Rotfruktssoppa

En enkel, snabb, billig och god soppa på rotfrukter. Glöm påssopporna - gör hemgjord rotfruktssoppa istället.

Du kan smaksätta rotfruktssoppan med timjan och dragon samt salt och vitpeppar förstås. Mixa rotfruktssoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.

Lyxig blir soppan med några droppar tryffelolja och kan då serveras till fest, middag eller som förrätt. Gärna serverad med gott bröd som ex. hembakt grissini, brytbröd, baguette eller foccacia.

Soppan är god med nybakt bröd med smör och ost eller färskost. Eller varma mackor. Självklart kan du ha fler andra rotfrukter och grönsaker efter tycke och smak - förslag är vitlök, purjolök eller blomkål.

6 portioner roftruktssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram blandade rotfrukter som 1/2 rotselleri, 2 palsternackor, 1 kålrabbi, 1/2 kålrot, 6 potatisar och 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja eller smör
  • 1 liter mjölk eller buljong, grönsak eller kyckling
  • 2 dl grädde
  • 1 krm timjan (valfritt)
  • 0,5 tsk dragon (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och skär rotfrukter i kuber.
  2. Skala och hacka lök.
  3. Värm en stor kastrull.
  4. Tillsätt olivolja eller smör.
  5. Lägg i rotfrukterna och fräs runt någon minut under omrörning.
  6. Häll i mjölk eller vatten och rör runt.
  7. Tillsätt salt, vitpeppar, ev. timjan och dragon.
  8. Koka (gärna under lock) i ca 20 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
  9. Mixa rotfruktssoppan grovt med stavmixer eller mosa rotfrukterna med en potatisstöt.
  10. Tillsätt grädde och koka upp.
  11. Smaka av soppan med salt och vitpeppar. Tillsätt ev. några droppar tryffelolja.
  12. Rotfruktssoppan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.4 (28 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer