Älgsoppa med klimp

God soppa på älgstek med ben och rotfrukter som rotselleri, kålrot, purjolök, morötter, selleri och vitkål. Klimp är valfritt. Du kan också välja älgköttsgrytbitar men kött med ben ger godast smak.

6 portioner älgsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 500 gram älgkött med ben (skivad)
  • 3 liter vatten
  • 200 gram kålrot
  • 100 gram rotselleri
  • 1 gul lök eller 0,5 purjolök
  • 150 gram spetskål eller vitkål
  • 2 morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 tsk salt
  • 3 krm vit- eller svartpeppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 1 ägg
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt älgkött och ta bort skum med en slev.
  2. Salta och peppra. Koka älgköttet på medelvärme i 1,5 timmar.
  3. Skala och skär kålrot, rotselleri, lök, kål, morötter och selleri i tärningar. Spara gärna bladen av sellerin till garnering.
  4. Tillsätt grönsakerna efter en timme och koka mjuka i cirka 30 minuter till.
  5. Smaka av älgsoppan med salt och peppar.
  6. Älgsoppan blir godare dagen efter. Garnera gärna med grovhackade blad av sellerin.
  7. Klimp: Vispa ihop mjöl och mjölk i en kastrull. Lägg i smör och rör om samt koka på svag värme i 4 minuter. Rör om då och då.
  8. Ta av kastrullen från värmen. Låt svalna något. Vispa ner ägg och salt i mjölredningen. Rör i ev. smaksättning.
  9. Dags att koka klimpen: fyll ett glas halvvägs med kallt vatten. Doppa en tesked eller matsked i vattnet och tag små klickar av klimpen och lägg i den sjudande soppan. Låt sjuda tills de flyter upp till ytan.
  10. Ett alternativ är att ta någon halv liter spad från soppan i en egen liten kastrull och sjuda klimparna i samt sedan lägga upp i en skål vid sidan. Häll sedan tillbaks soppspadet i soppan. Klart att servera älgsoppan med klimpen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer