Rostad knipplök, kålrot, morot och färskpotatis

Introduktion och förberedelse för tillagning

Rostad kålrok, morot och knipplök med färskpotatis. Ett gott tillbehör grillat och sidorätt till buffé.

Kålroten, morötter och lök ger sötma. Laga gärna en stor omgång då det blir goda rester.

Istället för knipplök kan du ta en purjolök eller gul eller röd lök.

Serveringsförslag

Ett förslag är att att servera rotfrukterna med en fyllig dressing sås med sardeller samt grilla bitar av kött som marinerad rostas eller halloumi så får du en hel middag.

6 portioner rostade rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4-5 knipplökar, ett knippe
  • 7 smala sommarmorötter eller 3 normalstora morötter
  • 0,5 kålrot
  • 15 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 1 gul lök eller rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Borsta och rensa vårlök, morötter och färskpotatisar.
  3. Skär bort blasten och strimla lökarna.
  4. Dela i morötterna i bitar (skala dem om det behövs).
  5. Borsta potatisen och putsa den och dela större potatisar på halva.
  6. Skala kålroten grovt och skär i 2x2 cm tärningar.
  7. Skala och klyfta löken.
  8. Blanda alla grönsaker i en ugnsform eller långpanna med olivolja, salt och peppar.
  9. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 35-45 min. Vänd runt dem efter halva tiden. Smaka på en bit potatis så att den är mjuk förläng annars tiden med några minuter.
  10. Ta ut de rostade rotfrukterna och servera. Lägg ev. upp på fat.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.