Höstgryta med indiska smaker
En god höstgryta med grönsaker och smak av curry. Du kan ta valfritt grytkött eller enbart grönsaker som lök, champinjoner, paprika och kikärter.
Tillagning
- Skiva och skär köttet i små bitar.
- Skala och hacka lök; skiva champinjoner; skölj och tärna paprika i bitar. Hacka vitlöken.
- Värm olja och smöre i en stor gryta. Tillsätt köttet och bryn det. Salta och peppra köttet lätt.
- Rör ner vitlök, curry,. garam masala och lök. Fräs någon minut.
- Skölj kikärterna noga i ett durkslag om du köpt färdigkokta.
- Tillsätt buljongtärning, vatten, svamp, paprika och kikärter.
- Koka upp höstgrytan och koka i 10 min under lock.
- Tillsätt och rör ner yoghurt (eller creme fraiche eller grädde), ajvar relish och sambal oelek.
- Låt sjuda några minuter samt smaka av med salt och svartpeppar samt curry, ajvar och chili. Servera med ris och tillbehör.
Val av kött
Till denna höstgryta kan du ha valfritt kött som fläskkarré, skinkstek, fläskfilé, kyckling, nötkött eller mört lammkött.
Vegetarisk och vegan variant
Du kan också skippa köttet och ha i fler grönsaker som zucchini, potatis, kålrot, vitkål för en vegetarisk gryta.
Ta havregrädde eller Oatly fraiche i grytan för en vegan variant. Vill du ha en vegan röra till så passar hummus.
Serveringsförslag
- Till servering av grytan passar: basmatiris kokt med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanel.
- Andra förslag är couscous, råris, matvete, pressad potatis eller annat tillbehör.
- Ett bröd som arabiskt platt bröd, persiskt bröd eller pitabröd passar också till.
- Som sås kan man också ha naturell matyoghurt smaksatt med lite hackad mynta. Eller hummus. Vidare kan man ha mango chutney till.
- Skivad banan, cashewnötter, jordnötter och russin passar vid sidan kan man toppa grytan med.
Uppskattat näringsvärde per portion: 281 kcal