Rostade rotfrukter med äpple

Rostade rotfrukter med äpple i ugnen. Ett tillbehör som passar till det mesta. Här med potatis, sötpotatis, morötter, kålrot, rotselleri samt rosmarin.
Du kan byta ut grönsaker som du vill. Jordärtskockor, palsternacka, rödbetor, vitlök, persiljerot, rödlök, kål med mera passar bra att rosta i ugnen.
Räkna minst 1 kg rotfrukter till 4 portioner.

4 portioner rostade rotfrukter med äpple

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 300 gram potatis fast sort
  • 200 gram sötpotatis
  • 3 morötter
  • 200 gram kålrot
  • 200 gram rotselleri
  • 2 äpplen
  • 1 rosmarinkvist eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 4 msk rapsolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis, sötpotatis, morot, kålrot och rotselleri.
  3. Skär i klyftor och stavar i liknande storlek.
  4. Blanda med olja, salt och peppar i en ugnsform.
  5. Baka rotfrukterna i 30 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  6. Dela äpplen och skär bort kärnhuset. Skär i grova klyftor.
  7. Plocka rosmarin från kvisten.
  8. Ta ut rotfrukterna, tillsätt äppelklyftor samt rosmarin och vänd runt.
  9. Baka i ytterligare 15-20 minuter tills rotfrukterna är mjuka och har fin färg.
  10. Ta ut och smaka av med flingsalt. Lägg upp i fat eller skål samt servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer