Ryggbiff med rostade rotsaker och rödbetstzatziki

Ryggbiff med rostade rotsaker i basilikaolja serverat med rödbetstzatziki.
Överbliven basilikaolja kan du spara i kylen och servera till annat ex. som salladsdressing eller som grillolja till kyckling, fisk eller skaldjur.
Rödbetstzatziki får fin röd färg och blir mycket god samt nyttig. Annars är det samma ingredienser med vitlök, yoghurt och gurka som till vanlig tzatziki.
Andra goda rotfrukter att blanda med är rotselleri, persiljerot och kålrot.

4 portioner ryggbiff

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 bitar ryggbiff på mellan 130-150 gram styck
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk smör eller olivolja
  • Rostade rotfrukter: 10 medelstora fasta potatisar
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm rosmarin
  • 2 krm timjan
  • Basilikaolja: 3 dl kallpressad olivolja
  • 15 blad basilika
  • Rödbetstzatziki: 4 medelstora rödbetor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2,5 dl matlagningsyoghurt
  • 0,5 gurka
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Koka rödbetor mjuka med skal i cirka 40 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Skala potatisarna och dela dem i kuber (cirka 2x2 cm). Skala och skär morötter och palsternacka i stavar (cirka 1x3 cm).
  4. Lägg i en ugnsfast form och blanda med olivolja, salt, peppar och eventuellt kryddor.
  5. Rosta rotfrukterna i 40 - 50 minuter. Vänd runt dem två gånger utan att mosa sönder dem.
  6. Basilikaolja: Koka upp en liter vatten i en kastrull. Plocka basilikan, fina stjälkar kan också användas. Lägg ner stjälkarna i det kokande vattnet först, någon minut senare bladen. Vänd runt och sleva upp i en skål med is och vatten eller kallt rinnande vatten. Då håller sig den ljusa gröna färgen. Sila av vattnet och mixa basilikan med oljan. Smaka av med lite salt och peppar.
  7. När rödbetorna kokt och är mjuka så sköljer du dem med kallt vatten och skalar dem med händerna. Skär loss fästet och ev. fula delar också.
  8. Riv gurka och rödbetor grovt på ett rivjärn, mandolin eller i en matberedare. Lägg i en skål. Hacka de sista bitarna så du inte river fingrarna av dig. Pressa i vitlök och blanda allt. Smaka av rödbetstzatzikin med salt och vitpeppar.
  9. Stek ryggbiffarna i smör eller olivolja ca 4 minuter på varje sida. Salta och peppra dem under tiden. Lägg upp på en tallrik och låt dem vila några minuter innan servering.
  10. Lägg upp rotfrukterna på fat och ringla några msk basilikaolja över och runt om rotfrukterna. Smaka av med salt och peppar.
  11. Servera ryggbiffarna med rotfrukterna och rödbetstzatzikin.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer