Kycklingcurrygryta

Kycklingcurrygryta med paprika. Riktigt fyllig god smak av färska indiska kryddor som mixas till en currygrund. En currygryta från grunden som ej kan jämföras med färdiga krydd- och grytmixar.

Gott till currygryta:

Servera currygrytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt på indiskt vis med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön. Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.

Färsk galangal och de andra ingredienserna finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.

Rester på grytan blir bara godare dagen efter.

Du kan också laga grytan med hel stor styckad kyckling med ben.

8 portioner kycklingcurrygryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg kycklingfilé eller urbenat kycklinglår
  • 1 röd paprika
  • 3 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 3 små röda chilifrukter (eller efter smak)
  • 1 tumme färsk galangal (valfritt)
  • 1 tumme färsk gurkmeja eller någon msk torkad gurkmeja
  • 3 msk tamarindpasta
  • 3 tsk mald koriander
  • 10 curryblad
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1,5 dl skirat smör eller matolja
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 5 msk citronsaft

Tillagning

  1. Skala och klyfta löken.
  2. Skala vitlök, ingefära och galangal.
  3. Skär lök, ingefära samt galangal i bitar.
  4. Mixa lök, vitlök, ingefära, chili, galangal, gurkmeja och tamarindjuice med en deciliter vatten till en pasta i en matberedare. Nu har du en blöt curry!
  5. Fräs den blöta curryblandningen i olja i en tjockbottnad stor gryta under omrörning då och då.
  6. Skär under tiden kyckling och paprika i små bitar (cirka 2x2 cm)
  7. Bryn kyckling och paprika lite i taget i smör eller olja samt lägg över i curryblandningen.
  8. Tillsätt koriander, curryblad och kokosmjölk samt någon dl vatten. Rör om.
  9. Koka grytan på medelvärme under lock med sporadisk omrörning i cirka en halvtimme. Späd eventuellt med lite vatten ibland så att inte grytan bränns.
  10. Börja förbereda övriga tillbehör (koka ris osv).
  11. Smaka av kycklingcurrygrytan med någon tesked salt, socker samt citronsaft innan servering.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-24

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.