Älgsoppa med klimp
Introduktion och förberedelse
God soppa på älgstek med ben och rotfrukter som rotselleri, kålrot, purjolök, morötter, selleri och vitkål.
Klimp är valfritt.
Du kan också laga soppan på grytbitar av älg men älgkött med ben tycker jag ger godast smak.
Tillagning
- Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt älgkött och ta bort skum med en slev.
- Salta och peppra. Koka älgköttet på medelvärme i 1,5 timmar.
- Skala och skär kålrot, rotselleri, lök, kål, morötter och selleri i tärningar. Spara gärna bladen av sellerin till garnering.
- Tillsätt grönsakerna efter en timme och koka mjuka i cirka 30 minuter till.
- Smaka av älgsoppan med salt och peppar.
- Älgsoppan blir godare dagen efter. Garnera gärna med grovhackade blad av sellerin.
- Klimp: Vispa ihop mjöl och mjölk i en kastrull. Lägg i smör och rör om samt koka på svag värme i 4 minuter. Rör om då och då.
- Ta av kastrullen från värmen. Låt svalna något. Vispa ner ägg och salt i mjölredningen. Rör i ev. smaksättning.
- Dags att koka klimpen: fyll ett glas halvvägs med kallt vatten. Doppa en tesked eller matsked i vattnet och tag små klickar av klimpen och lägg i den sjudande soppan. Låt sjuda tills de flyter upp till ytan.
- Ett alternativ är att ta någon halv liter spad från soppan i en egen liten kastrull och sjuda klimparna i samt sedan lägga upp i en skål vid sidan. Häll sedan tillbaks soppspadet i soppan. Klart att servera älgsoppan med klimpen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal