Rotfruktsgratäng med grönkål

En krämig gratäng med blandade rotfrukter och grönkål. Här har jag tagit kålrot, rotselleri, grönkål, morot, palsernacka, potatis och purjolök. 

Andra rotfrukter som passar i är skalade persiljerötter, gula betor, pumpa, zucchini, aubergine, skivad tomater, jordärtsskockor, svartrötter med mera. Vill du ha en vegan rotfruktsgratäng så byt grädde och mjölk samt smör mot havregrädde, havremjölk och margarin eller annat vegant alternativ efter tycket. Gillar du vitlök så kan du pressa i en klyfta. Skivad gul lök kan man också ha i. Gratängost eller riven mozzarella kan man också strö över efter halva tiden. Det finns en vegan riven gratängost som kallas sojaost mozzarellastyle. 

Du kan garnera med jättegoda och knapriga grönkålschips.

4 portioner rotfruktsgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 100 gram kålrot, ca en halv mindre kålrot
  • 100 gram rotselleri, ca en halv mindre rotselleri
  • 50 gram morot, ca 1 morot
  • 100 gram palsternacka
  • 200 gram potatis
  • 10 cm purjolök
  • 50 gram färsk rensad grönkål
  • 4 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och rensa grönkålen. Skär bort stammar och hacka den grovt om den inte är det redan. Lägg i en kastrull och koka upp en minut med lite vatten i botten så att grönkålen slokar och blancheras hastigt.
  3. Skala rotsaker. Skär dem i bitar och skär i skivor.
  4. Smörj en gratängform med lite smör, margarin eller olja.
  5. Lägg grönkålen i botten och fördela rotsakerna över.
  6. Skölj och strimla purjolöken och tillsätt den.
  7. Koka upp grädde och mjölk med salt. Och ev. pressad vitlök om du gillar det.
  8. Häll över gräddmjölken och sätt in i mitten av ugnen.
  9. Grädda rotfruktsgratängen i 40 minuter. Täck ev. över mot slutet med lite folie om den börjar brännas på toppen.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer