Raita indisk sås

En kall Indisk sås med yoghurt och gurka smaksatt med mynta. Gott i är även tomat samt rostade kryddor som kummin och senapsfrön.

God och lättlagad sås till stark indisk mat, grillat, på buffé osv.

Varianter

Raita kan lagas på flera olika vis men grunden är yoghurt, kryddor samt grönsaker eller frukt.

  • Ett tips är att riva gurkan istället för att tärna den och blanda i likt en Tzatziki.
  • Om du vill kan du ha i fint tärnade eller rivna grönsaker som morot, zucchini, pumpa, lök, spenat, rotselleri med mera. Frukt som mango, ananas, guava eller druvor passar också.
  • Raitan kan smaksättas mer med kryddor som mer vitlök, curry, garam masala, färsk mynta, persilja, torkad koriander, spiskummin, färsk ingefära med mera. Mango chutney passar också.
  • Du kan laga en vegansk raita med Oatly fraiche.

4 portioner raita indisk sås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 15 cm gurka
  • 3 dl naturell matlagningsyoghurt eller naturell yoghurt
  • 1 tsk torkad mynta eller 0,5 dl hackad färsk mynta
  • 1 krm salt
  • 2 tomater (valfritt)
  • 0,5 tsk hel spiskummin (valfritt)
  • 1 tsk bruna eller svarta senapsfrön (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj gurka och tärna den (ca 1x1 cm). Eller riv gurkan grovt. Lägg i en skål.
  2. Tillsätt yoghurt, mynta och salt. Vänd runt och smaka av.
  3. Vill du ha tomater i så sköljer du dem och tärnar dem samt vänder i med gurkan.
  4. Vill du garnera med kummin och senapsfrön så rostar du först kryddorna i en torr stekpanna någon minut tills de börjar dofta gott men ej brännas.
  5. Mal kummin och senapsfrön i en mortel samt vänd i hälften och garnera med resten vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer