Rotsakspytt

Introduktion och förberedelse

En vegan eller vegetarisk pyttipanna med rotfrukter som morot, kålrot, rotselleri, purjolök och potatis.

Istället för purjolök kan du ta vanlig gul lök.

Kan serveras med stekta ägg och rödbetor, inlagd gurka, Dijonsenap och sallad.

Annat gott i är att steka med tärnad halloumiost, Quorn eller sojafärs. Eller toppa med smulad fetaost. Vidare kan man ha svarta bönor i pytten.

Passar som huvudrätt eller som tillbehör till det mesta.

2 portioner rotsakspytt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 20 cm purjolök
  • 250 gram potatis, fast sort
  • 150 gram morot
  • 150 gram kålrot
  • 100 gram rotselleri
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk matolja
  • 2 msk hackad persilja att garnera med

Tillagning

  1. Skala och skär potatis, morot, kålrot och rotselleri i ca 1x1 cm tärningar.
  2. Lägg rotsakerna i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt en halv tsk salt och koka i 10 minuter.
  3. Låt rinna av i durkslag.
  4. Hacka under tiden purjolök.
  5. Fräs lök några minuter i hälften av smöret och oljan.
  6. Lägg över i en skål.
  7. Bryn rotfrukterna och stek på medelvärme tills de är mjuka (smaka på dem) i resten av smöret och oljan.
  8. Stek ägg om du vill ha det till.
  9. Blanda löken. Smaka av rotsakspytten med svartpeppar.
  10. Servera rotpytten garnerad med hackad persilja och önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 686 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.