Köttsoppa med rotfrukter och vitkål

En god, billig och nyttig soppa som passar att laga med höstens fina rotfrukter och vitkål. Köttsoppa kokt med ben som kan förberedas i god tid. Koka gärna köttbenen som blir grunden till buljongen och det kokta köttet till soppan dagen innan och ställ i kylen. Då blir smaken jättegod och du kan också ta bort fettet som stelnat på ytan i kastrullen.
Hackad libsticka och kryddpeppar är också gott att smaksätta och garnera köttsoppan med.
Servera gärna med ett gott bröd till.

6 portioner köttsoppa med rotfrukter

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 2 tim 35 min

Ingredienser

  • 3 liter vatten
  • 500 gram högrev, märgpipa, revben, soppkött med ben av oxkött
  • 1 tsk salt
  • 1 liten rotselleri, gärna med blast
  • 1 liten kålrot
  • 2 palsternackor
  • 4 potatisar
  • 2 morötter
  • 0,5 vitkålshuvud, ca 0,5 kg
  • 1 klyfta vitlök
  • 5 vitpepparkorn eller 1-2 krm vitpeppar
  • 1 krm torkad timjan
  • 0,5 dl hackad bladpersilja eller hacka blasten av rotsellerin
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk mörk kinesisk soja

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i salt och köttet.
  2. Låt koka upp och skumma efter några minuter bort skummet med en slev.
  3. Rensa och strimla kålen.
  4. Tillsätt kål och kryddor till köttkoket och koka i 1-2 timmar på medelvärme med lock tills köttet är mört och nästan faller av benen.
  5. Skala under tiden rotfrukterna och skär i tärningar. Spar gärna blasten till rotsellerin. Använd stjälkarna till köttkoket och bladen kan du hacka och rör i soppan på slutet.
  6. Tag upp köttet och lägg i en bunke vid sidan. Låt svalna något. Hit kan du förbereda om du vill och ställa buljong och kött i kylen tills nästa dag. Ta bort stelnat fett från soppan följande dag isåfall.
  7. Tillsätt rotfrukterna till soppan och koka dem mjuka i ca 20 minuter.
  8. Tärna under tiden köttet. Lägg i soppan. Koka upp.
  9. Smaka av köttsoppan med salt, soja och vitpeppar.
  10. Hackad blast av rotselleri eller bladpersilja är fint, gott och nyttigt att garnera soppan med.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer