Oxfilé med rostade rotfrukter och färskost
Introduktion och förberedelse
Oxfilé med rostade rotfrukter och färskost med örter. Enkelt tillagad oxfilé serverad med naturell färskost, ruccola och rostade rotfrukter.
Du kan ta en smaksatt färskost också om du har någon variant du gillar.
Vintips:
Gott till är rött vin av cabernet sauvignon från exempelvis Sydamerika.
Stekgrader:
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala, tärna och lägg rotfrukter i en ugnsform. Blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta i cirka 35 minuter mitt i ugnen.
- Ta ut rotfrukter när de är mjuka. Sänk värmen till 150 grader.
- Värm en stekpanna och bryn oxfilén runt om i smör. Salta och peppra oxfilén.
- Sätt in oxfilén i ugnen i en ugnsfast stekpanna eller form och låt gå cirka 10 minuter till önskad stekgrad. 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Använd stektermometer.
- Toppa varje köttbit med en klick färskost och sätt in i ugnen igen någon minut så att osten smälter lite.
- Servera oxfilén med rotfrukterna samt gärna med några blad ruccola på toppen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 432 kcal