Skinkstek Schweinebraten med rotgrönsaker, gräddsås och spätzle

Introduktion och förberedelse

Skinkstek Schweinebraten på tyskt vis med rotfrukter, gräddsås och spätzle. Istället för spätzle kan du ta tagliatelle (bandpasta), råris eller kokt pressad potatis.

En god rätt med fläskstek i god sås med fräsch tomatsallad och tysk pasta sk spätzle.

Går utmärkt att göra på rimmad urvattnad julskinka också - tips är att passa på när julskinkan reas ut efter jul. Välj en liten julskinka ca 2 kg och dubbla receptet.

Spätzle är en sydtysk pasta av mjöl och ägg i form av avlånga 5-10 cm pastasträngar som är kokta i vatten. Ofta gör man spätzlen i förväg och förvarar i ett några cm högt lager på en bricka under handduk i kylen. Sedan värmer man i spätzlen i smör i en panna till servering.

Spätzledeg är lösare än pastadeg, innehåller mer ägg och du behöver en spätzlepress eller spätzlehyvel för att forma degsträngarna då degen är klibbig och lite seg. Tyvärr är spätzlepress svårt att få tag på i Sverige och bästa tipset är att beställa från utlandet på nätet eller köpa i Tyskland eller Österrike.

6 portioner skinkstek Schweinebraten

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 kg skinkstek
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 tsk torkad mejram
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk paprika
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 morötter
  • 1 kålrot
  • 2 tomater
  • Gräddsås: 3 dl steksky från steken
  • 3 dl grädde
  • 4 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja att garnera med
  • Tomat- och grönsallad: 4 bifftomater
  • 1 rödlök
  • 0,5 dl fin vinäger
  • 4 msk olivolja eller matolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 150 gram blandad grönsallad
  • Spätzle: 8 ägg, medelstora
  • 1 liter vetemjöl
  • 2 dl mineralvatten med kolsyra eller vanligt vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en ugnsform eller ännu hellre en stekgryta med lock med smör.
  3. Gnid in steken med salt, peppar, mejram och timjan. Lägg i formen eller stekgrytan.
  4. Förbered rotfrukter och lägg runt steken: skala och klyfta löken. Skala vitlöken och hacka den grovt. Skala och tärna morötter. Skär bort skalet på kålroten och tärna den grovt. Skölj och klyfta tomater. Lägg allt runt steken.
  5. Sätt in en stektermometer i mitten på steken och sätt in steken i ugnen.
  6. Stek tills innertemperaturen är 72 grader. Ta ut steken, lyft upp den och slå in den i folie samt låt den vila i 15 minuter.
  7. Gör under tiden gräddsåsen. Ta upp rotgrönsakerna ur formen, täck över och håll varma.
  8. Koka upp stekskyn i en kastrull eller i stekgrytan. Tillsätt ev. lite vatten att röra ut till steksky.
  9. Rör ut mjölet i den kalla grädden tills det inte är några klumpar.
  10. Tillsätt grädden med mjölet i under vispning och koka upp under omrörning. Låt koka tio minuter på låg värme och rör då och då. Du kan gärna mixa såsen med stavmixer och det blir bara gott om det är lite rotfrukter kvar som mixas i såsen.
  11. Smaka av gräddsåsen med salt och nymalen svartpeppar.
  12. Tomat- och grönsallad: Skölj tomaterna. Skär bort fästet med en skalkniv. Skiva dem så fint du kan och lägg upp på ett serveringsfat. Skala och finhacka rödlöken. Strö den över tomaterna. Skölj salladen och lägg vid sidan. Skeda över vinäger samt olja. Strö över salt och peppar samt servera.
  13. Skär upp steken tvärs över muskeltrådarna i så tunna skivor du kan. Lägg upp på ett fat och skeda över rotgrönsakerna samt lite av såsen.
  14. Servera skinksteken med gräddsåsen och tomatsalladen samt spätzle eller tagliatelle (bandpasta), råris eller kokt pressad potatis.
  15. SPÄTZLE (kan ersättas med tagliatelle, råris eller kokt pressad potatis):
  16. Knäck äggen i en stor bunke.
  17. Rör i mjöl med en träslev. Spätzledegen ska vara lös, seg och klibbig. Tillsätt ev. mer ägg eller mineralvatten eller vanligt vatten så att degen blir sådan. Inte tjock som pastadeg utan lösare och klibbig.
  18. Tillsätt salt samt ev. peppar.
  19. Rör degen kraftigt och "slå" med sleven så att det kommer in luft i degen i 10 minuter. Ställ degen åt sidan att vila.
  20. Koka upp en stor kastrull fylld till ca 3/4 med vatten och ca 1 msk salt.
  21. Förbered en stor bunke med kallt vatten vid sidan. En hålslev, durkslag och en bricka med två rena kökshanddukar.
  22. Spätzlen kokar du i omgångar. Ta spätzlepressen eller hyveln och fyll så mycket deg som får plats. Degen är seg och svårarbetad men det är som det ska vara. Pressa eller hyvla och tryck ner degen i strimlor, skär ev. av med en kniv några cm långa strimlor ner i det kokande vattnet. Låt koka upp och koka spätzlen någon minut.
  23. Under tiden fyller du på spätzlepressen eller hyveln med ny deg.
  24. Ta upp den kokta spätzlen från vattnet med en hålslev och lägg dem i bunken med kallt vatten.
  25. Ta den påfyllda spätzlepressen eller hyveln och pressa, tryck återigen ner spätzledeg i strimlor i det
  26. kokande vattnet. Koka någon minut.
  27. Ta under tiden upp spätzlen från det kalla vattnet med hålsleven och lägg i ett durkslag och skaka ur vattnet samt ställ att rinna av. Lägg sedan spätzlen på en handduk på en bricka och täck med en till handduk.
  28. Fyll också på med mer spätzledeg i pressen eller hyveln.
  29. Upprepa proceduren pressa eller hyvla, koka, kyla, rinna av samt lägg på bricka tills spätzledegen är slut.
  30. Hit kan spätzlen förberedas och förvaras övertäckt i kylen.
  31. Vid servering så steker och värmer du upp spätzlen i smör i en eller två pannor. Salta och peppra (nymalen svartpeppar) efter smak.
E-mail
Medel: 4.2 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 580 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-25