Oxfilé med rostade rotfrukter och färskost

Oxfilé med rostade rotfrukter och färskost med örter. Enkelt tillagad oxfilé serverad med naturell färskost, ruccola och rostade rotfrukter.

Du kan ta en smaksatt färskost också om du har någon variant du gillar.

Vintips:

Gott till är rött vin av cabernet sauvignon från exempelvis Sydamerika.

Stekgrader:

Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

2 portioner oxfilé med rostade rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 bitar oxfilé på ca 140 gram styck
  • 30 gram smör
  • 4 mindre fasta potatisar
  • 2 mindre morötter
  • 2 mindre palsternackor
  • 3 msk olivolja
  • 100 gram färskost med örtsmak
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Några blad machésallad eller ruccola att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, tärna och lägg rotfrukter i en ugnsform. Blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta i cirka 35 minuter mitt i ugnen.
  3. Ta ut rotfrukter när de är mjuka. Sänk värmen till 150 grader.
  4. Värm en stekpanna och bryn oxfilén runt om i smör. Salta och peppra oxfilén.
  5. Sätt in oxfilén i ugnen i en ugnsfast stekpanna eller form och låt gå cirka 10 minuter till önskad stekgrad. 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Använd stektermometer.
  6. Toppa varje köttbit med en klick färskost och sätt in i ugnen igen någon minut så att osten smälter lite.
  7. Servera oxfilén med rotfrukterna samt gärna med några blad ruccola på toppen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer