Rostade rotfrukter med basilikaolja

Introduktion och förberedelse

Rostade rotfrukter med basilikaolja är gott som tillbehör till det mesta.

Ugnsrostade blandade rotfrukter med olivolja och en vacker grön basilikaolja.

Basilikaoljan används att dekorera och ge extra smak. Den basilkaolja som blir över (receptet ger ca 3 dl) kan du spara i kylen till annat.

Andra rotfrukter som rotselleri, persiljerot, kålrot med mera passar också utmärkt att blanda med.

4 portioner rostade rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 10 medelstora fasta potatisar
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 4 msk matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm rosmarin eller timjan (valfritt)
  • 1,5 dl kallpressad olivolja
  • 0,5 kruka basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatisarna och dela dem i kuber (cirka 2x2 cm). Skala och skär morötter och palsternacka i stavar (cirka 1x3 cm).
  3. Lägg i en ugnsfast form och blanda med olja, salt, peppar och eventuellt kryddor.
  4. Rosta i ca 1 timme. Vänd runt dem två gånger utan att mosa sönder dem. Känn på dem så att de är mjuka.
  5. Basilikaolja: Koka upp en liter vatten i en kastrull. Plocka basilikan, fina stjälkar kan också användas. Lägg ner stjälkarna i det kokande vattnet först, någon minut senare bladen. Vänd runt och sleva upp i en skål med is och vatten eller kallt rinnande vatten. Då håller sig den ljusa gröna färgen. Sila av vattnet och mixa basilikan med oljan eller hacka basilikan för hand och blanda ihop. Smaka av med lite salt och peppar.
  6. Servera rotfrukterna ev. upplagda på fat och ringla några msk basilikaolja över och runt om.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 336 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-03