Hotch-potchsoppa

En klassisk soppa med lammkött och grönsaker som rotfrukter och purjolök. Hotch-potch lammsoppa kan du koka med lammkött som bog eller bringa helst med ben. Annat grytkött ex. högrev blir också gott.

Grönsaker som är ett måste i Hotch-potchsoppa - rotselleri, morot, gul lök och purjolök är viktigast. Gott i är också palsternacka, vitkål, blomkål, gröna ärtor och palsternacka. Du kan ta lite vad man har tillgång till.

6 portioner hotch-potchsoppa

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 500 gram lammkött med ben, lammbog eller lammbringa
  • 1,5 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 0,5 rotselleri
  • 1 palsternacka
  • 1 morot
  • 2 gula lökar
  • 1 purjolök
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 halvt blomkålshuvud
  • 2 dl gröna ärtor
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Köp lammkött i grytbitar eller knäck/såga själv upp lammköttet med ben, ex. knäck bringan på några ställen och skär itu.
  2. Lägg lammköttet i en stor kastrull och häll på vatten.
  3. Koka upp och ta bort skummet med en slev. Sänk värmen och tillsätt kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad och 1 msk salt.
  4. Koka lammköttet mört i buljongen i en timme.
  5. Skölj, rensa och skala under tiden rotfrukter och lök.
  6. Skär grönsakerna i mindre kuber 1x1 cm och dela blomkål i mindre buketter.
  7. Ta upp köttet och lägg på en tallrik. Sila ev. buljongen om du vill ta bort pepparkornen.
  8. Tillsätt grönsakerna till buljongen och koka dem mjuka i 20 minuter.
  9. Skär under tiden lammköttet från benen och tärna i 1x1 cm stora bitar.
  10. Tillsätt köttet och koka upp. Hit kan du förbereda soppan.
  11. Vid servering av Hotch-potchsoppan rör du i hackad persilja, ev. ärter och kokar upp samt smakar av med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept