Rosastekt ankbröst med rödvinssås och rotfruktsgratäng

Rosastekt ankbröst med rödvinssås och rotfruktsgratäng samt marinerade svarta Puylinser med grönkål.
Ankbröst: rosastekt vid 62 grader; medium vid 65 grader och välstekt vid 70 grader.
Räkna förslagsvis 2 ankbröst, ca 150-200 gram per portion, totalt 600-800 gram.
Vintips till ankbrösten är ett rött vin som Pinot Noir (som har lite bäriga lättare toner med sting av vitpeppar) från Bourgogne (Frankrike), Chile eller Nya Zeeland.
Ankbrösten kan också grillas istället för stekas. Låt då brösten eftersteka inslagna i folie på låg värme ca 10 minuter och sedan vila lika länge.

4 portioner rosastekt ankbröst med rödvinssås

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 700 gram ankbröst
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • Rödvinssås: 2 schalottenlökar
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 dl rött vin
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1 dl vatten
  • 2 msk honung
  • 0,5 krm timjan
  • 2 krm salt
  • 1 msk maizena utrört i några msk kallt vatten
  • 1 dl steksky från ankan
  • Rotfruktsgratäng: 6 stora fasta potatisar
  • 200 gram huvud rotselleri
  • 0,5 kålrot
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Puylinser med grönkål: 2 dl puylinser
  • 200 gram grönkål
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 4 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl grovhackad bladpersilja till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Börja med rödvinssåsen: Skala och finhacka schalottenlökarna och lägg i en kastrull med olivolja och tomatpuré.
  3. Fräs löken, pressad vitlök och tomatpurén någon minut under omrörning.
  4. Tillsätt rött vin, balsamvinäger, vatten, honung, salt och timjan.
  5. Koka rödvinssåsen på låg värme under tiden du lagar resten.
  6. Rotfruktsgratäng: Skala potatis och skär bort skalet av rotsellerin och kålroten.
  7. Dela dem och skiva dem så tunt du kan ev. med en mandolin eller köksassistent. Fördela dem i en ugnsform.
  8. Blanda grädde, mjölk, pressad vitlök, salt och peppar i en kastrull och koka upp. Häll över och blanda med rotfrukterna i gratängformen.
  9. Grädda gratängen i mitten av ugnen tills rofrukterna är mjuka ca 35 minuter.
  10. Puylinser med grönkål: Skölj och strimla grönkålen. Lägg med linserna i en kastrull och koka linserna (enligt paketet ca 25 minuter) med grönkålen.
  11. När linserna och grönkålen kokt klart så häller du av dem i ett durkslag och sköljer med vatten.
  12. Skala och pressa vitlök i en kastrull med olivolja. Fräs någon minut och tillsätt sedan linserna och grönkålen. Låt bli varmt. Smaka av puylinsblandningen med balsamvinäger, honung, salt och svartpeppar. Håll varmt.
  13. Värm en grillpanna eller stekpanna. Bryn ankbrösten med fettsidan nedåt tills de är mörkt bruna ca 5 minuter.
  14. Vänd ankbrösten och bryn den andra sidan.
  15. Lägg över ankbrösten i en ugnsform och sätt in i ugnen att steka klart ca 10 minuter. Stick ev. in en stektermometer i ett ankbröst och ta ut ankbrösten när temperaturen är 60 grader. Skär ett ev. ett snitt och se om ankbrösten är rosastekta. Stek dem inte för länge för då blir de grå och trista.
  16. Låt ankbrösten vila 5-10 minuter övertäckta ev. inslagna i folie.
  17. Ta ev lite av stekflottet från ankan och vispa eller mixa i rödvinssåsen. Du kan också ta 2 msk smör istället. Smaka av såsen med salt, balsamvinäger samt honung.
  18. Skölj och grovhacka bladpersilja.
  19. Skär upp ankbrösten snett mot köttfibrerna och lägg upp på fat ev. med puylinserna underst. Slå lite rödvinssås över, garnera med grovhackad persilja samt servera med rotfruktsgratängen.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer