Oxfilé med rostade rotfrukter och färskost

Oxfilé med rostade rotfrukter och färskost med örter. Enkelt tillagad oxfilé med färskost, ruccolla och rostade rotfrukter. Gott till är rött vin av cabernet sauvignon från exempelvis Sydamerika.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

2 portioner oxfilé med rostade rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 bitar oxfilé på ca 140 gram styck
  • 30 gram smör
  • 4 mindre fasta potatisar
  • 2 mindre morötter
  • 2 mindre palsternackor
  • 3 msk olivolja
  • 100 gram färskost med örtsmak
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Några blad machésallad eller ruccolla att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, tärna och lägg rotfrukter i en ugnsform. Blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta i cirka 35 minuter mitt i ugnen.
  3. Ta ut rotfrukter när de är mjuka. Sänk värmen till 150 grader.
  4. Värm en stekpanna och bryn oxfilén runt om i smör. Salta och peppra oxfilén.
  5. Sätt in oxfilén i ugnen i en ugnsfast stekpanna eller form och låt gå cirka 10 minuter till önskad stekgrad. 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Använd stektermometer.
  6. Toppa varje köttbit med en klick färskost och sätt in i ugnen igen någon minut så att osten smälter lite.
  7. Servera oxfilén med rotfrukterna samt gärna med några blad ruccola på toppen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer