Hotch-potchsoppa
En klassisk soppa med lammkött och grönsaker som rotfrukter och purjolök. Hotch-potch lammsoppa kan du koka med lammkött som bog eller bringa helst med ben. Annat grytkött ex. högrev blir också gott.
Grönsaker som är ett måste i Hotch-potchsoppa - rotselleri, morot, gul lök och purjolök är viktigast. Gott i är också palsternacka, vitkål, blomkål, gröna ärtor och palsternacka. Du kan ta lite vad man har tillgång till.
Tillagning
- Köp lammkött i grytbitar eller knäck/såga själv upp lammköttet med ben, ex. knäck bringan på några ställen och skär itu.
- Lägg lammköttet i en stor kastrull och häll på vatten.
- Koka upp och ta bort skummet med en slev. Sänk värmen och tillsätt kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad och 1 msk salt.
- Koka lammköttet mört i buljongen i en timme.
- Skölj, rensa och skala under tiden rotfrukter och lök.
- Skär grönsakerna i mindre kuber 1x1 cm och dela blomkål i mindre buketter.
- Ta upp köttet och lägg på en tallrik. Sila ev. buljongen om du vill ta bort pepparkornen.
- Tillsätt grönsakerna till buljongen och koka dem mjuka i 20 minuter.
- Skär under tiden lammköttet från benen och tärna i 1x1 cm stora bitar.
- Tillsätt köttet och koka upp. Hit kan du förbereda soppan.
- Vid servering av Hotch-potchsoppan rör du i hackad persilja, ev. ärter och kokar upp samt smakar av med salt och vitpeppar.