Vegansk kikärtsgryta

Vegansk kikärtsgryta med quinoa, morot och garam masala.
Koka gärna ett paket kikärter innan och spara undan resten av kikärterna till en annan dag. Alternativ är att köpa färdigkokta kikärter.
Du kan utöka grytan med skivad potatis, blomkål, rotselleri, palsternacka, kålrot eller andra grönsaker.

6 portioner vegansk kikärtsgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 dl kokta kikärter
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 4 morötter
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 tsk vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • 3 dl quinoa
  • 2 msk hackad blad- eller kruspersilja att garnera med

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs i olivolja någon minut i en stor kastrull.
  3. Skala och skär morot i slantar.
  4. Tillsätt kikärter och morot till löken och fräs runt.
  5. Tillsätt garam masala, gurkmeja, chili, salt, peppar samt grönsaksbuljong.
  6. Rör i mjölet.
  7. Tillsätt vatten och rör om samt koka upp.
  8. Tillsätt quinoa (skölj den gärna innan i kallt vatten).
  9. Koka i 15 minuter tills quinoan är mjuk.
  10. Smaka av med salt.
  11. Servera den veganska kikärtsgrytan. Gärna garnerad med hackad blad- eller kruspersilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer