Currygryta med sojafärs

Introduktion och förberedelse

Currygryta med sojafärs samt aubergine. En vegetarisk curry från grunden.

Riktigt fyllig god smak av färska indiska kryddor.

Dubbla gärna receptet och laga en stor omgång currygryta på en gång. Rester på grytan blir bara godare dagen efter.

Serveringsförslag

Servera currygrytan ris eller råris och mango chutney.

  • Ett förslag är som på bilden med basmatiris kokt på indiskt vis med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja)
  • Raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney
  • Linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön.
  • Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
  • Mango chutney eller hemgjord chutney passar också till.
  • Gillar du het mat kan du servera med het chutney eller hempicklad mango.

Inköp kryddor

Färsk galangal och de andra ingredienserna finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.

Varianter

Istället för torkad sojafärs kan du ta annan torkad soja som små grytbitar, sojakuddar eller sojabitar. Eller en stor påse färsk eller fryst sojafärs - riktigt god är Anammas formbar sojafärs - eller quornfärs. Torkad soja är prisvärt och drygt så köper du en påse räcker den länge.

6 portioner currygryta med sojafärs

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 gram torkad sojafärs, sojakuddar eller sojabitar eller 850 gram formbar sojafärs eller fryst sojafärs, sojagrytbitar eller sojabitar
  • 1 aubergine
  • 3 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 3 små röda chilifrukter (eller efter smak)
  • 1 tumme färsk galangal (valfritt)
  • 1 tumme färsk gurkmeja eller 2 tsk torkad mald gurkmeja
  • 3 msk tamarindpasta
  • 3 tsk mald koriander
  • 10 curryblad
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1,5 dl skirat smör eller matolja
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 5 msk citronsaft

Tillagning

  1. Lägg torkad sojafärs i en kastrull och täck med vatten samt koka upp. Sätt åt sidan så länge. Färsk eller fryst sojafärs behöver du ej göra något med.
  2. Skala och klyfta löken.
  3. Skala vitlök, ingefära och galangal.
  4. Skär lök, ingefära samt galangal i bitar.
  5. Mixa lök, vitlök, ingefära, chili, galangal, gurkmeja och tamarindjuice med en deciliter vatten till en pasta i en matberedare. Nu har du en blöt curry!
  6. Fräs den blöta curryblandningen i olja i en tjockbottnad gryta under omrörning.
  7. Häll av torkad sojafärsen och krama ur vattnet. Tillsätt den till curryblandningen. Färsk eller fryst sojafärs kan du tillsätta direkt.
  8. Skär aubergine i små bitar (cirka 2x2 cm).
  9. Bryn auberginen lite i taget i matolja samt lägg över i curryblandningen.
  10. Tillsätt koriander, curryblad och kokosmjölk samt någon dl vatten. Rör om.
  11. Koka grytan på medelvärme under lock med sporadisk omrörning i cirka 30 minuter. Om du har tid kan du koka längre - ca en timme. Späd eventuellt med lite vatten ibland så att inte grytan bränns.
  12. Börja förbereda övriga tillbehör - koka ris osv.
  13. Smaka av currygrytan med någon tesked salt, socker samt citronsaft innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 298 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-05

Liknande recept:

Bland curry, naan-bröd och annan god indisk mat

Curry nam nam! Dyk ner bland currygrytor, naan-bröd och annan smakrik indisk mat. Currygrytor finns i...