Fisksoppa med rotfrukter

Introduktion och förberedelse

Fisksoppa med rotfrukter, torsk, räkor, purjolök och tomat samt grädde.

En mättande fisksoppa eller fiskgryta med rotfrukter, torsk och räkor i fiskbuljong och grädde som får god smak av vitlök, purjolök, tomat och timjan.

Köp torsk och räkor märkta MSC.

Serveringsförslag

  • Fisksoppan passar till middag eller lunch vardag eller till fest. Blir även god som lunchlåda och kan frysas.
  • Servera gärna med ett gott bröd som bake-off eller baguette. Du kan också baka eget bröd som baguette, brytbröd, kuvertbröd eller rustika grissinis till.
  • Gott till soppan är även aioli - majonnäs smaksatt med vitlök; eller rouille - majonnäs smaksatt med vitlök, saffran och cayennepeppar.

Varianter

  • Istället för torsk kan du ta annan fisk som lax, gös, sej, vitling osv.
  • Räkor är valfritt och kan ersättas med kräftstjärtar eller musslor.
  • Istället för tomatjuice kan du ta passerade eller krossade tomater.
  • Andra rotfrukter som passar i är rotselleri, kålrot, persiljerot, svartrot, fänkål och gulbeta.
  • Har du riktig fiskbuljong så använder du det istället för vatten och fiskbuljongtärning.
  • Soppan kan även kryddas med en nypa saffran och/eller 1 krm mald fänkål.

Bjud på en matig fisksoppa med mustig smak av tomat, rotfrukter, grädde och timjan.
Bjud på en matig fisksoppa med mustig smak av tomat, rotfrukter, grädde och timjan.

2 till 3 portioner fisksoppa med rotfrukter

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 morot, ca 100 gram
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1 palsternacka, ca 100 gram
  • 10 cm purjolök, ca 100 gram
  • 3 potatisar, ca 300 gram
  • 2 msk smör, 30 gram
  • 1,5 dl grädde
  • 2 tärningar fiskbuljong
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 dl tomatjuice
  • 2 portionsbitar fryst torskfilé, ca 250 gram
  • 14 räkor, skalade eller med skal
  • 1/2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 kvistar färsk timjan eller 1 krm torkad timjan
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök. Skala och tärna morot, palsternacka. Dela och skölj samt strimla purjolök.
  2. Värm en kastrull med tjock botten, gryta eller panna med höga kanter. Tillsätt smöret.
  3. Fräs lök, vitlök, morot, palsternacka samt purjolök på låg värme i 10 minuter.
  4. Skala och tärna potatis i ca 2x2 cm bitar under tiden.
  5. Tillsätt tomatpuré samt fräs någon minut till.
  6. Tillsätt vatten, potatis, tomatjuice och buljongtärningar.
  7. Repa timjan och tillsätt. Eller tillsätt torkad timjan. Tillsätt salt och peppar.
  8. Tillsätt grädde och koka under lock i 20 minuter.
  9. Hit kan du förbereda soppan. Den blir bara godare om basen till fisksoppan får stå några timmar eller över natten i kylen.
  10. Skär torsk i kuber. Skala räkor.
  11. Smaka av soppan med salt, peppar och vinäger.
  12. Tillsätt fisken och vänd ner den. Låt koka eller sjuda på låg värme i ca 3 minuter.
  13. Servera med räkorna på toppen. Vidare kan du garnera med lite färsk repad timjan.
  14. Nybakt bröd eller baguette är gott till fisksoppan.
  15. Gott till är även aioli eller rouille i en skål bredvid. Klicka i soppan och rör ut så mycket du vill ha - ca 2 tsk brukar vara gott i.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 306 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-28

Tillbehör och liknande recept: