Hotch-potchsoppa

Introduktion och förberedelse

En klassisk soppa med lammkött och grönsaker som rotfrukter och purjolök.

Hotch-potch kan du koka med lammkött som bog eller bringa helst med ben.

Grönsaker som är ett måste i Hotch-potchsoppa är rotselleri, morot, gul lök och purjolök.

Varianter

  • Annat grytkött ex. högrev eller viltkött som älg blir också gott.
  • Gott i är också palsternacka, vitkål, blomkål, gröna ärtor och palsternacka. Du kan ta lite vad man har tillgång till.
  • Om man vill kan man ha klimp i soppan.

Serveringsförslag

Gott med bröd till - du kan värma valfritt bake-off eller baka eget bröd som frallor, baguette eller varma mackor.

Efter soppan passar det att ha en efterrätt som äppelpaj.

6 portioner hotch-potchsoppa

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 500 gram lammkött med ben, lammbog eller lammbringa
  • 1,5 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 0,5 rotselleri
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 2 gula lökar
  • 1 purjolök
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 halvt blomkålshuvud
  • 2 dl gröna ärtor
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Köp lammkött i grytbitar eller knäck/såga själv upp lammköttet med ben, ex. knäck bringan på några ställen och skär itu.
  2. Lägg lammköttet i en stor kastrull och häll på vatten.
  3. Koka upp och ta bort skummet med en slev. Sänk värmen och tillsätt kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad och 1 msk salt.
  4. Koka lammköttet mört i buljongen i en timme.
  5. Skölj, rensa och skala under tiden rotfrukter och lök.
  6. Skär grönsakerna i mindre kuber 1x1 cm och dela blomkål i mindre buketter.
  7. Ta upp köttet och lägg på en tallrik. Sila ev. buljongen om du vill ta bort pepparkornen.
  8. Tillsätt grönsakerna till buljongen och koka dem mjuka i 20 minuter.
  9. Skär under tiden lammköttet från benen och tärna i 1x1 cm stora bitar.
  10. Tillsätt köttet och koka upp. Hit kan du förbereda soppan.
  11. Vid servering av Hotch-potchsoppan rör du i hackad persilja, ev. ärter och kokar upp samt smakar av med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.