Mos med morötter och palsternacka

Introduktion och förberedelse

Mos med morötter och palsternacka är en variant på rotmos fast med mer rotfrukter som rotselleri, morot, kålrot, palsternacka samt potatis.

Ett rotfruktsmos som är gott att servera som traditionellt rotmos eller istället för vanligt potatismos till det mesta.

Om du vill ha ett fylligare mos kan du ta i 50 gram smör samt lite mjölk på slutet och röra i moset.

4 portioner mos med morötter och palsternacka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 300 gram kålrot
  • 200 gram rotselleri
  • 200 gram palsternacka
  • 2 stora morötter
  • 5 potatisar (300 g)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala rotfrukter och potatis samt skär dem i bitar.
  2. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten.
  3. Salta vattnet.
  4. Koka mjuka i ca 30-40 minuter. Känn med en kniv om rotfrukterna är mjuka.
  5. Spara kokspadet från rotfrukterna och häll av det i en skål vid sidan.
  6. Mosa och stöt rotfrukterna till ett mos och späd sedan med lite av spadet till önskad tjocklek.
  7. Smaka av moset med salt och vitpeppar samt eventuellt med några msk smör eller olivolja.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 196 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.