Rotfruktssoppa

En enkel, snabb, billig och god soppa på rotfrukter. Glöm påssopporna - gör hemgjord rotfruktssoppa istället.

Du kan smaksätta rotfruktssoppan med timjan och dragon samt salt och vitpeppar förstås. Mixa rotfruktssoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare. Lyxig blir soppan med några droppar tryffelolja och kan då serveras till fest, middag eller som förrätt. Gärna serverad med gott bröd som ex. hembakt grissini, baguette eller foccacia. Rotfruktssoppan är god med nybakt bröd med smör och ost eller färskost. Eller varma mackor. Självklart kan du ha fler andra rotfrukter och grönsaker efter tycke och smak - förslag är vitlök, purjolök eller blomkål.

6 portioner roftruktssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram blandade rotfrukter ex. 0,5 rotselleri, 2 palsternackor, 1 kålrabbi, 0,5 kålrot, 6 potatisar, 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja eller smör
  • 1 liter mjölk eller buljong, grönsak eller kyckling
  • 2 dl grädde
  • 1 krm timjan (valfritt)
  • 0,5 tsk dragon (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och skär rotfrukter i kuber.
  2. Skala och hacka lök.
  3. Värm en stor kastrull.
  4. Tillsätt olivolja eller smör.
  5. Lägg i rotfrukterna och fräs runt någon minut under omrörning.
  6. Häll i mjölk eller vatten och rör runt.
  7. Tillsätt salt, vitpeppar, ev. timjan och dragon.
  8. Koka (gärna under lock) i ca 20 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
  9. Mixa rotfruktssoppan grovt med stavmixer eller mosa rotfrukterna med en potatisstöt.
  10. Tillsätt grädde och koka upp.
  11. Smaka av soppan med salt och vitpeppar. Tillsätt ev. några droppar tryffelolja.
  12. Rotfruktssoppan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.8 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer