Köttsoppa med rotfrukter och vitkål
En god, billig och nyttig soppa som passar att laga med höstens fina rotfrukter och vitkål.
Tillagning
- Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i salt och köttet.
- Låt koka upp och skumma efter några minuter bort skummet med en slev.
- Rensa och strimla kålen.
- Tillsätt kål och kryddor till köttkoket och koka i 1-2 timmar på medelvärme med lock tills köttet är mört och nästan faller av benen.
- Skala under tiden rotfrukterna och skär i tärningar. Spar gärna blasten till rotsellerin. Använd stjälkarna till köttkoket och bladen kan du hacka och rör i soppan på slutet.
- Tag upp köttet och lägg i en bunke vid sidan. Låt svalna något. Hit kan du förbereda om du vill och ställa buljong och kött i kylen tills nästa dag. Ta bort stelnat fett från soppan följande dag isåfall.
- Tillsätt rotfrukterna till soppan och koka dem mjuka i ca 20 minuter.
- Tärna under tiden köttet. Lägg i soppan. Koka upp.
- Smaka av köttsoppan med salt, soja och vitpeppar.
- Hackad blast av rotselleri eller bladpersilja är fint, gott och nyttigt att garnera soppan med.
Serveringsförslag
- Man kan även ha klimp i soppan vid servering.
- Servera gärna med ett gott nybakt bröd, bake-off eller hembakt bröd som bondbröd med lök, surdegsbröd, brytbröd eller annat bröd och servera hemgjort smör eller färskost till.
- Blir lite festligare med vitlöksbröd, varma mackor eller baguetter med ost.
Passar att förbereda i god tid
Köttsoppa kokt med ben som kan förberedas i god tid. Koka gärna köttbenen som blir grunden till buljongen och det kokta köttet till soppan dagen innan och ställ i kylen. Då blir smaken jättegod och du kan också ta bort fettet som stelnat på ytan i kastrullen.
Varianter
Hackad libsticka och kryddpeppar är också gott att smaksätta och garnera köttsoppan med.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal