Rotmos till oxbringa, fläsklägg eller fläskkorv

Rotmos är en svensk klassisk husmanskost. Ett mos på kålrot, potatis och morot. Servera rotmos med kokt fläskkorv, rimmad fläsklägg, oxbringa eller Värmlandskorv. Då hör ju senap till efter smak.

Du kan göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver.

Har du buljong från ex. kokt oxbringa eller fläsklägg så kan du använda den som vätska till moset för godast smak. Har man inte det tar man vatten - både att koka rotsakerna i samt att spä med till mos. Möjligtvis en tärning grönsaksbuljong. Rotmos kan smaksättas med något kryddmått mald kryddpeppar samt ev. mald kryddnejlika.

Vidare kan man ha i smör och ev. bryna smöret innan det tilsätts rotmoset. Ett lagerblad kan du också koka med rotfrukterna och sedan ta upp om du inte använder kokspad från ex. fläsklägg eller oxbringa.

4 portioner rotmos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 g kålrot
  • 150 gram morötter
  • 500 gram potatis
  • 2 palsternackor (valfritt)
  • 100 gram smör (valfritt)
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Skala och skär rotfrukter i grova bitar ca 2x2 cm stora. Lägg i en kastrull.
  2. Häll på vatten eller kokspad från ex. fläsklägg eller oxbringa så att det nästan täcker rotfrukterna.
  3. Koka upp och låt koka i tio minuter på låg värme under lock.
  4. Skala och tärna potatis under tiden. Potatis har kortare koktid än rotfrukterna, därför är det bra att tillsätta potatisen några minuter efter rotfrukterna.
  5. Tillsätt potatis samt lite mer vatten och koka upp. Låt rotfrukter och potatis koka i ytterligare ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk under lock.
  6. Ett tips är att lägga på oxbringa, fläsklägg eller fläskkorv eller vad du ska ha rotmoset till ovanpå rotfrukter och potatis. Koka med köttet så blir det varmt och rotmoset får mer smak.
  7. Häll av kokspadet och spara det.
  8. Stompa, stöt eller mosa rotfrukterna till ett mos. En potatispress funkar också bra att pressa rotsakerna och sedan röra ihop till mos. Tillsätt kokspad mot slutet - ca en liter - och mosa med vätskan till den konsistens du vill ha det.
  9. Rör ev. i smör om du vill ha det. Du kan bryna smöret innan också så får rotmoset ännu godare smak.
  10. Krydda moset med salt och mald vitpeppar samt smaka av.
  11. Nu är rotmoset klart att servera ex. genom att lägga upp rotmos och korv på ett fat och senap i en skål bredvid. Lite het buljong från ev. köttkok kan man också servera till i en skål eller hälla lite över kött och rotmos.
E-mail
Medel: 4.5 (21 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept