Korma curry med kyckling

Introduktion och förberedelse

En mild currygryta med kyckling, russin, kokosmjölk, kryddor och mandel.

Här är min variant där jag först kokar såsen 2,5 timmar så den blir riktigt mustig och får en god smak. Sedan bryner man och lägger i bitar av kycklingfilé och garnerar med färsk koriander.

Förbered gärna i god tid då såsen helst ska koka en stund för att bli god. Grunden/såsen kan gärna lagas dagen innan och stå och få smak i kylen.

Har man inte så mycket tid så blir grytan god även med en halvtimmes koktid.

Serveringsförslag

Servera kycklingkorma med vanligt basmatiris eller Indiskt ris med gurkmeja, yoghurtsås raita, naan indiskt bröd, papadams och sallad som kan vara blandad grönsallad eller babyspenat.

Vidare kan man garnera med färsk koriander eller bladpersilja på toppen.

Varianter

  • En snabbvariant är att laga grytan med kormasås på burk eller påse. Fräs då kycklingen och koka med såsen samt servera enligt nedan förslag.
  • Tillsätt mer chili om du vill ha en starkare variant.
  • Vegetarisk variant kan du laga med Quornfilé, sojagrytbitar, paneer ost eller seitan.
  • Man kan även ha i andra grönsaker som kokt blomkål, babyspenat och/eller kokta kikärter - funkar att ha som vegan variant.
  • Istället för kycklingfilé kan du lägga i annat mört kött som lammfilé, fläskfilé, biff eller viltfilé.

Kyckling Korma serverad med raita, ris, papadams och mango chutney.
Kyckling Korma är gott med raita, basmatiris, papadams eller naan och mango chutney. Garnerat med färsk koriander och grön babyspenat.

6 portioner korma curry

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 40 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 1 kg kycklingfilé
  • 2 stora gula lökar, 200 gram
  • 6 klyftor vitlök
  • 50 gram skalad färsk ingefära i bitar, 100 gram oskalad
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 100 gram skållad eller hel mandel
  • 100 gram smör eller ghee
  • 1 tsk mald kanel
  • 2 msk mald koriander
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk mald spiskummin
  • 1 msk hel grön kardemumma eller 2 tsk grovt malda kardemummakärnor eller mald kardemumma
  • 1 dl grädde
  • 1 dl kokosmjölk
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 2 msk citronsaft
  • 1 dl russin
  • 1 dl hackad färsk koriander till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg smöret i en stor gryta för långkok med lock. Gärna med non-stick botten.
  2. Skala och dela löken i grova bitar. Kör i en mixer och lägg i grytan.
  3. Skala och lägg vitlök i mixern; skala och skiva färsk ingefära och lägg i mixern; lägg i mandel i mixern - gärna skållad; skölj och dela chilin grovt och lägg i mixern. Mixa. Lägg i grytan.
  4. Fräs någon minut och tillsätt kryddorna som kanel, mald koriander, gurkmeja, spiskummin och kardemumma. Rör om.
  5. Tillsätt kokosmjölk, vatten och grädde. Tillsätt salt samt buljongtärning, citronsaft och russin. Rör om och koka upp.
  6. Koka såsen/grunden med lock på låg värme i 2,5 timmar. Rör om då och då och akta så det ej bränns. Använd gärna en non-stick gryta för långkok. Späd ev. med någon halv dl vatten om såsen kokar för torr.
  7. Skär kycklingen i bitar ca 2x2 cm tärningar.
  8. Bryn kyckingbitarna hälften i taget i någon msk smör och lägg över i grytan.
  9. Koka upp och låt puttra i 5 minuter.
  10. Garnera gärna med färsk koriander. Smaka av med salt.
  11. Servera kycklingkorma med kokt basmatiris eller indiskt ris, yoghurtsås (raita), naan (indiskt bröd), papadams och sallad som grönsallad eller babyspenat.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 683 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-09