Rotfruktsgratäng med grönkål

En krämig gratäng med blandade rotfrukter och grönkål. Här har jag tagit kålrot, rotselleri, grönkål, morot, palsernacka, potatis och purjolök.

Andra rotfrukter som passar i är skalade persiljerötter, gula betor, pumpa, zucchini, aubergine, skivad tomater, jordärtsskockor, svartrötter med mera.

Vill du ha en vegan rotfruktsgratäng så byt grädde och mjölk samt smör mot havregrädde, havremjölk och margarin eller annat vegant alternativ efter tycket.

Gillar du vitlök så kan du pressa i en klyfta. Skivad gul lök kan man också ha i. Gratängost eller riven mozzarella kan man också strö över efter halva tiden. Det finns en vegan riven gratängost som kallas sojaost mozzarellastyle.

Du kan garnera med jättegoda och knapriga grönkålschips.

4 portioner rotfruktsgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 100 gram kålrot, ca en halv mindre kålrot
  • 100 gram rotselleri, ca en halv mindre rotselleri
  • 50 gram morot, ca 1 morot
  • 100 gram palsternacka
  • 200 gram potatis
  • 10 cm purjolök
  • 50 gram färsk rensad grönkål
  • 4 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och rensa grönkålen. Skär bort stammar och hacka den grovt om den inte är det redan. Lägg i en kastrull och koka upp en minut med lite vatten i botten så att grönkålen slokar och blancheras hastigt.
  3. Skala rotsaker. Skär dem i bitar och skär i skivor.
  4. Smörj en gratängform med lite smör, margarin eller olja.
  5. Lägg grönkålen i botten och fördela rotsakerna över.
  6. Skölj och strimla purjolöken och tillsätt den.
  7. Koka upp grädde och mjölk med salt. Och ev. pressad vitlök om du gillar det.
  8. Häll över gräddmjölken och sätt in i mitten av ugnen.
  9. Grädda rotfruktsgratängen i 40 minuter. Täck ev. över mot slutet med lite folie om den börjar brännas på toppen.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept