Rotsellerimos

Introduktion och förberedelse

Rotsellerimos med lite potatis passar som alternativ och gott tillbehör till det mesta där vanligt potatismos passar.

Serveringsförslag

Ett mos med mer smak speciellt gott till vilt och husmanskost.

Varianter

  • Gott att mosa med rotselleri är också andra rotfrukter. Gott i är att ersätta hälften av rotsellerin med persiljerot, kålrot, morot, sötpotatis, pumpa eller palsternacka.
  • Potatis är valfritt att ha med och kan ersättas av mer rotselleri eller andra rotsaker, sötpotatis eller pumpa.
  • Smalare men ändå krämigt mos får du om du byter ut smör och mjölk mot grädde eller ännu smalare matlagningsgrädde.
  • Tar du mer mjölk eller grädde i moset får du en rotselleripuré som är lite lösare.

4 portioner rotsellerimos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram rotselleri
  • 200 gram potatis
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 4 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skär bort någon halv cm av det skalet på rotsellerin.
  2. Skär den i kuber ca 2x2 cm.
  3. Börja koka rotsellerin täckt med vatten i en kastrull med lock i 10 minuter.
  4. Skala under tiden samt tärna potatis i 2x2 cm kuber.
  5. Tillsätt potatisen och koka rotfrukterna mjuka i ytterligare 15 minuter.
  6. Häll av rotfrukterna.
  7. Sätt tillbaka på plattan och tillsätt mjölk, grädde och smör samt salt och peppar.
  8. Koka upp och mosa eller stöt sönder rotfrukterna med en potatisstöt.
  9. Man kan också använda en potatispress och pressa rotfrukterna och sedan röra i varm mjölk, grädde och sist smör till ett mos.
  10. Smaka av rotsellerimoset med salt och peppar samt servera.
E-mail
Medel: 3.4 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-24