Älgsoppa med klimp

Introduktion och förberedelse

God soppa på älgstek med ben och rotfrukter som rotselleri, kålrot, purjolök, morötter, selleri och vitkål.

Serveringsförslag

  • Gott med klimp i men det är valfritt. Förbered gärna klimpen i god tid och förvara i kylen till servering. Lägg i sopptallriken vid servering och häll den heta soppan över. Eller sjud och värm i soppan.
  • Gott och mättande efter soppan är en efterrätt som en klassisk äppelpaj eller pannkakor.

Varianter

  • Du kan också laga soppan på grytbitar av älg men älgkött med ben tycker jag ger godast smak.
  • Du kan ta de grönsaker du gillar i soppan. Fler förslag som passar i är potatis, blomkål, palsternacka, libsticka samt gulbeta.
  • Kan garneras med hackade blad av rotselleri, persilja eller libsticka.

6 portioner älgsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 500 gram älgkött med ben (skivad)
  • 3 liter vatten
  • 200 gram kålrot
  • 100 gram rotselleri
  • 1 gul lök eller 0,5 purjolök
  • 150 gram spetskål eller vitkål
  • 2 morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 tsk salt
  • 3 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt älgkött och ta bort skum med en slev.
  2. Salta och peppra. Koka älgköttet på medelvärme i 1,5 timmar.
  3. Förbered klimp om du vill ha det till - se länk ovan.
  4. Skala och skär kålrot, rotselleri, lök, kål, morötter och selleri i tärningar. Spara gärna bladen av sellerin till garnering.
  5. Tillsätt grönsakerna efter en timme och koka grönsakerna mjuka i cirka 30 minuter till.
  6. Smaka av älgsoppan med salt och peppar.
  7. Älgsoppan blir godare dagen efter. Garnera gärna med grovhackade blad av sellerin.
E-mail
Medel: 4.2 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-25