Rotsellerimos
Rotsellerimos med lite potatis passar som alternativ och gott tillbehör till det mesta där vanligt potatismos passar.
Tillagning
- Skär bort någon halv cm av det skalet på rotsellerin.
- Skär den i kuber ca 2x2 cm.
- Börja koka rotsellerin täckt med vatten i en kastrull med lock i 10 minuter.
- Skala under tiden samt tärna potatis i 2x2 cm kuber.
- Tillsätt potatisen och koka rotfrukterna mjuka i ytterligare 15 minuter.
- Häll av rotfrukterna.
- Sätt tillbaka på plattan och tillsätt mjölk, grädde och smör samt salt och peppar.
- Koka upp och mosa eller stöt sönder rotfrukterna med en potatisstöt.
- Man kan också använda en potatispress och pressa rotfrukterna och sedan röra i varm mjölk, grädde och sist smör till ett mos.
- Smaka av rotsellerimoset med salt och peppar samt servera.
Serveringsförslag
Ett mos med mer smak speciellt gott till vilt och husmanskost.
Varianter
- Gott att mosa med rotselleri är också andra rotfrukter. Gott i är att ersätta hälften av rotsellerin med persiljerot, kålrot, morot, sötpotatis, pumpa eller palsternacka.
- Potatis är valfritt att ha med och kan ersättas av mer rotselleri eller andra rotsaker, sötpotatis eller pumpa.
- Smalare men ändå krämigt mos får du om du byter ut smör och mjölk mot grädde eller ännu smalare matlagningsgrädde.
- Tar du mer mjölk eller grädde i moset får du en rotselleripuré som är lite lösare.
Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal