Höstgryta med indiska smaker

En god höstgryta med grönsaker och smak av curry. Till denna höstgryta kan du ha valfritt kött som fläskkarre, skinkstek, fläskfile, kyckling, nötkött eller mört lammkött. Lök, champinjoner, paprika, kikärter blir god gryta. Du kan också skippa köttet och ha i fler grönsaker som zucchini, potatis, kålrot, vitkål för en vegetarisk gryta.


Till servering av grytan passar: basmatiris kokt med 0,5 tsk gurkmeja och en bit kanel. Bröd passar också till. Skivad banan, cashewnötter, jordnötter och russin passar vid sidan kan man toppa grytan med. Gott till grytan är också naturell matyoghurt smaksatt med lite hackad mynta. Vidare kan man ha mango chutney till.

Vill du ha en vegan röra till så passar hummus. Ta havregrädde eller Oatly fraiche i grytan för en vegan variant.

6 portioner höstgryta med indisk smak

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram benfri fläskkarré, skinkstek, fläskfile, kotlettrad, mört biffkött, kyckling eller mört lammkött
  • 2 gula lökar
  • 250 g champinjoner
  • 3 paprikor i olika färger
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 2 tsk curry
  • 2 tsk garam masala
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3,5 dl vatten
  • 400 gram kikärter
  • 1,5 dl matlagningsyoghurt, creme fraich eller grädde
  • 1 dl mild ajvar relish, paprika röra
  • 1 tsk sambal oelek

Tillagning

  1. Skiva och skär köttet i små bitar.
  2. Skala och hacka lök; skiva champinjoner; skölj och tärna paprika i bitar. Hacka vitlöken.
  3. Värm olja och smöre i en stor gryta. Tillsätt köttet och bryn det. Salta och peppra köttet lätt.
  4. Rör ner vitlök, curry och lök. Fräs någon minut.
  5. Skölj kikärterna noga i ett durkslag om du köpt färdigkokta.
  6. Tillsätt buljongtärning, vatten, svamp, paprika och kikärter.
  7. Koka upp höstgrytan och koka i 10 min under lock.
  8. Tillsätt och rör ner yoghurt (eller creme fraiche eller grädde), ajvar relish och sambal oelek.
  9. Låt sjuda några minuter samt smaka av med salt och svartpeppar samt curry, ajvar och chili. Servera med ris och tillbehör.
E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer