Mos med morötter och palsternacka

Introduktion och förberedelse

Mos med morötter och palsternacka är en variant på rotmos fast med mer rotfrukter som rotselleri, morot, kålrot, palsternacka samt potatis.

Ett rotfruktsmos som är gott att servera som traditionellt rotmos eller istället för vanligt potatismos till det mesta.

Om du vill ha ett fylligare mos kan du ta i 50 gram smör samt lite mjölk på slutet och röra i moset.

4 portioner mos med morötter och palsternacka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 300 gram kålrot
  • 200 gram rotselleri
  • 200 gram palsternacka
  • 2 stora morötter
  • 5 potatisar (300 g)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala rotfrukter och potatis samt skär dem i bitar.
  2. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten.
  3. Salta vattnet.
  4. Koka mjuka i ca 30-40 minuter. Känn med en kniv om rotfrukterna är mjuka.
  5. Spara kokspadet från rotfrukterna och häll av det i en skål vid sidan.
  6. Mosa och stöt rotfrukterna till ett mos och späd sedan med lite av spadet till önskad tjocklek.
  7. Smaka av moset med salt och vitpeppar samt eventuellt med några msk smör eller olivolja.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 196 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept