Rotsakspytt
En vegan eller vegetarisk pyttipanna med rotfrukter som morot, kålrot, rotselleri, purjolök och potatis.
Tillagning
- Skala och skär potatis, morot, kålrot och rotselleri i ca 1x1 cm tärningar.
- Lägg rotsakerna i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt en halv tsk salt och koka i 10 minuter.
- Låt rinna av i durkslag.
- Hacka under tiden purjolök.
- Fräs lök några minuter i hälften av smöret och oljan.
- Lägg över i en skål.
- Bryn rotfrukterna och stek på medelvärme tills de är mjuka (smaka på dem) i resten av smöret och oljan.
- Stek ägg om du vill ha det till.
- Blanda löken. Smaka av rotsakspytten med svartpeppar.
- Servera rotpytten garnerad med hackad persilja och önskade tillbehör.
Serveringsförslag
- Stekt ägg, rödbetor, pressgurka, worchestershiresås, dijonsenap och saltgurka passar till pyttipanna.
- Vidare kan du ha en grönsallad till.
- Vill du ha en snabb och enkel sås till så kan du blanda gräddfil med sweet chilisås eller senap och servera till.
- Rotsakspytten passar som huvudrätt eller som tillbehör till det mesta.
Varianter
- Istället för purjolök kan du ta vanlig gul lök.
- Annat gott i är att steka med tärnad halloumiost, Quorn eller sojafärs. Eller toppa med smulad fetaost. Vidare kan man ha svarta bönor i pytten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 686 kcal