Korianderchutney

En Indisk het chutney, röra eller sås med färsk koriander, mynta, chili, citron, gurkmeja och jordnötter.

Gott till det mesta att droppa över currys, gratänger och grytor; som marinad eller grillsås till grillat; eller som dipp till naan-bröd, pålägg att bre på smörgåsar samt toppa med gurka och tomat.

Du kan reglera hur stark du vill ha den genom att välja vilken sort och hur många gröna chilis du vill använda.

Riktigt stark blir den med små gröna Birds Eye Chilis och svagare med vanlig stor grön chili. Ett tips är att börja smått och smaka samt sedan ev. tillsätta mer chili efter tycke.

Köp en stor knippe färsk koriander och mynta i ex. en asiatisk affär - att köpa färsk i kruka blir dyrt.

6 portioner korianderpesto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 150 gram färsk koriander
  • 50 gram mynta
  • 3 gröna färska chilis
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa och skölj färsk koriander och mynta. Plocka blad och fina stjälkar på färsk koriander. Plocka bladen på myntan. Lägg i en mixer.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och mixa några sekunder till en jämn röra. Smaka av med salt.
  3. Lägg upp och servera i en burk eller skål. Håller sig några dagar i kylen.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.