Lax med rostade rotfrukter och coleslaw

Ugnstekt lax med rostad potatis, morötter, palsternacka, kålrot och rotselleri serverat med riven vitkål och äpple i majonnäs och matyoghurt.
Räkna 4 bitar laxfilé runt 130-150 gram styck.

4 portioner lax med rostade rotfrukter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Rostade rotfrukter: 8 fasta potatisar
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 1 kålrot
  • 0,5 rotselleri, gärna med blast
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Coleslaw med äpple: 250 gram vitkål
  • 1 äpple
  • 1 dl matyoghurt
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugn på 250 graders värme. Gärna varmluft.
  2. Skala potatis, morötter och palsternacka. Skär dem i ca 2x2 cm bitar. Lägg dem på en långpanna.
  3. Skär bort skalet från rotsellerin samt kålroten. Spara ev. blast från rotsellerin - rotselleribladen kan du plocka, skölja, hacka och strö över rotfrukterna vid servering.
  4. Tärna dem till 2x2 cm bitar.
  5. Blanda med olivolja, salt och peppar i en långpanna eller ugnsform. Sprid ut dem jämnt och med mellanrum i formen.
  6. Rosta rotfrukterna i mitten av ugnen tills de fått färg och är mjuka, det tar cirka 30 minuter. Ta gärna ut en gång och vänd dem försiktigt. Ta ett smakprov och känn om rotfrukterna är mjuka. Är de mjuka men ej fått färg så sätt dem under grillen några minuter så att bryns. Är de ej mjuka men börjar bli brända så vänd runt dem och sänk värmen istället.
  7. Lägg laxen i en ugnsform och blanda med olivolja; strö över salt och peppar.
  8. Ugnsstek laxen i ca 10-15 minuter till den är genomstekt. Skär i en laxbit och se om laxen flagar sig - då är den klar.
  9. Strimla vitkålen så fint du kan och lägg i en skål. Tillsätt saltet och arbeta in det med händerna i kålen så att kålen mjuknar. Tillsätt matyoghurt samt majonnäs och peppar. Riv äpplet fint och blanda i det.
  10. Servera laxen med de rostade rotfrukterna och coleslawen (vitkålssalladen). Strö gärna över lite finhackad bladpersilja eller om du har blad från rotsellerin så kan du hacka dem istället.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer