Rotfruktsgratäng med grönkål

Introduktion och förberedelse för tillagning

En krämig gratäng med blandade rotfrukter och grönkål. Här har jag tagit kålrot, rotselleri, grönkål, morot, palsernacka, potatis och purjolök.

Andra rotfrukter som passar i är skalade persiljerötter, gula betor, pumpa, zucchini, aubergine, skivad tomater, jordärtsskockor, svartrötter med mera.

Vill du ha en vegan rotfruktsgratäng så byt grädde och mjölk samt smör mot havregrädde, havremjölk och margarin eller annat vegant alternativ efter tycket.

Gillar du vitlök så kan du pressa i en klyfta. Skivad gul lök kan man också ha i. Gratängost eller riven mozzarella kan man också strö över efter halva tiden. Det finns en vegan riven gratängost som kallas sojaost mozzarellastyle.

Du kan garnera med jättegoda och knapriga grönkålschips.

4 portioner rotfruktsgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 100 gram kålrot, ca en halv mindre kålrot
  • 100 gram rotselleri, ca en halv mindre rotselleri
  • 50 gram morot, ca 1 morot
  • 100 gram palsternacka
  • 200 gram potatis
  • 10 cm purjolök
  • 50 gram färsk rensad grönkål
  • 4 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och rensa grönkålen. Skär bort stammar och hacka den grovt om den inte är det redan. Lägg i en kastrull och koka upp en minut med lite vatten i botten så att grönkålen slokar och blancheras hastigt.
  3. Skala rotsaker. Skär dem i bitar och skär i skivor.
  4. Smörj en gratängform med lite smör, margarin eller olja.
  5. Lägg grönkålen i botten och fördela rotsakerna över.
  6. Skölj och strimla purjolöken och tillsätt den.
  7. Koka upp grädde och mjölk med salt. Och ev. pressad vitlök om du gillar det.
  8. Häll över gräddmjölken och sätt in i mitten av ugnen.
  9. Grädda rotfruktsgratängen i 40 minuter. Täck ev. över mot slutet med lite folie om den börjar brännas på toppen.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.