Rotsellerimos eller rotselleripuré

Mos eller puré på rotselleri blandad med lite potatis passar som alternativ och gott tillbehör till det mesta är potatismos passar. Speciellt gott till vilt och husmanskost.

Gott att mosa med rotselleri är också andra rotfrukter som palsternacka, morot, kålrot och persiljerot. Ta förslagsvis 2/3 rotselleri och 1/3 annan rotfrukt.

Tar du mer mjölk eller grädde i rotsellerimoset får du en rotselleripuré som är lösare.

4 portioner rotsellerimos eller rotselleripuré

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram rotselleri
  • 200 gram potatis
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 4 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skär bort någon halv cm av det skalet på rotsellerin.
  2. Skär den i kuber ca 2x2 cm.
  3. Börja koka rotsellerin täckt med vatten i en kastrull med lock i 10 minuter.
  4. Skala under tiden samt tärna potatis i 2x2 cm kuber.
  5. Tillsätt potatisen och koka rotfrukterna mjuka i ytterligare 15 minuter.
  6. Häll av rotfrukterna.
  7. Sätt tillbaka på plattan och tillsätt mjölk, grädde och smör samt salt och peppar.
  8. Koka upp och mosa eller stöt sönder rotfrukterna med en potatisstöt.
  9. Man kan också använda en potatispress och pressa rotfrukterna och sedan röra i varm mjölk, grädde och sist smör till ett mos.
  10. Smaka av rotsellerimoset med salt och peppar samt servera.
E-mail
Medel: 2.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer