Fläskfilégryta med sparris, svamp och grädde

Introduktion och förberedelse

Hemlagad fläskfilégryta med sparris, svamp, paprika och grädde. En god, enkel och snabb gryta med mör fläskfilé.

Passar med kokt potatis; pressad potatis; kokt ris; råris; pasta penne; klyftpotatis eller vad du gillar.

Gele och grönsallad eller tomatsallad passar också till. Kokta brysselkål, morot och vaxbönor passar också till fläskfilégryta.

6 portioner fläskfilégryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé
  • 1 gul lök
  • 300 gram färsk svamp som champinjoner
  • 300 gram inlagd sparris
  • 1 röd paprika
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk mejram
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 4 dl vispgrädde eller kokbar creme fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk dijonsenap

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Skölj och strimla paprikan.
  3. Putsa fläskfilén och skär den i ca 2 cm tjocka skivor. Banka ut dem något.
  4. Bryn därefter fläskfilén i en stekgryta eller i en stekpanna och lägg över i en gryta. Peppra, salta, krydda med mejram,
  5. Strö mjölet över köttet samt rör om.
  6. Fräs lök och paprika i stekgrytan eller i en stekpanna och lägg över i till köttet.
  7. Skala och pressa ner en vitlök samt rör om.
  8. Rensa svamp och skär i skivor. Tillsätt den till köttet.
  9. Sila av sparrisen. Spara lagen till såsen.
  10. Skär sparrisen i 3 cm långa bitar. Tillsätt sparrisen till köttet och rör om.
  11. Tillsätt sparrislagen (ca 1-2 dl) samt grädden.
  12. Rör om och koka ihop fläskfilégrytan ca 10 minuter på låg värme.
  13. Smaka av fläskfilégrytan med salt och svartpeppar samt dijonsenap.
  14. Servera med ex. kokt potatis; pressad potatis; kokt ris; råris; pasta penne; klyftpotatis eller vad du gillar. Gele och grönsallad eller tomatsallad passar också till. Kokta brysselkål, morot och vaxbönor passar också till fläskfilégryta.
E-mail
Medel: 4.4 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer