Höstgryta med indiska smaker

Introduktion och förberedelse

En god höstgryta med grönsaker och smak av curry. Du kan ta valfritt grytkött eller enbart grönsaker som lök, champinjoner, paprika och kikärter. 

Val av kött

Till denna höstgryta kan du ha valfritt kött som fläskkarré, skinkstek, fläskfilé, kyckling, nötkött eller mört lammkött.

Vegetarisk och vegan variant

Du kan också skippa köttet och ha i fler grönsaker som zucchini, potatis, kålrot, vitkål för en vegetarisk gryta.

Ta havregrädde eller Oatly fraiche i grytan för en vegan variant. Vill du ha en vegan röra till så passar hummus.

Serveringsförslag

  • Till servering av grytan passar: basmatiris kokt med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanel.
  • Andra förslag är couscous, råris, matvete, pressad potatis eller annat tillbehör. 
  • Ett bröd som arabiskt platt bröd, persiskt bröd eller pitabröd passar också till.  
  • Som sås kan man också ha naturell matyoghurt smaksatt med lite hackad mynta. Eller hummus. Vidare kan man ha mango chutney till.
  • Skivad banan, cashewnötter, jordnötter och russin passar vid sidan kan man toppa grytan med. 

6 portioner höstgryta med indisk smak

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram benfri fläskkarré, skinkstek, fläskfile, kotlettrad, mört biffkött, kyckling eller mört lammkött
  • 2 gula lökar
  • 250 g champinjoner
  • 3 paprikor i olika färger
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 2 tsk curry
  • 2 tsk garam masala
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3,5 dl vatten
  • 400 gram kikärter
  • 1,5 dl matlagningsyoghurt, creme fraich eller grädde
  • 1 dl mild ajvar relish, paprika röra
  • 1 tsk sambal oelek

Tillagning

  1. Skiva och skär köttet i små bitar.
  2. Skala och hacka lök; skiva champinjoner; skölj och tärna paprika i bitar. Hacka vitlöken.
  3. Värm olja och smöre i en stor gryta. Tillsätt köttet och bryn det. Salta och peppra köttet lätt.
  4. Rör ner vitlök, curry och lök. Fräs någon minut.
  5. Skölj kikärterna noga i ett durkslag om du köpt färdigkokta.
  6. Tillsätt buljongtärning, vatten, svamp, paprika och kikärter.
  7. Koka upp höstgrytan och koka i 10 min under lock.
  8. Tillsätt och rör ner yoghurt (eller creme fraiche eller grädde), ajvar relish och sambal oelek.
  9. Låt sjuda några minuter samt smaka av med salt och svartpeppar samt curry, ajvar och chili. Servera med ris och tillbehör.
E-mail
Medel: 3.9 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 281 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.