Lammsadel

Introduktion och förberedelse

Lammsadel i ugn med ben. Här med rostade rotfrukter och rostad vitlök samt vitlökssås med crème fraiche.

Smidigt att laga med allt i ugnen.

Tips

  • Här har jag valt att skära bort de fina innerfiléerna som som är godare att steka eller grilla för sig själva och servera en annan dag - de blir överstekta om de lagas med lammsadeln och det är synd på så fina filéer.
  • Använder du urbenad lammfilé så räkna ca 600 gram.

Stektemperatur

Laga till en innertemperatur på runt 62 grader för medium stekt lammkött.

Att dricka till

Vintips är ett rött vin ex. Cabernet Sauvignon.

Lammsadeln blir riktigt saftig och god tillagad som hel bit.
Lammsadeln blir riktigt saftig och god tillagad som hel bit.

4 portioner lammsadel

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1,5 kg lammsadel med ben
  • 2 msk olivolja
  • 1 kvist rosmarin
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Rostade grönsaker: 10 potatisar
  • 2 st palsternackor
  • 3 morötter
  • Rostad vitlök samt vitlökssås: 1 hel vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 tsk honung, gärna Akacie
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort innerfiléerna, skär ett snitt ner längs med benet och skär ett snett kryssmönster i fettkappan på ovansidan av sadeln.
  3. Gnid in steken med salt och peppar. Stoppa in skalade halverade vitlöksklyftor och grovt delad färsk rosmarin i fickan ner längs benet.
  4. Skala och dela potatis, palsternacka och morot samt skär i grova bitar.
  5. Lägg i en ugnsform eller ugnsplåt med höga kanter.
  6. Salta rotfrukterna och vänd runt i olivolja.
  7. Lägg lammsadeln på rotfrukterna.
  8. Dela den hela vitlöken diagonalt på mitten samt lägg i hörnorna på ugnsformen jämte lammsadeln.
  9. Använd en stektermometer och ta ut lammet när det är 65 grader i innertermperatur. Det tar ca 30 minuter.
  10. Ta upp lammsadeln och låt den vila i 15 minuter inslagen i aluminiumfolie.
  11. Plocka ur halvorna med vitlök.
  12. Sätt in rotfrukterna i ugnen igen och stek vidare i ca 15 minuter.
  13. Vitlökssås: Tryck ut den mjuka vitlöken från skalen på en av halvorna av vitlök. Mosa eller stöt en av halvorna av vitlöken i en mortel eller en skål till ett mos och blanda med övriga ingredienser.
  14. Smaka av med salt och peppar.
  15. Servering: skär loss ytterfiléerna från benet och skär det i diagonala skivor (mot köttfibrerna) samt lägg tillbaka dem på benet. Lägg upp lammsadelan på fat.
  16. Servera lammsadeln med de rostade roftrukterna, extra rostad vitlök samt vitlökssåsen. Gott till är en grönsallad.
E-mail
Medel: 3.7 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 155 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-29