Rabarberchutney

Rabarberchutney är en chutney med rabarber. En röra med kryddor, vinäger, rabarber och socker. En god och kryddig sötsur och pikant sås som passar likt mango chutney till grillat, grytor, currygrytor mm.

Passar också som glace marinad till grillat pensla korvar, grönsaker och köttbitar precis i slutet på grillningen.

Vill du ha en hållbar chutney att förvara mörkt och svalt så ska du vara noga med att hälla upp den varm på steriliserade burkar.

Gott är även att koka med 2-3 äpplen i chutneyn för en blandad äppel- och rabarberchutney.

1 liter rabarberchutney

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 liter rabarber, skalad, delad
  • 1 dl vinäger, röd lagrad vinäger, äppelvinäger eller vit balsamvinäger
  • 1 hackad gul lök
  • 3 msk majsolja
  • 1 tsk Garam masala
  • 3 dl råsocker eller strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk malen ingefära
  • 3 st torkade chilifrukter av valfri sort eller 1 tsk chiliflakes eller chili efter tycke
  • 2 st kanelstänger
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk curry

Tillagning

  1. Hacka lök och torkad chili. Skölj och strimla rabarber.
  2. Värm oljan i en kastrull samt fräs lök, rabarber och chili någon minut. Tillsätt vinäger, socker och kryddor.
  3. Koka rabarbern på låg värme i 40 minuter. Rör då och då. Kolla så de ej bränns.
  4. Häll upp på burkar och sätt på lock. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kyl.
E-mail
Medel: 4.4 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer