Korianderchutney

En Indisk chutney, röra eller sås med färsk koriander, mynta, chili, citron, gurkmeja och jordnötter.
Gott till det mesta att droppa över som röra eller sås. Man kan ha det till Naan-bröd, currys, grytor, grillat, som marinad eller som pålägg att bre på smörgåsar och toppa med ex. gurka och tomat.
Du kan reglera hur stark du vill ha den genom att välja vilken sort och hur många gröna chilis du vill använda. Riktigt stark blir den med små gröna Birds Eye Chilis och svagare med vanlig stor grön chili. Ett tips är att börja smått och smaka samt sedan ev. tillsätta mer chili efter tycke.
Köp en stor knippe färsk koriander och mynta i ex. en asiatisk affär - att köpa färsk i kruka blir dyrt.

6 portioner korianderpesto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 150 gram färsk koriander
  • 50 gram mynta
  • 3 gröna färska chilis
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa och skölj färsk koriander och mynta. Plocka blad och fina stjälkar på färsk koriander. Plocka bladen på myntan. Lägg i en mixer.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och mixa några sekunder till en jämn röra. Smaka av med salt.
  3. Lägg upp och servera i en burk eller skål. Håller sig några dagar i kylen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer