Raita indisk sås

En kall sås med yoghurt som grund. Här med gurka, tomat och mynta. God och lättlagad sås till stark indisk mat, grillat, på buffé osv.

Raita kan lagas på flera olika vis men grunden är yoghurt, kryddor samt grönsaker eller frukt. Om du vill kan du enbart ha gurka i såsen eller andra grönsaker som morot, zucchini, pumpa, lök, potatis, spenat osv. Frukt som mango, ananas, guava eller druvor passar också. Vidare kan man smaksätta såsen med kryddor som vitlök och ingefära. Istället för att ha i tärnade grönsaker kan man riva dessa eller mixa såsen nästan slät.

4 portioner raita indisk sås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 10 cm gurka
  • 2 tomater
  • 0,5 tsk hel spiskummin (valfritt)
  • 1 tsk bruna eller svarta senapsfrön (valfritt)
  • 3 dl naturell matlagningsyoghurt
  • 1 tsk torkad mynta eller 0,5 dl hackad färsk mynta
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Rosta kummin och senapsfrön i en panna några minuter tills de börjar dofta gott men ej brännas.
  2. Mal kummin och senapsfrön i en mortel.
  3. Skölj gurka och tärna den (ca 1x1 cm). Lägg i en skål.
  4. Skölj tomater och tärna dem (ca 1x1 cm). Lägg med gurkan.
  5. Blanda i kryddorna, yoghurt, mynta och salt.
  6. Raitan är klar att serveras.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat