Rotsakspytt
Introduktion och förberedelse
En vegan eller vegetarisk pyttipanna med rotfrukter som morot, kålrot, rotselleri, purjolök och potatis.
Istället för purjolök kan du ta vanlig gul lök.
Kan serveras med stekta ägg och rödbetor, inlagd gurka, Dijonsenap och sallad.
Annat gott i är att steka med tärnad halloumiost, Quorn eller sojafärs. Eller toppa med smulad fetaost. Vidare kan man ha svarta bönor i pytten.
Passar som huvudrätt eller som tillbehör till det mesta.
Tillagning
- Skala och skär potatis, morot, kålrot och rotselleri i ca 1x1 cm tärningar.
- Lägg rotsakerna i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt en halv tsk salt och koka i 10 minuter.
- Låt rinna av i durkslag.
- Hacka under tiden purjolök.
- Fräs lök några minuter i hälften av smöret och oljan.
- Lägg över i en skål.
- Bryn rotfrukterna och stek på medelvärme tills de är mjuka (smaka på dem) i resten av smöret och oljan.
- Stek ägg om du vill ha det till.
- Blanda löken. Smaka av rotsakspytten med svartpeppar.
- Servera rotpytten garnerad med hackad persilja och önskade tillbehör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 686 kcal