Currygryta med sojafärs

Currygryta med sojafärs samt aubergine. En vegetarisk currygryta från grunden.
Riktigt fyllig god smak av färska indiska kryddor som mixas till en currygrund.
Servera currygrytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön. Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.
Istället för torkad sojafärs kan du ta annan torkad soja (ex. sojastrimlor), 300 gram färsk eller frys sojafärs eller quornfärs.
Dubbla gärna receptet och laga en stor omgång currygryta på en gång.

8 portioner currygryta med sojafärs

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 150 gram torkad sojafärs
  • 1 aubergine
  • 3 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 3 små röda chilifrukter (eller efter smak)
  • 1 tumme färsk galangal (valfritt)
  • 1 tumme färsk gurkmeja eller 2 tsk torkad mald gurkmeja
  • 3 msk tamarindpasta
  • 3 tsk mald koriander
  • 10 curryblad
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1,5 dl skirat smör eller matolja
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 5 msk citronsaft

Tillagning

  1. Lägg sojafärsen i en kastrull och täck med vatten samt koka upp. Sätt åt sidan så länge.
  2. Skala och klyfta löken.
  3. Skala vitlök, ingefära och galangal.
  4. Skär lök, ingefära samt galangal i bitar.
  5. Mixa lök, vitlök, ingefära, chili, galangal, gurkmeja och tamarindjuice med en deciliter vatten till en pasta i en matberedare. Nu har du en blöt curry!
  6. Fräs den blöta curryblandningen i olja i en tjockbottnad gryta under omrörning.
  7. Häll av sojafärsen och tillsätt den till curryblandningen.
  8. Skär under tiden aubergine i små bitar (cirka 2x2 cm).
  9. Bryn auberginen lite i taget i smör samt lägg över i curryblandningen.
  10. Tillsätt koriander, curryblad och kokosmjölk samt någon dl vatten. Rör om.
  11. Koka grytan på medelvärme under lock med sporadisk omrörning i cirka 20-30 minuter. Späd eventuellt med lite vatten ibland så att inte grytan bränns.
  12. Börja förbereda övriga tillbehör - koka ris osv.
  13. Smaka av currygrytan med någon tesked salt, socker samt citronsaft innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer