Vegansk kikärtsgryta

Vegansk kikärtsgryta med quinoa, morot och garam masala.
Koka gärna ett paket kikärter innan och spara undan resten av kikärterna till en annan dag. Alternativ är att köpa färdigkokta kikärter.
Du kan utöka grytan med skivad potatis, blomkål, rotselleri, palsternacka, kålrot eller andra grönsaker.

6 portioner vegansk kikärtsgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 dl kokta kikärter
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 4 morötter
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 tsk vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • 3 dl quinoa
  • 2 msk hackad blad- eller kruspersilja att garnera med

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs i olivolja någon minut i en stor kastrull.
  3. Skala och skär morot i slantar.
  4. Tillsätt kikärter och morot till löken och fräs runt.
  5. Tillsätt garam masala, gurkmeja, chili, salt, peppar samt grönsaksbuljong.
  6. Rör i mjölet.
  7. Tillsätt vatten och rör om samt koka upp.
  8. Tillsätt quinoa (skölj den gärna innan i kallt vatten).
  9. Koka i 15 minuter tills quinoan är mjuk.
  10. Smaka av med salt.
  11. Servera den veganska kikärtsgrytan. Gärna garnerad med hackad blad- eller kruspersilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer