Oxfilé med rostade rotfrukter och färskost
Stekt eller grillad oxfilé toppad med färskost Provencale med örter, vitlök och honung; rucola samt rostade rotfrukter och brynt smör.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skala, tärna och lägg rotfrukter i en ugnsform. Blanda med olja, salt och peppar. Rosta i cirka 35 minuter mitt i ugnen.
- Ta ut rotfrukter när de är mjuka. Sänk värmen till 150 grader.
- Smält smör och låt det bli ljust brynt i en kastrull. Sätt åt sidan. Akta så det ej bränns.
- Värm en stekpanna eller grillpanna och bryn oxfilén runt om i en msk smör. Salta och peppra oxfilén.
- Sätt in oxfilén i ugnen i en ugnsfast stekpanna eller form och låt gå cirka 10 minuter till önskad stekgrad. 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Använd stektermometer.
- Oxfilén kan även grillas på utegrill.
- Servera oxfilén med rotfrukterna. Jag la en bit kött på en bädd av rotfrukter samt ringlade över några msk brynt smör. En nypa flingsalt och nymalen svartpeppar passar också.
- Toppa varje köttbit med en stor klick färskost och några blad ruccola på toppen.
Varianter
- Jag gjorde en egen färskost Provencale. Du kan köpa en färdig naturell färskost och smaksätta på samma vis eller ta en smaksatt färskost med vitlök och örter; paprika eller den smak du gillar.
- Färskost kan bytas mot kryddsmör som Café de Paris, persiljesmör eller vitlökssmör.
- Oxfilén kan stekas i grillpanna eller grillas på utegrill.
- Som rotfrukter kan du ta de du gillar. Fler förslag som passar är persiljerot, rödbetor, kålrot, vitkål samt rotselleri.
Vintips
Gott till är rött vin av Cabernet Sauvignon från exempelvis Sydamerika.
Stekgrader
Använd en stektermometer och sätt in i mitten på den tjockaste biten:
- 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé.
- 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé.
- 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Uppskattat näringsvärde per portion: 643 kcal