Rotfruktsgratäng

Rotfruktsgratäng med potatis, kålrot, rotselleri och persiljerot samt vitlök i grädde och mjölk.
Du kan välja andra rotfrukter eller ex. byta ut persiljerot mot palsternacka.
Rotfruktsgratäng är gott tillbehör till det mesta ex. kött, kyckling eller fisk.
Garnera ev. med hackad bladpersilja.
Rotfruktsgratängen kan du laga och kyla eller frysa. På bilden är gratängen upplagd på serveringsfat och värmd efter att varit kyld.

6 portioner rotfruktsgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 10 fasta potatisar
  • 0,5 huvud rotselleri
  • 0,5 kålrot
  • 3 persiljerötter
  • 2 klyftor vitlök
  • 4,5 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Skala potatis och skiva den i ca 0,5 cm tunna skivor. En mandolin eller hushållsassistent går snabbt att skiva potatisen med.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smörj en ugnsform eller gratängform med smöret.
  4. Lägg i potatisen i formen.
  5. Skär bort skalet från rotselleri och kålrot.
  6. Skala persiljerot.
  7. Skär rotfrukterna i skivor ca 0,5 cm tjocka och 3x3 cm stora.
  8. Salta och peppra.
  9. Pressa i vitlök.
  10. Lägg med potatisen och blanda runt samt tryck till ett jämnt lager.
  11. Häll i grädden och mjölken över rotfrukterna i formen. Lämna ca 2 cm upp till kanten så att inte gratängen kokar över i ugnen. Ta ev. en större form.
  12. Grädda rotfruktsgratängen i 45 minuter i mitten av ugnen.
  13. Kolla om gratängerna är klar genom att sticka en gaffel i rotfrukterna - är de mjuka så är det klart. Eller smaka. Grädda annars några minuter till. Börjar gratängen bli för brynt på toppen så kan du täcka över med lite folie och ändå grädda rotfruktsgratängen klar.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer