Korianderchutney

Introduktion och förberedelse

En Indisk het chutney, röra eller sås med färsk koriander, mynta, chili, citron, gurkmeja och jordnötter.

Köp en stor knippe färsk koriander och mynta i ex. en asiatisk affär eller grönsakshandel - att köpa färsk koriander och mynta i kruka blir dyrt.

Serveringsförslag

  • Gott till det mesta att droppa över indisk mat som currys, grytor och gratänger - jag hade den till en indisk grönsaksgratäng Handva.
  • Passar också som marinad eller grillsås till grillat.
  • Som dipp till naan-bröd eller pålägg att bre på smörgåsar samt toppa med gurka och tomat.

Varianter

Du kan reglera hur stark du vill ha den genom att välja vilken sort och hur många gröna chilis du vill använda.

Riktigt stark blir den med små gröna Birds Eye Chilis och svagare med vanlig stor grön chili. Ett tips är att börja smått och smaka samt sedan ev. tillsätta mer chili efter tycke.

1 burk, 6-12 portioner korianderchutney

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 150 gram färsk koriander
  • 50 gram mynta
  • 3 gröna färska chilis, stora mildare eller små heta gröna Birds Eye chilis
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa och skölj färsk koriander och mynta. Plocka blad och fina stjälkar på färsk koriander. Plocka bladen på myntan. Lägg i en mixer.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och mixa några sekunder till en jämn röra. Smaka av med salt.
  3. Lägg upp och servera i en burk eller skål. Håller sig några dagar i kylen.
E-mail
Medel: 4.2 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 76 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-22