Älgsoppa med klimp
God soppa på älgstek med ben och rotfrukter som rotselleri, kålrot, purjolök, morötter, selleri och vitkål.
Tillagning
- Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt älgkött och ta bort skum med en slev.
- Salta och peppra. Koka älgköttet på medelvärme i 1,5 timmar.
- Förbered klimp om du vill ha det till - se länk ovan.
- Skala och skär kålrot, rotselleri, lök, kål, morötter och selleri i tärningar. Spara gärna bladen av sellerin till garnering.
- Tillsätt grönsakerna efter en timme och koka grönsakerna mjuka i cirka 30 minuter till.
- Smaka av älgsoppan med salt och peppar.
- Älgsoppan blir godare dagen efter. Garnera gärna med grovhackade blad av sellerin.
Serveringsförslag
- Gott med klimp i men det är valfritt. Förbered gärna klimpen i god tid och förvara i kylen till servering. Lägg i sopptallriken vid servering och häll den heta soppan över. Eller sjud och värm i soppan.
- Gott och mättande efter soppan är en efterrätt som en klassisk äppelpaj eller pannkakor.
Varianter
- Du kan också laga soppan på grytbitar av älg men älgkött med ben tycker jag ger godast smak.
- Du kan ta de grönsaker du gillar i soppan. Fler förslag som passar i är potatis, blomkål, palsternacka, libsticka samt gulbeta.
- Kan garneras med hackade blad av rotselleri, persilja eller libsticka.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal