Rostade rotfrukter med basilikaolja

Gott som tillbehör till det mesta. Rostade blandade rotfrukter smaksatta med olivolja och vacker grön basilikaolja. Basilikaoljan används att dekorera och ge extra smak. Den basilkaolja som blir över (receptet ger ca 3 dl) kan du spara i kylen till annat.

Andra rotfrukter som rotselleri, persiljerot, kålrot med mera passar också utmärkt att blanda med.

4 portioner rostade rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 10 medelstora fasta potatisar
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 4 msk matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm rosmarin eller timjan (valfritt)
  • 1,5 dl kallpressad olivolja
  • 0,5 kruka basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatisarna och dela dem i kuber (cirka 2x2 cm). Skala och skär morötter och palsternacka i stavar (cirka 1x3 cm).
  3. Lägg i en ugnsfast form och blanda med olja, salt, peppar och eventuellt kryddor.
  4. Rosta i ca 1 timme. Vänd runt dem två gånger utan att mosa sönder dem. Känn på dem så att de är mjuka.
  5. Basilikaolja: Koka upp en liter vatten i en kastrull. Plocka basilikan, fina stjälkar kan också användas. Lägg ner stjälkarna i det kokande vattnet först, någon minut senare bladen. Vänd runt och sleva upp i en skål med is och vatten eller kallt rinnande vatten. Då håller sig den ljusa gröna färgen. Sila av vattnet och mixa basilikan med oljan eller hacka basilikan för hand och blanda ihop. Smaka av med lite salt och peppar.
  6. Servera rotfrukterna ev. upplagda på fat och ringla några msk basilikaolja över och runt om.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer