Rotfruktssoppa
En enkel, snabb, billig och god soppa på svenska rotfrukter som blir krämig och mättande.
Tillagning
- Skala och skär rotfrukter i kuber.
- Skala och hacka lök.
- Värm en stor kastrull.
- Tillsätt olivolja eller smör.
- Lägg i rotfrukterna och fräs runt någon minut under omrörning.
- Häll i mjölk eller vatten och rör runt.
- Tillsätt salt, vitpeppar, ev. timjan och dragon.
- Koka (gärna under lock) i ca 20 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
- Mixa rotfruktssoppan grovt med stavmixer eller mosa rotfrukterna med en potatisstöt.
- Tillsätt grädde och koka upp.
- Smaka av soppan med salt och vitpeppar. Tillsätt ev. några droppar tryffelolja.
- Rotfruktssoppan är klar att servera.
Serveringsförslag
Soppan är god med nybakt bröd som ex. hembakt grissini, brytbröd, baguette eller focaccia samt smör och ost eller färskost. Eller varma mackor.
Tips
- Du kan smaksätta rotfruktssoppan med timjan och dragon samt salt och vitpeppar.
- Mixa rotfruktssoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.
Lyxigare variant
Lyxig blir soppan med några droppar tryffelolja och kan då serveras till fest, middag eller som förrätt.
Varianter
- Självklart kan du ha fler andra rotfrukter och grönsaker efter tycke och smak - fler förslag är vitlök, grönkål, vitkål, broccoli, pumpa, spenat, paprika, linser, gulbetor, purjolök, persiljerot eller blomkål.
- Grädde kan bytas mot kokosmjölk, sojagrädde eller havregrädde.
Uppskattat näringsvärde per portion: 172 kcal