Lax med dill- och rödbetssmör samt rostade rotfrukter

Introduktion och förberedelse

Stekt eller grillad laxfilé serverad med ett kryddsmör med rödbeta, dill och lime samt rostade rotfrukter.

Serveringförslag

God till fest, middag, helg eller vardagslyx.

Förberedelse

Du behöver göra kryddsmöret med rödbetor, lime och dill innan och lägga i kylen. Gärna kvällen innan.

Val av lax

  • Det finns fina portionsförpackade frysta bitar laxfilé som är smidiga att tina och steka. Eller köp färsk lax.
  • Fryst lax kan du tina i kylen över natten eller lägg i kallt vatten någon timme innan.
  • Köp MSC-märkt lax.

Portionsberäkning

Räkna en bit laxfilé vardera på runt 120-150 gram styck.

Tips

  • Om laxen har skinn så se till att det är fjällat (att de flesta fjällen är bortskrapade). Stek sedan med skinnsidan nedåt först.
  • Kontrollera också att laxen ej har några ben genom att känna på den. Ryck i så fall ut benen med en laxtång.

Stekgrad för lax

Använd gärna en stektermometer och sätt in i mitten av laxbiten. Innertemperaturen ska vara 50-55 grader.

Alternativ

Istället för kryddsmöret med rödbetor kan du ta dillsmör, Hollandaisesmör, ansjovissmör, koriandersmör eller vitlöks- och sardellsmör.

Grillad lax

Laxen kan såklart grillas också. Då är det en fördel att laxen har skinn så du kan grilla klart laxen på skinnsidan. Ge först laxen färg på riktigt hett galler. Vänd den försiktigt och grilla några minuter till önskad stekgrad.

2 portioner lax med dill- och rödbetssmör samt rostade rotfrukter

  • Förberedelse: 1 tim 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

  • 2 portioner kryddsmör med rödbetor, dill och lime (se länk ovan)
  • 240-300 gram laxfilé eller 2 bitar portionsförpackad lax, utan skinn
  • 1 msk smör, olivolja, rapsolja eller matolja
  • 0,5 krm salt
  • 0,25 krm vit- eller svartpeppar
  • ROSTADE ROTFRUKTER: 3 morötter, 150 gram
  • 1/2 kålrot, 200 gram
  • 200 gram potatis, 7 små delikatesspotatisar
  • 2 msk olivolja
  • 20 gram machesallad

Tillagning

  1. Förbered kryddsmöret - se länk ovan. Lägg i kylen minst en timme. Förbered gärna kvällen innan.
  2. ROTFRUKTER: Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Skala morötter och skär i grova bitar. Dela och skär bort skal på kålroten samt skär i grova tärningar. Skölj och skär bort fula delar på potatisen samt skär i grova tärningar.
  4. Lägg i en ugnsform och blanda med salt och olja.
  5. Tillaga rotfrukterna i ca 25 minuter i mitten av ugnen eller tills de är mjuka och har fin färg.
  6. LAX: Värm en stekpanna och lägg i smör eller olja.
  7. Salta och peppra laxen.
  8. Stek laxen gyllenbrun ca 2,5 minuter på varje sida.
  9. Sätt gärna i en termometer i mitten på en laxbitarna. 50-55 grader är lagom innertemperatur.
  10. Lägg på en bit kryddsmör på varje bit lax.
  11. Tips är att smälta smöret på toppen lite genom att sätta in hela pannan i ugnen någon minut tills smöret börjar smälta på ytan. Eller värm lite på ytan med en gasbrännare ex. crème bruléebrännare.
  12. Servera laxen med rotfrukterna samt lite grön machesallad runt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 291 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-19

Tillbehör och liknande recept: