Mos med morötter och palsternacka

Introduktion och förberedelse

Mos med morötter och palsternacka är en variant på rotmos fast med mer rotfrukter som rotselleri, morot, kålrot, palsternacka samt potatis.

Serveringsförslag

Rotfuktsmoset är gott att servera som traditionellt rotmos eller istället för vanligt potatismos till det mesta.

Varianter

  • Du kan variera rotfrukter i moset som du önskar.
  • Om du vill ha ett fylligare mos kan du ta i 50 gram smör samt lite mjölk på slutet och röra i moset. Eller ta mjölkfritt margarin och plantbaserad mjölk för vegant rotfruktsmos.

4 portioner mos med morötter och palsternacka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 300 gram kålrot
  • 200 gram rotselleri
  • 200 gram palsternacka
  • 2 stora morötter
  • 5 potatisar (300 g)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala rotfrukter och potatis samt skär dem i bitar.
  2. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten.
  3. Salta vattnet.
  4. Koka mjuka i ca 30-40 minuter. Känn med en kniv om rotfrukterna är mjuka.
  5. Spara kokspadet från rotfrukterna och häll av det i en skål vid sidan.
  6. Mosa och stöt rotfrukterna till ett mos och späd sedan med lite av spadet till önskad tjocklek.
  7. Smaka av moset med salt och vitpeppar samt eventuellt med några msk smör eller olivolja.
E-mail
Medel: 4 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 196 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-07