Fläsklägg med rotmos
Kokt fläsklägg med mos på kålrot, morot och potatis. Servera gärna en god senap till. Räkna 1-2 baklägg eller 3-4 mindre framlägg.
Fläsklägg kan i princip inte koka för länge - till slut ramlar köttet av benen och då är det garanterat mört.
Fläskfond och kött som blir över kan du ha till förslagsvis ärtsoppa.
Tillagning
- Alternativ 1: Koka upp vatten i en stor gryta.
- Lägg ner fläskläggen och låt koka upp. Nu kommer det att skumma av köttet.
- Häll av vattnet med köttskummet.
- Häll på nytt vatten och tillsätt lagerblad, kryddpepparkorn, vitpepparkorn, timjan samt ingefära.
- Alternativ 2: Koka upp fläskläggen med vatten och skumma med en slev efter några minuter. Tillsätt kryddor.
- Sätt gärna över lock.
- Skala och klyfta löken och tillsätt den.
- Koka fläskläggen på medelvärme med lock i ca 1,5 - 2 timmar. Fläskläggen är klar när köttet lossnar från benet. Mindre framlägg kokar fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar.
- Ta upp fläskläggen och spara ev. fläskspadet till rotmos, surkål eller till sylta.
- Låt fläskläggen svalna något och plocka sedan bort svålen och plocka bort köttet. Fläskläggen kan också serveras hel utan svål på fat eller tallrik. Speciellt om det är mindre framlägg som kan serveras portionsvis.
- Skär köttet i grova bitar och servera på ett fat eller tallrik med rotmos eller ex. surkål med potatismos.
- Rotmos: Skala och skär rotfrukter (kålrot och morot) i grova bitar ca 2x2 cm stora. Lägg i en kastrull.
- Häll på vatten eller kokspad från ex. fläsklägg.
- Koka upp och låt rotfrukterna koka i tio minuter på medelvärme.
- Skala och tärna potatis under tiden.
- Låt rotfrukter och potatis koka under lock ytterligare i ca 20 minuter eller tills rotfrukter och potatis är mjuka.
- Ett tips är att lägga på oxbringa, fläsklägg eller fläskkorv eller vad du ska ha rotmoset till ovanpå rotfrukter och potatis. Koka de sista fem minuterna så blir köttet varmt och rotmoset får mer smak.
- Häll av en del av vattnet men inte allt.
- Stompa, stöt eller mosa rotfrukterna (med lite av kokspadet kvar) till ett mos. En potatispress funkar bra att pressa rotsakerna och sedan röra ihop till mos.
- Krydda moset med salt och mald vitpeppar.
- Nu är rotmoset klart att servera ex. genom att lägga upp rotmos och kött på ett fat och senap i en skål bredvid. Lite het buljong från ev. köttkok kan man också servera till i en skål eller hälla lite över kött och rotmos.
Framlägg eller baklägg?
- Du kan laga kokt fläsklägg på framlägg som är mindre samt köttigare och har ett vinklat ben i sig eller baklägg som är större med rakt ben i sig.
- Framlägg anses lite godare men baklägg är vanligare i affären. Väljer du de mindre framläggen kan man servera ett per person dock blir det rätt stora portioner. Annars räcker ett större baklägg till ca 4 portioner.
- Mindre framlägg kokar också fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar.
Tillbehör
- En god senap är gott till fläsklägg. Köp den du gillar eller gör hemgjord senap.
- En enkel och stark senap kan du laga med senapspulver - genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver.
Uppskattat näringsvärde per portion: 245 kcal