Rotfruktspytt

Introduktion och förberedelse

Laga en rotfruktspytt - en variant på pyttipanna med potatis men med mer rotfrukter som kålrot och morot. Annars som vanligt med lök. Här har jag också med tärnad korv men du kan ta annat kött som ex. tärnad överbliven stek, kyckling eller skinka istället för korv. Eller utesluta kött helt och laga vegetariskt.

Tillbehör:

Klassiska tillbehör till pytt är stekt ägg, inlagda rödbetor, pressgurka eller saltgurka. Dijonsenap, Worcestershiresås samt grönsallad och tomater är också gott till. Stek ett eller två ägg till varje portion.

Stuvad pytt:

Pytten kan också stuvas i ljus sås eller grädde och smaksättas med stark fransk dijon-senap och/eller soja. Enklast är att tillsätt någon dl grädde eller sojagrädde samt ev någon msk creme fraiche och kokar upp och rör ihop samt smaka av med lite soja och dijon-senap.

Vegetarisk pytt:

Vegetarisk variant får du med tärnad halloumi, tofu eller quorn. Vegan variant kan du laga med tärnad sojakorv ex. Jättekorv från Astrid och Aporna.

Kall sås till pytten:

Vill du ha en snabb och enkel sås till rotfruktspytten så kan du blanda crème fraiche med sweet chilisås eller senap och servera till.

Förenklingar och tips:

  • Använd fryst tärnad potatis och fryst hackad lök om du inte har tid eller vill hacka allt själv. Vidare är andra frysta grönsaker som gröna ärtor, gröna sojabönor, bönor, majs, fryst broccoli eller andra grönsaks-mixar gott enkelt att blanda i pytten.
  • Inlagda rödbetor (som har mycket socker) byter jag ibland mot färdigkokta vacuumförpackade rödbetor som jag tärnar grovt och toppar med lite balsamvinäger. Sen brukar jag strimla lite stjälkselleri på rödbetorna och ha lite delade cocktailtomater till.

Annat gott i pytten:

  • Tärnad vitkål, salladskål, spetskål, blomkål eller grönkål. Fräs i lite olivolja, slå på någon dl vatten och koka mjuk under lock i 10 minuter innan du blandar i pytten.
  • Tillsätt kokta linser och/eller bönor som svarta bönor, adzukibönor eller gröna sojabönor. Majs på burk funkar också. Vänd i och låt bli varmt på slutet.
  • Fräs och blanda i tärnad paprika, zucchini och/eller aubergine.
  • Tillsätt strimlad purjolök, gräslök och/eller rödlök.
  • Smaksätt med hackad vitlök; hackad chili som röd chilifrukt eller chiliflakes; hackade örter som dragon.

4 portioner rotfruktspytt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram fast potatis
  • 300 gram kålrot
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 500 gram korv
  • 6 msk olja, ex. majsolja eller smör
  • 4 msk hackad persilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 8 stekta ägg
  • 4 saltgurkor
  • 1 burk rödbetor
  • 50 gram grönsallad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis och skär den i ca 1x1 cm tärningar. Lägg i ett durkslag.
  3. Skölj av stärkelsen från potatistärningarna med vatten. Låt rinna av.
  4. Värm en stekpanna och bryn potatisen några minuter i en msk olja. Vänd runt den då och då.
  5. Skär bort skalet av kålroten och tärna likt potatisen.
  6. Lägg över potatis i en ugnsform och sätt in i ugnen.
  7. Bryn kålroten några minuter i en msk olja. Vänd runt den då och då.
  8. Skala och tärna morötter.
  9. Lägg över kålroten tillsammans med potatisen och sätt in i ugnen.
  10. Bryn morotstärningarna några minuter i en msk olja. Vänd runt då och då.
  11. Skala och hacka löken.
  12. Lägg över moroten med potatisen och sätt in i ugnen.
  13. Stek löken mjuk några minuter i en msk smör och olja. Rör om då och då.
  14. Skär korven i ca 1x1 cm tärningar.
  15. Lägg över löken med potatisen.
  16. Bryn korven några minuter i en msk olja. Lägg över med potatisen och sätt in i ugnen.
  17. Stek rotfruktspytten i ugnen i ytterligare ca 10 minuter tills rotfrukterna är genomstekta och mjuka. Ta ut en bit potatis och smaka - stek annars några minuter till.
  18. Hacka persilja.
  19. Stek ägg i någon msk olja om du vill ha det till.
  20. Ta ut rotfruktspytten och smaka av den med salt samt peppar. Strö över hackad persilja.
  21. Servera rotfruktspytten med stekta ägg, rödbetor och saltgurka samt gärna en grönsallad till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 686 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.