Kycklingbröst med pesto

Introduktion och förberedelse

Kycklingbröst får god smak toppade med pesto. Lättlagat och gott med smak av basilikan i peston.

Här med rostade rotfrukter med potatis och vitlök. Nyttigt, gott och enkelt att laga.

En grönsallad samt bröd är gott till. Vill du ha den sås till kan du blanda creme fraiche med några msk pesto eller citronsaft, salt och svartpeppar.

Överkurs är att laga hemgjord pesto.

4 portioner kycklingbröst med pesto

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 kycklingbröst
  • 4 msk pesto
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl vatten
  • 4 potatisar av fast sort
  • 1/4 kålrot
  • 1/4 rotselleri
  • 2 morötter
  • 2 små palsternackor
  • 1/4 purjolök
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Gör i ordning rotfrukterna först: sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Skala kålrot och rotselleri med skalkniv.
  3. Skala potatis, palsternackor och morot med potatisskalare.
  4. Rensa, dela och skölj purjolök.
  5. Skala lök.
  6. Dela allt i kuber på ca två cm eller skär i grova stavar.
  7. Blanda grönsakerna med olja och oskalade vitlöksklyftor i en ugnsfast form (långpannan om du lagar till fler) eller en stor stekpanna.
  8. Rosta i ca 30 minuter - provsmaka och rosta ev. längre.
  9. Bryn kycklingbrösten i smör i en ugnsfast stekpanna. Salta och peppra. Ta av från värmen och fördela någon msk pesto över varje kycklingbröst.
  10. Ställ in i ugnen när det är 15 minuter kvar av rotfrukterna. Ta ut efter tio minuter och låt stå och vila fram till servering.
  11. Lägg upp kycklingbrösten på fat (om du vill kan du skära upp dem i skivor snett över fibrerna). Vispa ur pannan med vatten. Det blir en god buljong att skeda över kycklingen vid servering.
  12. Man äter ej skalen på vitlökarna utan bara det goda innehållet. Vidare kan man pilla bort ev. bränd utsida av purjolöken.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer