Rostade rotfrukter med basilikaolja

Rostade rotfrukter med basilikaolja är gott som tillbehör till det mesta.

Ugnsrostade blandade rotfrukter med olivolja och en vacker grön basilikaolja.

Basilikaoljan används att dekorera och ge extra smak. Den basilkaolja som blir över (receptet ger ca 3 dl) kan du spara i kylen till annat.

Andra rotfrukter som rotselleri, persiljerot, kålrot med mera passar också utmärkt att blanda med.

4 portioner rostade rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 10 medelstora fasta potatisar
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 4 msk matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm rosmarin eller timjan (valfritt)
  • 1,5 dl kallpressad olivolja
  • 0,5 kruka basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatisarna och dela dem i kuber (cirka 2x2 cm). Skala och skär morötter och palsternacka i stavar (cirka 1x3 cm).
  3. Lägg i en ugnsfast form och blanda med olja, salt, peppar och eventuellt kryddor.
  4. Rosta i ca 1 timme. Vänd runt dem två gånger utan att mosa sönder dem. Känn på dem så att de är mjuka.
  5. Basilikaolja: Koka upp en liter vatten i en kastrull. Plocka basilikan, fina stjälkar kan också användas. Lägg ner stjälkarna i det kokande vattnet först, någon minut senare bladen. Vänd runt och sleva upp i en skål med is och vatten eller kallt rinnande vatten. Då håller sig den ljusa gröna färgen. Sila av vattnet och mixa basilikan med oljan eller hacka basilikan för hand och blanda ihop. Smaka av med lite salt och peppar.
  6. Servera rotfrukterna ev. upplagda på fat och ringla några msk basilikaolja över och runt om.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer