Ugnsrostade grönsaker

Ugnsrostade grönsaker är lättlagat, gott, nyttigt och billigt. Här med blomkål, rödlök, delikatesspotatis, rödbetor och morötter. Passar till det mesta och kan varieras på tusentals sätt. Här ett grundrecept.

Ta de grönsaker du gillar och släng in i ugnen med lite olivolja eller svensk rapsolja så sköter de sig själv medan du grillar, steker eller lagar det du vill servera grönsakerna till.

Lite flingsalt vid servering räcker - annars har jag fler tips nedan på varianter och smaksättningar.

Med fina råvaror så blir det såklart godast. Gärna ekologiska - även om de är dyrare så är de ofta godare.

Här med fin svensk blomkål och rödlök på knippe; delikatesspotatis som Amandine eller färskpotatis; fina rödbetor och späda morötter på knippe.

4 portioner ugnsrostade grönsaker

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 8 medelstora fasta potatisar typ Amandine, delikatesspotatisar eller färskpotatis
  • 0,5 huvud blomkål
  • 2 stora rödlökar
  • 4 medelstora rödbetor
  • 4 medelstora rödbetor
  • 2 msk olivolja eller svensk rapsolja
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn eller 180 varmluft.
  2. Skölj och putsa bort fula delar på potatisen. De behövs ej skalas om de har fint skal. Dela potatis i halvor. Lägg i en ugnsform stor som en halv ugnsplåt. Vänd i en msk av oljan och sätt in i mitten av ugnen 5 minuter medan du förbereder resten av grönsakerna.
  3. Skölj blomkål och dela i buketter. Skala rödlökar och dela i halvor. Skär bort blast, skölj och skala rödbetor samt morötter. Dela rödbetor i halvor eller klyftor. Dela morötter på längden.
  4. Ta ut potatisen och lägg blomkål, rödlök och morötter i pannan. Ringla över lite olja och vänd runt dem. Låt dem eventuellt ligga var för sig om du ej vill blanda allt.
  5. Lägg rödbetorna på en sida i formen och ringla över lite olja samt vänd runt dem. De färgar ju av sig på de andra grönsakerna så de är snyggast om man håller för sig själva på en sida.
  6. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen i 25 minuter tills de har fin färg och är genomstekta. Vänd runt dem efter halva tiden.
  7. Känn så att potatisen är mjuk och klar att äta med en sticka. Annars täck med lite folie och låt stå några minuter till.
  8. Ta ut grönsakerna och strö över flingsalt vid servering. Lägg eventuellt över på serveringsfat. Se fler serveringsförslag ovan.

Smaksättningar och varianter:

  • Chili - strö över en halv tsk chiliflakes.
  • Lägg på några klickar smör som får smälta över vid servering. Eller ta kryddsmör. Då behövs knappt någon sås då smöret blir som sås.
  • Strö över färska örter som en tsk färsk hackad rosmarin och 1 tsk färsk hackad timjan.
  • Vitlök - rosta med hela halverade vitlökar med skal; hela vitlöksklyftor med skal, skalade vitlöksklyftor; hackad vitlöksklyftor eller pressad vitlök och blanda runt med grönsakerna.
  • Garnera grönsakerna med hackad persilja - eller dill om du serverar till fisk.
  • Blanda runt grönsakerna efter de svalnat något med ruccola, babyspenat, smulad fetaost samt krossad valnötter eller pumpakärnor till en sallad.
  • Vänd runt grönsakerna med riven parmesan, hackade soltorkade tomater och färsk basilika till servering.
  • Slå på grädde efter halva tiden och toppa med riven mozzarella för en slags grönsaksgratäng.
  • Vänd runt och dryga ut grönsakerna med fina gröna och goda kokta gröna ärtor, gröna sojabönor eller vaxbönor till servering.

Andra grönsaker som passar att rosta i ugnen:

  • Palsternacka - skalad och skuren i fjärdedelar på längden.
  • Rotselleri, kålrot och sötpotatis - skalad och skuren i grova bitar.
  • Paprika - halverade och urtagna. Grovt delade.
  • Zucchini och aubergine - delad i grova bitar.
  • Majs - grovt delad hel kokt majskolv
  • Spetskål, rödkål eller vitkål - skär i grova bitar.
  • Salladslök, knipplök, gul lök och purjolök
E-mail
Medel: 4.1 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 210 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-22