Rotsakspytt

En vegan eller vegetarisk pyttipanna med rotfrukter som morot, kålrot, rotselleri, purjolök och potatis.
Istället för purjolök kan du ta vanlig gul lök.
Kan serveras med stekta ägg och rödbetor, inlagd gurka, Dijonsenap och sallad.
Annat gott i är att steka med tärnad halloumiost, Quorn eller sojafärs. Eller toppa med smulad fetaost. Vidare kan man ha svarta bönor i pytten.
Passar som huvudrätt eller som tillbehör till det mesta.

2 portioner rotsakspytt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 20 cm purjolök
  • 250 gram potatis, fast sort
  • 150 gram morot
  • 150 gram kålrot
  • 100 gram rotselleri
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk matolja
  • 2 msk hackad persilja att garnera med

Tillagning

  1. Skala och skär potatis, morot, kålrot och rotselleri i ca 1x1 cm tärningar.
  2. Lägg rotsakerna i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt en halv tsk salt och koka i 10 minuter.
  3. Låt rinna av i durkslag.
  4. Hacka under tiden purjolök.
  5. Fräs lök några minuter i hälften av smöret och oljan.
  6. Lägg över i en skål.
  7. Bryn rotfrukterna och stek på medelvärme tills de är mjuka (smaka på dem) i resten av smöret och oljan.
  8. Stek ägg om du vill ha det till.
  9. Blanda löken. Smaka av rotsakspytten med svartpeppar.
  10. Servera rotpytten garnerad med hackad persilja och önskade tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer