Prisvärt, nyttigt och gott med rotfrukter

De är roten till det goda. Rotfrukter är både goda, nyttiga och billiga.

Recept med rotfrukter Rotfrukterna är roten till det goda i många recept - gratänger, soppor och mos eller rostade från ugnen gör de allt mycket godare. Dessutom är de billiga och nyttiga. Ända nackdelen är att de ska skalas men det går ändå snabbt. Ovan grillad kyckling på rotfruktsbädd samt paprikasås.

Här kommer några enkla, billiga och goda rotfruktsrecept. Helt gratis slänger jag med några kålrecept också - för jag gillar kål lika mycket som rotfrukter. Sommaren tillhör primörerna. Resten av året är rotfrukternas och kålens tid.

Palsternacka, kålrot, morot, persiljerot och rotselleri samt kål som Savoykål, grönkål, spetskål och vitkål.

Rotfrukter förenar smak, användbarhet och pris - de är matvärldens svar på Ikea. Då flera odlas lokalt i Sverige eller i närheten så behåller de också mycket av sin näring i jämförelse med importerade utomsocknes grönsaker. 

Rotselleri

Rotselleri har en unik kryddig och sötaktig smak. Den är god i soppor, fonder, gratänger, pytter och rostad i ugnen. Eller råriven med majonnäs och matyoghurt. Rotsellerin har fått plats i Egyptiska gravar från 1100 innan Kristus födelse. De nordiska kungarna fick vänta till 1300-talet.

Palsternacka

Palsernackan ger en uppskattad söt touch på all mat där den hamnar. Speciellt god mosad, rostad eller i gratänger. Under medeltiden var palsternackan stapelvara. En roll som sedan övertogs av potatisen. Palsternackan är en av de få grönsaker som bara blir sötare av lite frost.

På engelska heter kålrot "swede". Tydligen uppskattade vi svenskar denna rot så mycket att den fick vårt namn. Och det kan vi vara stolta över för rotsellerin är lätt att odla, god och hållbar. 

Inkokt lax med kålsallad Inkokt lax med rotfrukter och kålsallad. Gott och nyttigt.

Visste du detta om moroten?

Länge var moroten känd som ljusgul, röd, vit eller lila. Exakt när den kom till norden finns det olika uppgifter om, men någon gång under sen medeltid är en god gissning.

Den orange moroten kom inte förrän på 1700 - talet. Vanligast är de större "vinter" morötterna samt de spädare knippmorötterna som kommer till vår och sommar. Men det finns också andra varianter bland annat runda morötter.

Morötter är goda rårivna till sallad eller juice eller bara kokta som tillbehör. Prova att koka med potatisen nästa gång. De passar i soppor, grytor, fonder och mos. Morotskaka känns lite nyttigare än andra bakverk tack vare morot, mörkt socker, nötter och vegetabilisk olja. Förutsatt att du tar det lugnt med glasyren alltså.

Några recept: 

Här har jag valt några recept åt dig. Men många fler recept med rotfrukter som rotselleri, kålrot, morotvitkål, grönkål och spetskål finns också. 

Inkokt lax med kålsallad och rostade rotfrukter
Inkokt lax med coleslaw (kålsallad) och rostade rotfrukter. En god och nyttig laxrätt som funkar till fest men också vardags. Kål och rotfrukter är också billig mat. Vill man ha vin till laxen så rekommenderar jag ett vitt vin ex. en Riesling från Alsace, Tyskland eller annanstans.

Recept med rotfrukter Fläskkorv med rotmos och gräddstuvad Savoykål. En klassiker. Fläskkorven kan bytas ut mot marinerad tofu eller stekt halloumi som vegetariskt alternativ.

Fläskkorv med rotmos, gräddstuvad kål och senap
Också gott med fläsklägg, stekt kycklingfilé, kassler eller laxfilé.

Gräddkokt Savoykål
Gott med mesta exempelvis stark senap till rotmos, fläsklägg, kassler, stekt eller kokt fisk med mera.

Rotfruktsgratäng med rökt kalkon Rotfruktsgratäng eller rotfruktslåda med rökt kalkon är enkelt att laga då gratängen blir tillbehör och sås i ett. Istället för rökt kalkon kan du ta kassler, fårfiol eller annat rökt kött eller fisk som varmrökt lax eller makrill.

Rökt kalkon med rotfruktsgratäng
Rotfruktsgratängen är också god till allt slags filé. Servera med tärnade kvisttomater med olivolja, balsamvinäger, salt och vitpeppar. Skivad och stekt zucchini passar till.

Grillad kyckling på rotfruktsbädd
Enkelt att laga med rotfrukter och grillade kycklingben eller kycklingklubbor. Gott med kall paprikasås.

Kycklingfilé med svampsås och rostade rotfrukter
Stekta eller grillade kycklingfiléer med klassisk svampsås.

Oxfilé med rostade rotfrukter och färskost
Lyxigt men enkelt med färskost och rotfrukter från ungen.

Grillad rostas biff med rotfrukter
istället för rostas kan du ta annat mört nötkött som biff, kalv eller oxfilé. Majonnässåsen är en kall sås till grillat smaksatt med vitlök och hackade sardeller som ger god sälta och umami. Mycket lätt att laga då den bara är att röra ihop och smaka av.

Rotfruktsoppa
Enkel, snabb och god soppa på rotfrukter. Glöm pås-sopporna - gör hemgjord soppa istället - egen soppa blir både nyttig och billig. Du kan smaksätta rotfruktssoppan med timjan och dragon samt salt och vitpeppar förstås.

Rostade rotfrukter
Gott, nyttigt och billigt tillbehör som passar till det mesta. Klassiker som funkar i alla lägen. 

Rostade rotfrukter med basilikaolja
Basilikaoljan ger god smak och ser vacker ut på rotfrukterna. Ett tillbehör som passar till fest eller buffé. 

Rostade rotfrukter med paprika
Paprika passar bra att rosta med rotfrukter och ger lite färg också. Ett gott tillbehör till det mesta istället för klyftpotatis.

Fler recept med rotfrukter som rotselleri, kålrot, morotvitkål, grönkål och spetskål >>

E-mail

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer