillningen.

Vill du ha en hållbar chutney att förvara mörkt och svalt så ska du vara noga med att hälla upp den varm på steriliserade burkar.

Gott är även att koka med 2-3 äpplen i chutneyn för en blandad äppel- och rabarberchutney.

1 liter rabarberchutney

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 liter rabarber, skalad, delad
  • 1 dl vinäger, röd lagrad vinäger, äppelvinäger eller vit balsamvinäger
  • 1 hackad gul lök
  • 3 msk majsolja
  • 1 tsk Garam masala
  • 3 dl råsocker eller strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk malen ingefära
  • 3 st torkade chilifrukter av valfri sort eller 1 tsk chiliflakes eller chili efter tycke
  • 2 st kanelstänger
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk curry

Tillagning

  1. Hacka lök och torkad chili. Skölj och strimla rabarber.
  2. Värm oljan i en kastrull samt fräs lök, rabarber och chili någon minut. Tillsätt vinäger, socker och kryddor.
  3. Koka rabarbern på låg värme i 40 minuter. Rör då och då. Kolla så de ej bränns.
  4. Häll upp på burkar och sätt på lock. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kyl.
E-mail
Medel: 4.4 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.