Rostade rotfrukter med äpple

Rostade rotfrukter med äpple i ugnen. Ett tillbehör som passar till det mesta. Här med potatis, sötpotatis, morötter, kålrot, rotselleri samt rosmarin.
Du kan byta ut grönsaker som du vill. Jordärtskockor, palsternacka, rödbetor, vitlök, persiljerot, rödlök, kål med mera passar bra att rosta i ugnen.
Räkna minst 1 kg rotfrukter till 4 portioner.

4 portioner rostade rotfrukter med äpple

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 300 gram potatis fast sort
  • 200 gram sötpotatis
  • 3 morötter
  • 200 gram kålrot
  • 200 gram rotselleri
  • 2 äpplen
  • 1 rosmarinkvist eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 4 msk rapsolja
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis, sötpotatis, morot, kålrot och rotselleri.
  3. Skär i klyftor och stavar i liknande storlek.
  4. Blanda med olja, salt och peppar i en ugnsform.
  5. Baka rotfrukterna i 30 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  6. Dela äpplen och skär bort kärnhuset. Skär i grova klyftor.
  7. Plocka rosmarin från kvisten.
  8. Ta ut rotfrukterna, tillsätt äppelklyftor samt rosmarin och vänd runt.
  9. Baka i ytterligare 15-20 minuter tills rotfrukterna är mjuka och har fin färg.
  10. Ta ut och smaka av med flingsalt. Lägg upp i fat eller skål samt servera.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer