Oxfilé med rostade rotfrukter och färskost

Oxfilé med rostade rotfrukter och färskost med örter. Enkelt tillagad oxfilé med färskost, ruccolla och rostade rotfrukter. Gott till är rött vin av cabernet sauvignon från exempelvis Sydamerika.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

2 portioner oxfilé med rostade rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 bitar oxfilé på ca 140 gram styck
  • 30 gram smör
  • 4 mindre fasta potatisar
  • 2 mindre morötter
  • 2 mindre palsternackor
  • 3 msk olivolja
  • 100 gram färskost med örtsmak
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Några blad machésallad eller ruccolla att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, tärna och lägg rotfrukter i en ugnsform. Blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta i cirka 35 minuter mitt i ugnen.
  3. Ta ut rotfrukter när de är mjuka. Sänk värmen till 150 grader.
  4. Värm en stekpanna och bryn oxfilén runt om i smör. Salta och peppra oxfilén.
  5. Sätt in oxfilén i ugnen i en ugnsfast stekpanna eller form och låt gå cirka 10 minuter till önskad stekgrad. 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Använd stektermometer.
  6. Toppa varje köttbit med en klick färskost och sätt in i ugnen igen någon minut så att osten smälter lite.
  7. Servera oxfilén med rotfrukterna samt gärna med några blad ruccola på toppen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer