Raita indisk sås

En kall sås med yoghurt som grund. Här med gurka, tomat och mynta. God och lättlagad sås till stark indisk mat, grillat, på buffé osv.

Raita kan lagas på flera olika vis men grunden är yoghurt, kryddor samt grönsaker eller frukt. Om du vill kan du enbart ha gurka i såsen eller andra grönsaker som morot, zucchini, pumpa, lök, potatis, spenat osv. Frukt som mango, ananas, guava eller druvor passar också. Vidare kan man smaksätta såsen med kryddor som vitlök och ingefära. Istället för att ha i tärnade grönsaker kan man riva dessa eller mixa såsen nästan slät.

4 portioner raita indisk sås

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 5 min
 • Klart på: 10 min

Ingredienser

 • 10 cm gurka
 • 2 tomater
 • 0,5 tsk hel spiskummin (valfritt)
 • 1 tsk bruna eller svarta senapsfrön (valfritt)
 • 3 dl naturell matlagningsyoghurt
 • 1 tsk torkad mynta eller 0,5 dl hackad färsk mynta
 • 1 krm salt

Tillagning

 1. Rosta kummin och senapsfrön i en panna några minuter tills de börjar dofta gott men ej brännas.
 2. Mal kummin och senapsfrön i en mortel.
 3. Skölj gurka och tärna den (ca 1x1 cm). Lägg i en skål.
 4. Skölj tomater och tärna dem (ca 1x1 cm). Lägg med gurkan.
 5. Blanda i kryddorna, yoghurt, mynta och salt.
 6. Raitan är klar att serveras.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer