Rotfrukter

Recept med rotfrukter som huvudingrediens eller där det passar att ha med dem.

Kycklingbröst med pesto Kycklingbröst med pesto är enkelt och gott. Bryn kycklingen och laga den klart i ugnen samtidigt som tillbehören av rostade rotfrukter. Rostade rotfrukter, rotmos, rotfruktspytt, soppa med flera rätter.

Längst ner på sidan hittar du min lista med alla rotfruktsrecept.

Rotfrukter är billig, nyttigmiljövänlig och god mat.

Fördelen med svenska lokalt odlade rotfrukter - förutom den goda smaken - är att de har kvar mycket av sitt näringsvärde, är billiga och lättillgängliga. Välj gärna krav-märkta grönsaker - de kostar marginellt lite mer men kvaliteten är oftast mycket bra.

Några utvalda tips på rotfruktsrecept från kocken

Kålrot och palsternacka är god i potatismos, kokt i grova bitar och att rosta i bitar. Med varsin del potatis, morot och kålrot blir det rotmos - klassiskt till fläsk och senap. Du kan också göra rotmos med mer rotselleri.

Potatismos smaksatt med palsternacka - palsternacksmos - blir ett sötare och fylligt mos, fantastiskt gott vid festligare sammanhang till grytor, stekar, vilt eller fisk. Ett riktigt festligt tillbehör till middag eller buffé är rotfruktsterrin - skivade rotfrukter bakade i en avlång brödform du kan skiva upp i snygga skivor.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Pages