Köttsoppa med rotfrukter och vitkål

Introduktion och förberedelse

En god, billig och nyttig soppa som passar att laga med höstens fina rotfrukter och vitkål. Köttsoppa kokt med ben som kan förberedas i god tid. Koka gärna köttbenen som blir grunden till buljongen och det kokta köttet till soppan dagen innan och ställ i kylen. Då blir smaken jättegod och du kan också ta bort fettet som stelnat på ytan i kastrullen.

Hackad libsticka och kryddpeppar är också gott att smaksätta och garnera köttsoppan med. Man kan även ha klimp i soppan. Servera gärna med ett gott bröd till.

6 portioner köttsoppa med rotfrukter

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 2 tim 35 min

Ingredienser

  • 3 liter vatten
  • 500 gram högrev, märgpipa, revben, soppkött med ben av oxkött
  • 1 tsk salt
  • 1 liten rotselleri, gärna med blast
  • 1 liten kålrot
  • 2 palsternackor
  • 4 potatisar
  • 2 morötter
  • 0,5 vitkålshuvud, ca 0,5 kg
  • 1 klyfta vitlök
  • 5 vitpepparkorn eller 1-2 krm vitpeppar
  • 1 krm torkad timjan
  • 0,5 dl hackad bladpersilja eller hacka blasten av rotsellerin
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk mörk kinesisk soja

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i salt och köttet.
  2. Låt koka upp och skumma efter några minuter bort skummet med en slev.
  3. Rensa och strimla kålen.
  4. Tillsätt kål och kryddor till köttkoket och koka i 1-2 timmar på medelvärme med lock tills köttet är mört och nästan faller av benen.
  5. Skala under tiden rotfrukterna och skär i tärningar. Spar gärna blasten till rotsellerin. Använd stjälkarna till köttkoket och bladen kan du hacka och rör i soppan på slutet.
  6. Tag upp köttet och lägg i en bunke vid sidan. Låt svalna något. Hit kan du förbereda om du vill och ställa buljong och kött i kylen tills nästa dag. Ta bort stelnat fett från soppan följande dag isåfall.
  7. Tillsätt rotfrukterna till soppan och koka dem mjuka i ca 20 minuter.
  8. Tärna under tiden köttet. Lägg i soppan. Koka upp.
  9. Smaka av köttsoppan med salt, soja och vitpeppar.
  10. Hackad blast av rotselleri eller bladpersilja är fint, gott och nyttigt att garnera soppan med.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept