Raita indisk sås

Introduktion och förberedelse

En kall Indisk sås med yoghurt och gurka smaksatt med mynta. Gott i är även tärnad tomat samt rostade kryddor som spiskummin och senapsfrön.

God och lättlagad sås som svalkar till stark indisk mat, grillat, på buffé med mera.

Passar som dippsås till papadams eller naan-bröd. Gott med mango chutney till - köp färdig eller gör egen chutney.

Varianter

Raita kan lagas på flera olika vis men grunden är matyoghurt, kryddor samt grönsaker eller frukt.

  • Raitan kan smaksättas mer med kryddor som vitlök, curry, garam masala, färsk mynta, persilja, torkad koriander, spiskummin, färsk ingefära med mera. Mango chutney passar också att smaksätta med.
  • Istället för att tärna gurkan kan du riva den. Lätt att riva i en matberedare om du ska laga till många och dubblerar receptet.
  • Om du vill kan du ha i fint tärnade eller rivna grönsaker som morot, zucchini, pumpa, lök, rotselleri med mera.
  • Frukt som mango, äpple, päron, ananas, guava eller druvor passar också att tärna eller riva i.

Raita indisk kall sås i skål
Gott i raita är också tärnad tomat samt garnerad med rostad kummin och senapsfrön.

Vegansk raita

  • Du kan laga en vegansk raita med Oatly fraiche och/eller blanda med Oalty havregurt eller soyghurt.

4 portioner raita indisk sås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1/2 gurka, ca 15 cm
  • 3 dl naturell matlagningsyoghurt eller naturell yoghurt
  • 1 tsk torkad mynta eller 0,5 dl hackad färsk mynta
  • 2 krm salt
  • 2 tomater (valfritt)
  • 0,5 tsk hel spiskummin eller 2 krm mald spiskummin (valfritt)
  • 1 tsk bruna eller svarta senapsfrön (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj gurka och tärna den (ca 1x1 cm). Eller riv gurkan grovt. Lägg i en skål.
  2. Tillsätt yoghurt, mynta och salt. Vänd runt och smaka av.
  3. Vill du ha tomater i så sköljer du dem och tärnar dem samt vänder i med gurkan.
  4. Vill du garnera med kummin och senapsfrön så rostar du först kryddorna i en torr stekpanna någon minut tills de börjar dofta gott men ej brännas.
  5. Mal kummin och senapsfrön i en mortel samt vänd i hälften och garnera med resten vid servering.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 83 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.