Hotch-potchsoppa

Introduktion och förberedelse för tillagning

En klassisk soppa med lammkött och grönsaker som rotfrukter och purjolök. Hotch-potch lammsoppa kan du koka med lammkött som bog eller bringa helst med ben. Annat grytkött ex. högrev blir också gott.

Grönsaker som är ett måste i Hotch-potchsoppa - rotselleri, morot, gul lök och purjolök är viktigast. Gott i är också palsternacka, vitkål, blomkål, gröna ärtor och palsternacka. Du kan ta lite vad man har tillgång till.

6 portioner hotch-potchsoppa

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 500 gram lammkött med ben, lammbog eller lammbringa
  • 1,5 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 0,5 rotselleri
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 2 gula lökar
  • 1 purjolök
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 halvt blomkålshuvud
  • 2 dl gröna ärtor
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Köp lammkött i grytbitar eller knäck/såga själv upp lammköttet med ben, ex. knäck bringan på några ställen och skär itu.
  2. Lägg lammköttet i en stor kastrull och häll på vatten.
  3. Koka upp och ta bort skummet med en slev. Sänk värmen och tillsätt kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad och 1 msk salt.
  4. Koka lammköttet mört i buljongen i en timme.
  5. Skölj, rensa och skala under tiden rotfrukter och lök.
  6. Skär grönsakerna i mindre kuber 1x1 cm och dela blomkål i mindre buketter.
  7. Ta upp köttet och lägg på en tallrik. Sila ev. buljongen om du vill ta bort pepparkornen.
  8. Tillsätt grönsakerna till buljongen och koka dem mjuka i 20 minuter.
  9. Skär under tiden lammköttet från benen och tärna i 1x1 cm stora bitar.
  10. Tillsätt köttet och koka upp. Hit kan du förbereda soppan.
  11. Vid servering av Hotch-potchsoppan rör du i hackad persilja, ev. ärter och kokar upp samt smakar av med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.