Höstgryta med indiska smaker

En god höstgryta med grönsaker och smak av curry. Till denna höstgryta kan du ha valfritt kött som fläskkarre, skinkstek, fläskfile, kyckling, nötkött eller mört lammkött. Lök, champinjoner, paprika, kikärter blir god gryta. Du kan också skippa köttet och ha i fler grönsaker som zucchini, potatis, kålrot, vitkål för en vegetarisk gryta.


Till servering av grytan passar: basmatiris kokt med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanel. Bröd passar också till. Skivad banan, cashewnötter, jordnötter och russin passar vid sidan kan man toppa grytan med. Gott till grytan är också naturell matyoghurt smaksatt med lite hackad mynta. Vidare kan man ha mango chutney till. 

Vill du ha en vegan röra till så passar hummus. Ta havregrädde eller Oatly fraiche i grytan för en vegan variant. 

6 portioner höstgryta med indisk smak

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram benfri fläskkarré, skinkstek, fläskfile, kotlettrad, mört biffkött, kyckling eller mört lammkött
  • 2 gula lökar
  • 250 g champinjoner
  • 3 paprikor i olika färger
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 2 tsk curry
  • 2 tsk garam masala
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3,5 dl vatten
  • 400 gram kikärter
  • 1,5 dl matlagningsyoghurt, creme fraich eller grädde
  • 1 dl mild ajvar relish, paprika röra
  • 1 tsk sambal oelek

Tillagning

  1. Skiva och skär köttet i små bitar.
  2. Skala och hacka lök; skiva champinjoner; skölj och tärna paprika i bitar. Hacka vitlöken.
  3. Värm olja och smöre i en stor gryta. Tillsätt köttet och bryn det. Salta och peppra köttet lätt.
  4. Rör ner vitlök, curry och lök. Fräs någon minut.
  5. Skölj kikärterna noga i ett durkslag om du köpt färdigkokta.
  6. Tillsätt buljongtärning, vatten, svamp, paprika och kikärter.
  7. Koka upp höstgrytan och koka i 10 min under lock.
  8. Tillsätt och rör ner yoghurt (eller creme fraiche eller grädde), ajvar relish och sambal oelek.
  9. Låt sjuda några minuter samt smaka av med salt och svartpeppar samt curry, ajvar och chili. Servera med ris och tillbehör.
E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer