Fläskfile Africana panna med curry och grädde

Introduktion och förberedelse

Fläskfile Africana med curry och grädde. En god exotisk rätt med fläskfile eller kotlettrad i panna med grädde, curry och äpple serverad med skålar av valfria tillbehör som kokt ris, kokos, färsk mango, banan, mango chutney, russin och ananas. Jordnötter, cashewnötter och pumpafrön passar också till. Servera tillbehören i skålar bredvid och låt alla matgäster ta för sig som de önskar.

Tärnad röd, gul och grön paprika passar också att steka med till Africana pannan.

Africana passar som bjudrätt (barn gillar den) till helgen eller fredagsmys.

Köp svensk fläskfile och gärna från ekologisk gård - godare och gladare grisar.

4 portioner Fläskfile Africana panna med curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 g fläsfilé eller benfri kotlett
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 tsk curry
  • 1 krm sambal oelek
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde, kokbar creme fraiche eller sojagrädde
  • 1 äpple
  • 1 mogen banan
  • 2 tsk pressad citronsaft eller limesaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 port basmatiris (koka gärna med en stång kanel, en nypa gurkmeja och lite kardemumma)
  • 1 skivad banan
  • 0,5 ananas i bitar, gärna färsk
  • 1 mango, färsk i bitar
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl russin
  • 1 dl kokos
  • 1 burk mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka ris till pannan om du vill ha det till. Skär fläskfilén eller den benfria kotletten i cm-tjocka skivor.
  2. Hacka löken. Riv äpplet och skiva bananen. Pressa vitlöken. Dessa ingredienser kan du lägga på en tallrik så länge.
  3. Salta och peppra köttet och vänd dem i mjöl. Stek dem på medelvärme i stekpanna eller stekgryta med högre kanter 2-3 minuter var sida.
  4. Ta upp och lägg åt sidan.
  5. Tillsätt löken, vitlök, äpple och banan i pannan samt lite extra olja eller smör. Fräs under omrörning samt strö över curry och sambal oelek.
  6. Späd med vatten och grädde och rör om.
  7. Låt africana grytan sjuda på svag värme ca 5 minuter.
  8. Tillsätt sedan köttet och låt koka 5 minuter till.
  9. Innan servering kan du droppa över citronsaften.
  10. Servera pannan med tillbehör i skålar samt ris.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer