Fläskfile Africana panna med curry och grädde

Börja koka ris till pannan om du vill ha det.
Fläskfile Africana med curry och grädde. En god exotisk rätt med fläskfile eller kotlettrad i panna med grädde, curry och äpple serverad med skålar av valfria tillbehör som skivad banan, jordnötter, ananas i bitar, russin och ev. färsk mango i bitar samt kokos.
Servera tillbehören i skålar bredvid och låt alla matgäster ta för sig som de önskar.
Tärnad röd, gul och grön paprika passar också att steka med till Africana pannan.
Africana passar som bjudrätt (barn gillar den) till helgen eller fredagsmys.
Köp svensk fläskfile och gärna från ekologisk gård - godare och gladare grisar.

4 portioner Fläskfile Africana panna med curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 g fläsfilé eller benfri kotlett
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 tsk curry
  • 1 krm sambal oelek
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde, kokbar creme fraiche eller sojagrädde
  • 1 äpple
  • 1 mogen banan
  • 2 tsk pressad citronsaft eller limesaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 port basmatiris (koka gärna med en stång kanel, en nypa gurkmeja och lite kardemumma)
  • 1 skivad banan
  • 0,5 ananas i bitar, gärna färsk
  • 1 mango, färsk i bitar
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl russin
  • 1 dl kokos
  • 1 burk mango chutney

Tillagning

  1. Skär fläskfilén eller den benfria kotletten i cm-tjocka skivor.
  2. Hacka löken. Riv äpplet och skiva bananen. Pressa vitlöken. Dessa ingredienser kan du lägga på en tallrik så länge.
  3. Salta och peppra köttet och vänd dem i mjöl. Stek dem på medelvärme i stekpanna eller stekgryta med högre kanter 2-3 minuter var sida.
  4. Ta upp och lägg åt sidan.
  5. Tillsätt löken, vitlök, äpple och banan i pannan samt lite extra olja eller smör. Fräs under omrörning samt strö över curry och sambal oelek.
  6. Späd med vatten och grädde och rör om.
  7. Låt africana grytan sjuda på svag värme ca 5 minuter.
  8. Tillsätt sedan köttet och låt koka 5 minuter till.
  9. Innan servering kan du droppa över citronsaften.
  10. Servera pannan med tillbehör i skålar samt ris.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer