Rotfruktsgratäng

Rotfruktsgratäng med potatis, kålrot, rotselleri och palsternacka eller persiljerot samt vitlök i grädde och mjölk.

6 portioner rotfruktsgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 10 fasta potatisar, ca 600 gram
  • 0,5 huvud rotselleri, ca 225 gram
  • 0,5 kålrot, ca 500 gram
  • 3 persiljerötter eller palsternackor, ca 350 gram
  • 2 klyftor vitlök (valfritt)
  • 4,5 dl grädde
  • 3 dl mjölk, 3 %
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Skala potatis och skiva den i ca 0,5 cm tunna skivor. En mandolin eller hushållsassistent går snabbt att skiva potatisen med.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Smörj en ugnsform eller gratängform med smöret.
  4. Lägg i potatisen i formen.
  5. Skär bort skalet från rotselleri och kålrot.
  6. Skala persiljerot eller palsternacka.
  7. Skär rotfrukterna i skivor ca 0,5 cm tjocka och 3x3 cm stora.
  8. Salta och peppra.
  9. Pressa i vitlök.
  10. Lägg med potatisen och blanda runt samt tryck till ett jämnt lager.
  11. Häll i grädden. Toppa upp med mjölk så att det är i nivå med rotsakerna. Se till att du har en form som är stor nog att du kan lämna ca 2 cm upp till kanten så att inte gratängen kokar över i ugnen.
  12. Grädda rotfruktsgratängen i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
  13. Kolla om gratängerna är klar efter ca 35 minuter genom att sticka en gaffel i rotfrukterna - är de mjuka så är det klart. Grädda annars ca 10 minuter till.
  14. Börjar gratängen bli för mörk på toppen så kan du täcka över med lite folie, sänka värmen något eller flytta ner den i nedre delen av ugnen.
Rotfruktsgratäng eller krämig rotfruktslåda i form
Rotfruktsgratäng eller krämig rotfruktslåda är gott till det mesta.
Rotfruktsgratängen serverad som tillbehör på tallrik
Rotfruktsgratängen är både sås och varmt tillbehör i ett - gott till nästan allt. Och kan varieras på många vis.

Serveringsförslag

  • En krämig rotfruktslåda eller rotfruktsgratäng är gott tillbehör till det mesta som kött, stekta kotletter, vegetariskt, kyckling eller fisk.
  • Passar också utmärkt som varmt tillbehör och sås till kallt skivat kött, rostbiff eller varmrökt fårfiol, varmrökt fisk eller kalkon.

Garnering

  • Garnera gärna gratängen med hackad bladpersilja.
  • Gott är även att grovhacka blad om du har från rotselleri.
  • Gillar du ost kan du toppa efter halva tiden med lite riven mozzarella eller lagrad prästost, gruyere, emmentaler, racletteost eller annan gratängost.

Varianter

  • Du kan variera mängden av rotfrukter - ta mer kålrot, rotselleri och mindre potatis eller som du vill. Eller bara ta en sorts rotfrukt.
  • Du kan välja andra rotfrukter eller byta ut persiljerot mot palsternacka, morot eller gulbeta.
  • Några andra grönsaker jag tycker passar i är skivad blomkål, skivad broccoli, finhackad lök och strimlad purjolök.

Vegan gratäng

Vill du ha en vegan gratäng så lagar du med matolja eller mjölkfritt margarin, havre- eller sojagrädde samt havremjölk. Det finns även vegan riven mozzarellastyle sojaost som passar bra på.

Smalare variant

Vill du ha en smalare gratäng så ersätt grädden med matlagningsgrädde eller ta mera mjölk istället för grädde.

Kan föreberedas innan

Gratängen kan du laga i god tid och ha i kylen. Den går även att kyla och frysa in. Värm till servering.

Rotfruktsgratängen serveras som tillbehör på tallrik med stekt fläskkotlett och sallad.
Rotfruktsgratängen passar som tillbehör och sås i ett till det mesta. Som stekt svensk fläskkotlett - gärna rapsgris eller lokalt uppfödd kravmärkt gris - och en god blandad grönsallad av hackad babyspenat, machésallad och riven morot.

E-mail
Medel: 3.9 (59 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 232 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-08