Currygryta med sojafärs

Introduktion och förberedelse för tillagning

Currygryta med sojafärs samt aubergine. En vegetarisk curry från grunden. Riktigt fyllig god smak av färska indiska kryddor som mixas till en currygrund och kokas till en gryta med sojafärs.

Gott till currygryta:

Servera currygrytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt på indiskt vis med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt rostade pumpafrön. Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.

Färsk galangal och de andra ingredienserna finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment. Istället för torkad sojafärs kan du ta annan torkad soja eller 300 gram färsk eller fryst sojafärs eller quornfärs.

Dubbla gärna receptet och laga en stor omgång currygryta på en gång. Rester på grytan blir bara godare dagen efter.

8 portioner currygryta med sojafärs

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 150 gram torkad sojafärs
  • 1 aubergine
  • 3 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 3 små röda chilifrukter (eller efter smak)
  • 1 tumme färsk galangal (valfritt)
  • 1 tumme färsk gurkmeja eller 2 tsk torkad mald gurkmeja
  • 3 msk tamarindpasta
  • 3 tsk mald koriander
  • 10 curryblad
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1,5 dl skirat smör eller matolja
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 5 msk citronsaft

Tillagning

  1. Lägg sojafärsen i en kastrull och täck med vatten samt koka upp. Sätt åt sidan så länge.
  2. Skala och klyfta löken.
  3. Skala vitlök, ingefära och galangal.
  4. Skär lök, ingefära samt galangal i bitar.
  5. Mixa lök, vitlök, ingefära, chili, galangal, gurkmeja och tamarindjuice med en deciliter vatten till en pasta i en matberedare. Nu har du en blöt curry!
  6. Fräs den blöta curryblandningen i olja i en tjockbottnad gryta under omrörning.
  7. Häll av sojafärsen och tillsätt den till curryblandningen.
  8. Skär under tiden aubergine i små bitar (cirka 2x2 cm).
  9. Bryn auberginen lite i taget i smör samt lägg över i curryblandningen.
  10. Tillsätt koriander, curryblad och kokosmjölk samt någon dl vatten. Rör om.
  11. Koka grytan på medelvärme under lock med sporadisk omrörning i cirka 20-30 minuter. Späd eventuellt med lite vatten ibland så att inte grytan bränns.
  12. Börja förbereda övriga tillbehör - koka ris osv.
  13. Smaka av currygrytan med någon tesked salt, socker samt citronsaft innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.