Rotmos till oxbringa, fläsklägg, fläskkorv

Rotmos är en svensk klassisk husmanskost. Ett mos på kålrot, potatis och morot. Servera rotmos med kokt fläskkorv, rimmad fläsklägg, oxbringa eller Värmlandskorv. Då hör ju senap till efter smak.

Du kan göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver. Eller sök efter hemgjord senap här på receptfavoriter.

Har du buljong från ex. kokt oxbringa så kan du använda den som vätska till moset för godast smak. Har man inte det tar man vatten - både att koka rotsakerna i samt att spä med till mos. Möjligtvis en tärning grönsaksbuljong. Rotmos kan smaksättas med något kryddmått mald kryddpeppar samt ev. mald kryddnejlika. Vidare kan man ha i smör och ev. bryna smöret innan det tilsätts rotmoset. Ett lagerblad kan du också koka med rotfrukterna och sedan ta upp om du inte använder kokspad från ex. fläsklägg eller oxbringa.

4 portioner rotmos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 g kålrot
  • 150 gram morötter
  • 500 gram potatis
  • 2 palsternackor (valfritt)
  • 100 gram smör (valfritt)
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Skala och skär rotfrukter i grova bitar ca 2x2 cm stora. Lägg i en kastrull.
  2. Häll på vatten eller kokspad från ex. fläsklägg eller oxbringa så att det nästan täcker rotfrukterna.
  3. Koka upp och låt koka i tio minuter på låg värme under lock.
  4. Skala och tärna potatis under tiden. Potatis har kortare koktid än rotfrukterna, därför är det bra att tillsätta potatisen några minuter efter rotfrukterna.
  5. Tillsätt potatis samt lite mer vatten och koka upp. Låt rotfrukter och potatis koka i ytterligare ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk under lock.
  6. Ett tips är att lägga på oxbringa, fläsklägg eller fläskkorv eller vad du ska ha rotmoset till ovanpå rotfrukter och potatis. Koka med köttet så blir det varmt och rotmoset får mer smak.
  7. Häll av kokspadet och spara det.
  8. Stompa, stöt eller mosa rotfrukterna till ett mos. En potatispress funkar också bra att pressa rotsakerna och sedan röra ihop till mos. Tillsätt kokspad mot slutet - ca en liter - och mosa med vätskan till den konsistens du vill ha det.
  9. Rör ev. i smör om du vill ha det. Du kan bryna smöret innan också så får rotmoset ännu godare smak.
  10. Krydda moset med salt och mald vitpeppar samt smaka av.
  11. Nu är rotmoset klart att servera ex. genom att lägga upp rotmos och korv på ett fat och senap i en skål bredvid. Lite het buljong från ev. köttkok kan man också servera till i en skål eller hälla lite över kött och rotmos.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer