Lax med rostade rotfrukter och coleslaw

Introduktion och förberedelse

Ugnsstekt lax med rostad potatis, morötter, palsternacka, kålrot och rotselleri serverat med riven vitkål och äpple i majonnäs och matyoghurt.

Val av lax

  • Det finns frysta fina portionsvis förpackade bitar lax du kan tina i kylen övertäckta i en skål eller tallrik.
  • Eller köp färsk lax och få den styckad i fiskdisken.
  • Välj MSC-märkt lax.

4 portioner lax med rostade rotfrukter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé, 4 bitar laxfilé runt 130-150 gram styck
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Rostade rotfrukter: 8 fasta potatisar
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 1 kålrot
  • 0,5 rotselleri, gärna med blast
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Coleslaw med äpple: 250 gram vitkål
  • 1 äpple
  • 1 dl matyoghurt
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugn på 250 graders värme. Gärna varmluft.
  2. Skala potatis, morötter och palsternacka. Skär dem i ca 2x2 cm bitar. Lägg dem på en långpanna.
  3. Skär bort skalet från rotsellerin samt kålroten. Spara ev. blast från rotsellerin - rotselleribladen kan du plocka, skölja, hacka och strö över rotfrukterna vid servering.
  4. Tärna dem till 2x2 cm bitar.
  5. Blanda med olivolja, salt och peppar i en långpanna eller ugnsform. Sprid ut dem jämnt och med mellanrum i formen.
  6. Rosta rotfrukterna i mitten av ugnen tills de fått färg och är mjuka, det tar cirka 30 minuter. Ta gärna ut en gång och vänd dem försiktigt. Ta ett smakprov och känn om rotfrukterna är mjuka. Är de mjuka men ej fått färg så sätt dem under grillen några minuter så att bryns. Är de ej mjuka men börjar bli brända så vänd runt dem och sänk värmen istället.
  7. Lägg laxen i en ugnsform och blanda med olivolja; strö över salt och peppar.
  8. Ugnsstek laxen i ca 10-15 minuter till den är genomstekt. Skär i en laxbit och se om laxen flagar sig - då är den klar.
  9. Strimla vitkålen så fint du kan och lägg i en skål. Tillsätt saltet och arbeta in det med händerna i kålen så att kålen mjuknar. Tillsätt matyoghurt samt majonnäs och peppar. Riv äpplet fint och blanda i det.
  10. Servera laxen med de rostade rotfrukterna och coleslawen (vitkålssalladen). Strö gärna över lite finhackad bladpersilja eller om du har blad från rotsellerin så kan du hacka dem istället.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 588 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-17