Rotsakspytt

En vegan eller vegetarisk pyttipanna med rotfrukter som morot, kålrot, rotselleri, purjolök och potatis.
Istället för purjolök kan du ta vanlig gul lök.
Kan serveras med stekta ägg och rödbetor, inlagd gurka, Dijonsenap och sallad.
Annat gott i är att steka med tärnad halloumiost, Quorn eller sojafärs. Eller toppa med smulad fetaost. Vidare kan man ha svarta bönor i pytten.
Passar som huvudrätt eller som tillbehör till det mesta.

2 portioner rotsakspytt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 20 cm purjolök
  • 250 gram potatis, fast sort
  • 150 gram morot
  • 150 gram kålrot
  • 100 gram rotselleri
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk matolja
  • 2 msk hackad persilja att garnera med

Tillagning

  1. Skala och skär potatis, morot, kålrot och rotselleri i ca 1x1 cm tärningar.
  2. Lägg rotsakerna i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt en halv tsk salt och koka i 10 minuter.
  3. Låt rinna av i durkslag.
  4. Hacka under tiden purjolök.
  5. Fräs lök några minuter i hälften av smöret och oljan.
  6. Lägg över i en skål.
  7. Bryn rotfrukterna och stek på medelvärme tills de är mjuka (smaka på dem) i resten av smöret och oljan.
  8. Stek ägg om du vill ha det till.
  9. Blanda löken. Smaka av rotsakspytten med svartpeppar.
  10. Servera rotpytten garnerad med hackad persilja och önskade tillbehör.
E-mail
Inga röster än

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer