Rotsellerimos eller rotselleripuré

Mos eller puré på rotselleri blandad med lite potatis passar som alternativ och gott tillbehör till det mesta är potatismos passar. Speciellt gott till vilt och husmanskost.

Gott att mosa med rotselleri är också andra rotfrukter som palsternacka, morot, kålrot och persiljerot. Ta förslagsvis 2/3 rotselleri och 1/3 annan rotfrukt.

Tar du mer mjölk eller grädde i rotsellerimoset får du en rotselleripuré som är lösare.

4 portioner rotsellerimos eller rotselleripuré

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram rotselleri
  • 200 gram potatis
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 4 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skär bort någon halv cm av det skalet på rotsellerin.
  2. Skär den i kuber ca 2x2 cm.
  3. Börja koka rotsellerin täckt med vatten i en kastrull med lock i 10 minuter.
  4. Skala under tiden samt tärna potatis i 2x2 cm kuber.
  5. Tillsätt potatisen och koka rotfrukterna mjuka i ytterligare 15 minuter.
  6. Häll av rotfrukterna.
  7. Sätt tillbaka på plattan och tillsätt mjölk, grädde och smör samt salt och peppar.
  8. Koka upp och mosa eller stöt sönder rotfrukterna med en potatisstöt.
  9. Man kan också använda en potatispress och pressa rotfrukterna och sedan röra i varm mjölk, grädde och sist smör till ett mos.
  10. Smaka av rotsellerimoset med salt och peppar samt servera.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer