Rotfruktssoppa

Introduktion och förberedelse

En enkel, snabb, billig och god soppa på rotfrukter. Glöm påssopporna - gör hemgjord rotfruktssoppa istället.

Du kan smaksätta rotfruktssoppan med timjan och dragon samt salt och vitpeppar förstås.

Mixa rotfruktssoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.

Serveringsförslag

Soppan är god med nybakt bröd som ex. hembakt grissini, brytbröd, baguette eller focaccia samt smör och ost eller färskost. Eller varma mackor.

Lyxigare variant

Lyxig blir soppan med några droppar tryffelolja och kan då serveras till fest, middag eller som förrätt.

Varianter

Självklart kan du ha fler andra rotfrukter och grönsaker efter tycke och smak - förslag är vitlök, purjolök eller blomkål.

6 portioner roftruktssoppa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram blandade rotfrukter som 1/2 rotselleri, 2 palsternackor, 1 kålrabbi, 1/2 kålrot, 6 potatisar och 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja eller smör
  • 1 liter mjölk eller buljong, grönsak eller kyckling
  • 2 dl grädde
  • 1 krm timjan (valfritt)
  • 0,5 tsk dragon (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och skär rotfrukter i kuber.
  2. Skala och hacka lök.
  3. Värm en stor kastrull.
  4. Tillsätt olivolja eller smör.
  5. Lägg i rotfrukterna och fräs runt någon minut under omrörning.
  6. Häll i mjölk eller vatten och rör runt.
  7. Tillsätt salt, vitpeppar, ev. timjan och dragon.
  8. Koka (gärna under lock) i ca 20 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
  9. Mixa rotfruktssoppan grovt med stavmixer eller mosa rotfrukterna med en potatisstöt.
  10. Tillsätt grädde och koka upp.
  11. Smaka av soppan med salt och vitpeppar. Tillsätt ev. några droppar tryffelolja.
  12. Rotfruktssoppan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (35 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 172 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.