Fisksoppa med rotfrukter
Fisksoppa med rotfrukter, torsk, räkor, purjolök och tomat samt grädde.
En mättande fisksoppa eller fiskgryta med rotfrukter, torsk och räkor i fiskbuljong och grädde som får god smak av vitlök, purjolök, tomat och timjan.
Köp torsk och räkor märkta MSC.
Tillagning
- Skala och hacka lök samt vitlök. Skala och tärna morot, palsternacka. Dela och skölj samt strimla purjolök.
- Värm en kastrull med tjock botten, gryta eller panna med höga kanter. Tillsätt smöret.
- Fräs lök, vitlök, morot, palsternacka samt purjolök på låg värme i 10 minuter.
- Skala och tärna potatis i ca 2x2 cm bitar under tiden.
- Tillsätt tomatpuré samt fräs någon minut till.
- Tillsätt vatten, potatis, tomatjuice och buljongtärningar.
- Repa timjan och tillsätt. Eller tillsätt torkad timjan. Tillsätt salt och peppar.
- Tillsätt grädde och koka under lock i 20 minuter.
- Hit kan du förbereda soppan. Den blir bara godare om basen till fisksoppan får stå några timmar eller över natten i kylen.
- Skär torsk i kuber. Skala räkor.
- Smaka av soppan med salt, peppar och vinäger.
- Tillsätt fisken och vänd ner den. Låt koka eller sjuda på låg värme i ca 3 minuter.
- Servera med räkorna på toppen. Vidare kan du garnera med lite färsk repad timjan.
- Nybakt bröd eller baguette är gott till fisksoppan.
- Gott till är även aioli eller rouille i en skål bredvid. Klicka i soppan och rör ut så mycket du vill ha - ca 2 tsk brukar vara gott i.
Serveringsförslag
- Fisksoppan passar till middag eller lunch vardag eller till fest. Blir även god som lunchlåda och kan frysas.
- Servera gärna med ett gott bröd som bake-off eller baguette. Du kan också baka eget bröd som baguette, brytbröd, kuvertbröd eller rustika grissinis till.
- Gott till soppan är även aioli - majonnäs smaksatt med vitlök; eller rouille - majonnäs smaksatt med vitlök, saffran och cayennepeppar.
Varianter
- Istället för torsk kan du ta annan fisk som lax, gös, sej, vitling osv.
- Räkor är valfritt och kan ersättas med kräftstjärtar eller musslor.
- Istället för tomatjuice kan du ta passerade eller krossade tomater.
- Andra rotfrukter som passar i är rotselleri, kålrot, persiljerot, svartrot, fänkål och gulbeta.
- Har du riktig fiskbuljong så använder du det istället för vatten och fiskbuljongtärning.
- Soppan kan även kryddas med en nypa saffran och/eller 1 krm mald fänkål.
Uppskattat näringsvärde per portion: 306 kcal