Lammsadel

Lammsadel i ugn med ben. Här med rostade rotfrukter och rostad vitlök samt vitlökssås med crème fraiche. Smidigt att laga med allt i ugnen.
Här har jag valt att skära bort de fina innerfiléerna som som är godare att steka eller grilla för sig själva och servera en annan dag - de blir överstekta om de lagas med lammsadeln och det är synd på så fina filéer.
Använder du urbenad lammfilé så räkna ca 600 gram. Laga till en innertemperatur på runt 62 grader för medium stekt lammkött.
Vintips är ett rött vin ex. Cabernet Sauvignon.

4 portioner lammsadel

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1,5 kg lammsadel med ben
  • 2 msk olivolja
  • 1 kvist rosmarin
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Rostade grönsaker: 10 potatisar
  • 2 st palsternackor
  • 3 morötter
  • Rostad vitlök samt vitlökssås: 1 hel vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 tsk honung, gärna Akacie
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär bort innerfiléerna, skär ett snitt ner längs med benet och skär ett snett kryssmönster i fettkappan på ovansidan av sadeln.
  3. Gnid in steken med salt och peppar. Stoppa in skalade halverade vitlöksklyftor och grovt delad färsk rosmarin i fickan ner längs benet.
  4. Skala och dela potatis, palsternacka och morot samt skär i grova bitar.
  5. Lägg i en ugnsform eller ugnsplåt med höga kanter.
  6. Salta rotfrukterna och vänd runt i olivolja.
  7. Lägg lammsadeln på rotfrukterna.
  8. Dela den hela vitlöken diagonalt på mitten samt lägg i hörnorna på ugnsformen jämte lammsadeln.
  9. Använd en stektermometer och ta ut lammet när det är 65 grader i innertermperatur. Det tar ca 30 minuter.
  10. Ta upp lammsadeln och låt den vila i 15 minuter inslagen i aluminiumfolie.
  11. Plocka ur halvorna med vitlök.
  12. Sätt in rotfrukterna i ugnen igen och stek vidare i ca 15 minuter.
  13. Vitlökssås: Tryck ut den mjuka vitlöken från skalen på en av halvorna av vitlök. Mosa eller stöt en av halvorna av vitlöken i en mortel eller en skål till ett mos och blanda med övriga ingredienser.
  14. Smaka av med salt och peppar.
  15. Servering: skär loss ytterfiléerna från benet och skär det i diagonala skivor (mot köttfibrerna) samt lägg tillbaka dem på benet. Lägg upp lammsadelan på fat.
  16. Servera lammsadeln med de rostade roftrukterna, extra rostad vitlök samt vitlökssåsen. Gott till är en grönsallad.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer