Höstgryta med indiska smaker

En god höstgryta med grönsaker och smak av curry.
Till denna höstgryta kan du ha valfritt kött som fläskkarre, skinkstek, fläskfile, kyckling, nötkött eller mört lammkött. Lök, champinjoner, paprika, kikärter blir god gryta. Du kan också skippa köttet och ha i fler grönsaker som zucchini, potatis, kålrot, vitkål för en vegetarisk höstgryta.
Till servering av grytan passar: basmatiris kokt med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanel. Bröd passar också till. Skivad banan, cashewnötter, jordnötter, russin passar vid sidan kan man toppa grytan med. Gott till grytan är också naturell yoghurt smaksatt med lite hackad mynta. Hoummus - kikärtsröra passar också till grytan.

6 portioner höstgryta med indisk smak

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram benfri fläskkarré, skinkstek, fläskfile, kotlettrad, mört biffkött, kyckling eller mört lammkött
  • 2 gula lökar
  • 250 g champinjoner
  • 3 paprikor i olika färger
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 2 tsk curry
  • 2 tsk garam masala
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3,5 dl vatten
  • 400 gram kikärter
  • 1,5 dl matlagningsyoghurt, creme fraich eller grädde
  • 1 dl mild ajvar relish, paprika röra
  • 1 tsk sambal oelek

Tillagning

  1. Skiva och skär köttet i små bitar.
  2. Skala och hacka lök; skiva champinjoner; skölj och tärna paprika i bitar. Hacka vitlöken.
  3. Värm olja och smöre i en stor gryta. Tillsätt köttet och bryn det. Salta och peppra köttet lätt.
  4. Rör ner vitlök, curry och lök. Fräs någon minut.
  5. Skölj kikärterna noga i ett durkslag om du köpt färdigkokta.
  6. Tillsätt buljongtärning, vatten, svamp, paprika och kikärter.
  7. Koka upp höstgrytan och koka i 10 min under lock.
  8. Tillsätt och rör ner yoghurt, ajvar relish och sambal oelek.
  9. Låt sjuda några minuter och servera med ris och tillbehör.
E-mail
Medel: 3 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer