Råkostsallad med kålrabbi, äpple, morot, valnötter och russin
Kålrabbi är mycket gott att riva till en råkostsallad. Här tillsammans med morot och äpple samt smaksatt med en syrlig vinägrett och toppad knapriga valnötter och söta russin.
Gott som sallad och grönt tillbehör till det mesta som grillat, på buffé med mera.
Salladen är vegan och vegetarisk.
Jag tog en kålrabbi på 225 gram som jag skalade och då blev det 160 gram kvar - lagom till två portioner med morötterna. Receptet kan lätt dubblas för fyra eller fler. Vill man laga till många är ett tips att använda en matberedare och riva kålrot och morötter i.
Tillagning
- Skala kålrabbin. Se till att allt grönt skalas bort. Skala morot. Skala äpple. Riv grovt på rivjärn.
- Lägg kålrabbi, morot och äpple i en skål.
- VINÄGRETT: Blanda olja, vinäger, salt, senap och peppar i en liten skål.
- Lägg upp kålrabbisalladen på fat och skeda över vinägretten.
- Toppa med russin och grovt delade valnötter.
- Klart att servera.
Varianter
- Russin, äpple, morot och nötter kan uteslutas. Senap likaså.
- Byt Dijonsenap mot annan senap som grov senap.
- Byt valnötter mot hasselnötter.
- Toppa med pumpafrön och/eller solrosfrön.
- Annat gott att blanda i är strimlad rödkål, grönkål, vitkål, kålrot, rotselleri, palsternacka och liknande.
- Toppa med smulad fetaost eller getost.
- Garnera med hackad bladpersilja, gräslök eller färsk koriander.
- Byt vinäger mot cidervinäger, balsamvinäger eller risvinäger.
- Byt olivolja mot svensk rapsolja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 217 kcal