Hotch-potchsoppa

En klassisk soppa med lammkött och grönsaker som rotfrukter och purjolök. Hotch-potch lammsoppa kan du koka med lammkött som bog eller bringa helst med ben. Annat grytkött ex. högrev blir också gott.

Grönsaker som är ett måste i Hotch-potchsoppa - rotselleri, morot, gul lök och purjolök är viktigast. Gott i är också palsternacka, vitkål, blomkål, gröna ärtor och palsternacka. Du kan ta lite vad man har tillgång till.

6 portioner hotch-potchsoppa

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 500 gram lammkött med ben, lammbog eller lammbringa
  • 1,5 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 0,5 rotselleri
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 2 gula lökar
  • 1 purjolök
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 halvt blomkålshuvud
  • 2 dl gröna ärtor
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Köp lammkött i grytbitar eller knäck/såga själv upp lammköttet med ben, ex. knäck bringan på några ställen och skär itu.
  2. Lägg lammköttet i en stor kastrull och häll på vatten.
  3. Koka upp och ta bort skummet med en slev. Sänk värmen och tillsätt kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad och 1 msk salt.
  4. Koka lammköttet mört i buljongen i en timme.
  5. Skölj, rensa och skala under tiden rotfrukter och lök.
  6. Skär grönsakerna i mindre kuber 1x1 cm och dela blomkål i mindre buketter.
  7. Ta upp köttet och lägg på en tallrik. Sila ev. buljongen om du vill ta bort pepparkornen.
  8. Tillsätt grönsakerna till buljongen och koka dem mjuka i 20 minuter.
  9. Skär under tiden lammköttet från benen och tärna i 1x1 cm stora bitar.
  10. Tillsätt köttet och koka upp. Hit kan du förbereda soppan.
  11. Vid servering av Hotch-potchsoppan rör du i hackad persilja, ev. ärter och kokar upp samt smakar av med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer