Rotfruktsgratäng

Introduktion och förberedelse

Rotfruktsgratäng med potatis, kålrot, rotselleri och persiljerot samt vitlök i grädde och mjölk.

En krämig rotfruktslåda eller rotfruktsgratäng är gott tillbehör till det mesta som kött, vegetariskt, kyckling eller fisk.

Passar också utmärkt som varmt tillbehör och sås till kallt skivat kött, rostbiff eller varmrökt fårfiol, varmrökt fisk eller kalkon

Garnering

  • Garnera gärna gratängen med hackad bladpersilja.
  • Gott är även att grovhacka blad om du har från rotselleri.
  • Gillar du ost kan du toppa efter halva tiden med lite riven mozzarella eller lagrad prästost, gruyere, emmentaler, racletteost eller annan gratängost.

Varianter

  • Du kan variera mängden av rotfrukter - ta mer kålrot, rotselleri och mindre potatis eller som du vill. Eller bara ta en sorts rotfrukt.
  • Du kan välja andra rotfrukter eller byta ut persiljerot mot palsternacka, morot eller gulbeta.
  • Några andra grönsaker jag tycker passar i är skivad blomkål, skivad broccoli, finhackad lök och strimlad purjolök.

Vegan gratäng

  • Vill du ha en vegan gratäng så lagar du med matolja eller mjölkfritt margarin, havre- eller sojagrädde samt havremjölk.
  • Det finns även vegan riven mozzarellaost som passar bra på. 

Smalare variant

Vill du ha en smalare gratäng så ersätt grädden med matlagningsgrädde eller ta mera mjölk istället för grädde.

Kan föreberedas innan

Gratängen kan du laga i god tid och ha i kylen. Den går även att kyla och frysa in. Värm till servering.

6 portioner rotfruktsgratäng

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 10 fasta potatisar, ca 600 gram
  • 0,5 huvud rotselleri
  • 0,5 kålrot
  • 3 persiljerötter eller palsternackor
  • 2 klyftor vitlök (valfritt)
  • 4,5 dl grädde
  • 3 dl mjölk, 3 %
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Skala potatis och skiva den i ca 0,5 cm tunna skivor. En mandolin eller hushållsassistent går snabbt att skiva potatisen med.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smörj en ugnsform eller gratängform med smöret.
  4. Lägg i potatisen i formen.
  5. Skär bort skalet från rotselleri och kålrot.
  6. Skala persiljerot.
  7. Skär rotfrukterna i skivor ca 0,5 cm tjocka och 3x3 cm stora.
  8. Salta och peppra.
  9. Pressa i vitlök.
  10. Lägg med potatisen och blanda runt samt tryck till ett jämnt lager.
  11. Häll i grädden och mjölken över rotfrukterna i formen. Lämna ca 2 cm upp till kanten så att inte gratängen kokar över i ugnen. Ta ev. en större form.
  12. Grädda rotfruktsgratängen i 45 minuter i mitten av ugnen.
  13. Kolla om gratängerna är klar genom att sticka en gaffel i rotfrukterna - är de mjuka så är det klart. Eller smaka. Grädda annars några minuter till. Börjar gratängen bli för brynt på toppen så kan du täcka över med lite folie och ändå grädda rotfruktsgratängen klar.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 162 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-14

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.