Fisksoppa med rotfrukter
Introduktion och förberedelse
Fisksoppa med rotfrukter, torsk, räkor, purjolök och tomat samt grädde.
En mättande fisksoppa eller fiskgryta med rotfrukter, torsk och räkor i fiskbuljong och grädde som får god smak av vitlök, purjolök, tomat och timjan.
Köp torsk och räkor märkta MSC.
Serveringsförslag
- Fisksoppan passar till middag eller lunch vardag eller till fest. Blir även god som lunchlåda och kan frysas.
 - Servera gärna med ett gott bröd som bake-off eller baguette. Du kan också baka eget bröd som baguette, brytbröd, kuvertbröd eller rustika grissinis till.
 - Gott till soppan är även aioli - majonnäs smaksatt med vitlök; eller rouille - majonnäs smaksatt med vitlök, saffran och cayennepeppar.
 
Varianter
- Istället för torsk kan du ta annan fisk som lax, gös, sej, vitling osv.
 - Räkor är valfritt och kan ersättas med kräftstjärtar eller musslor.
 - Istället för tomatjuice kan du ta passerade eller krossade tomater.
 - Andra rotfrukter som passar i är rotselleri, kålrot, persiljerot, svartrot, fänkål och gulbeta.
 - Har du riktig fiskbuljong så använder du det istället för vatten och fiskbuljongtärning.
 - Soppan kan även kryddas med en nypa saffran och/eller 1 krm mald fänkål.
 

Tillagning
- Skala och hacka lök samt vitlök. Skala och tärna morot, palsternacka. Dela och skölj samt strimla purjolök.
 - Värm en kastrull med tjock botten, gryta eller panna med höga kanter. Tillsätt smöret.
 - Fräs lök, vitlök, morot, palsternacka samt purjolök på låg värme i 10 minuter.
 - Skala och tärna potatis i ca 2x2 cm bitar under tiden.
 - Tillsätt tomatpuré samt fräs någon minut till.
 - Tillsätt vatten, potatis, tomatjuice och buljongtärningar.
 - Repa timjan och tillsätt. Eller tillsätt torkad timjan. Tillsätt salt och peppar.
 - Tillsätt grädde och koka under lock i 20 minuter.
 - Hit kan du förbereda soppan. Den blir bara godare om basen till fisksoppan får stå några timmar eller över natten i kylen.
 - Skär torsk i kuber. Skala räkor.
 - Smaka av soppan med salt, peppar och vinäger.
 - Tillsätt fisken och vänd ner den. Låt koka eller sjuda på låg värme i ca 3 minuter.
 - Servera med räkorna på toppen. Vidare kan du garnera med lite färsk repad timjan.
 - Nybakt bröd eller baguette är gott till fisksoppan.
 - Gott till är även aioli eller rouille i en skål bredvid. Klicka i soppan och rör ut så mycket du vill ha - ca 2 tsk brukar vara gott i.
 
Uppskattat näringsvärde per portion: 306 kcal