Mos med morötter och palsternacka
Mos med morötter och palsternacka är en variant på rotmos fast med mer rotfrukter som rotselleri, morot, kålrot, palsternacka samt potatis.
Tillagning
- Skala rotfrukter och potatis samt skär dem i bitar.
- Lägg dem i en kastrull och täck med vatten.
- Salta vattnet.
- Koka mjuka i ca 30-40 minuter. Känn med en kniv om rotfrukterna är mjuka.
- Spara kokspadet från rotfrukterna och häll av det i en skål vid sidan.
- Mosa och stöt rotfrukterna till ett mos och späd sedan med lite av spadet till önskad tjocklek.
- Smaka av moset med salt och vitpeppar samt eventuellt med några msk smör eller olivolja.
Serveringsförslag
Rotfuktsmoset är gott att servera som traditionellt rotmos eller istället för vanligt potatismos till det mesta.
Varianter
- Du kan variera rotfrukter i moset som du önskar.
- Om du vill ha ett fylligare mos kan du ta i 50 gram smör samt lite mjölk på slutet och röra i moset. Eller ta mjölkfritt margarin och plantbaserad mjölk för vegant rotfruktsmos.
Uppskattat näringsvärde per portion: 196 kcal