Vegansk currygryta med hemgjord curry

Introduktion och förberedelse

Vegansk currygryta med hemgjord indisk currypasta, blomkål, broccoli, paprika och tofu. Gott med vegansk raita, picklad mango och basmatiris.

Annat gott i är vitkål, bambuskott, minimajs, linser, morot eller andra grönsaker du gillar.

Här en stor sats currygryta som om det blir över går bra att spara i kyl eller frys.

Hemgjord currypasta kan tyckas överkurs men blir mycket gott. Jag tycker inte det är någon idé att göra i mindre omgång. Man kan ta undan halva currypastan om du vill laga för 4 portioner. Spara då currypastan i kylen eller frysen till nästa gång. Ingredienserna till currypastan hittar du i en välsorterad asiatisk affär.

Förslag på tillbehör:

  • Basmatiris - kokt på indiskt vis med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja; toppa med rostad lök;
  • Vegansk Raita (tärnad gurka i havreyoghurt);
  • Mango chutney och/eller picklad het mango;
  • Linser med potatis och blomkål i curry;
  • Rostade pumpafrön och/eller cashewnötter;
  • Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
  • Ljus lageröl, Lassi yoghurtdryck (ta soyghurt i den), mangojuice eller cashewsmoothie är gott att dricka till.

8 portioner vegansk currygryta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • Currypasta: 4 msk hel koriander
  • 5 hela kryddnejlikor
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk kardemumma
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 1 tsk mald kanel
  • 6 piri-piri chilifrukter eller valfri sort och mängd
  • 3 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 bit färsk ingefära, skalad i storlek som en tumme
  • 1 bit färsk galangal, skalad, ca storlek som en tumme
  • 1 bit färsk gurkmeja, skalad, ca storlek som en tumme
  • 3 msk tamarind
  • 1 dl vegetabilisk olja
  • 0,5 dl citronjuice eller vitvinsvinäger
  • Övriga ingredienser: 1 stort huvud blomkål
  • 2 huvud broccoli
  • 3 röda paprikor
  • 3 gula lökar
  • 500 gram naturell tofu
  • 2 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 1,5 liter vatten

Tillagning

  1. Börja med currypastan: rosta koriander, kryddnejlikor, spiskummin, kardemumma och svartpeppar i en panna på spisen tills de börjar knäppa.
  2. Mixa dem i en liten kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller krossa fint i mortel. Tillsätt sedan kanelen.
  3. Skölj chilifrukter och skär bort fästet. Strimla dem. Lägg i en matberedare.
  4. Skala och hacka lök, vitlök, ingefära, galangal samt gurkmeja (behövs bara sköljas) och lägg i bunken.
  5. Tillsätt olja samt citronjuice eller vitvinsvinäger.
  6. Lägg i en matberedare samt tillsätt de rostade malda kryddorna, citronsaft eller vinäger samt olja.
  7. Mixa landningen till en fin röra några minuter.
  8. Laga currygrytan: skölj och skär blomkål och broccoli i buketter. Skala och skär lök i grova bitar. Skölj och skär paprika i grova bitar. Tärna tofu.
  9. Fräs currypastan i en stor kastrull under omrörning några minuter.
  10. Tillsätt grönsaker och rör om. Fräs någon minut.
  11. Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljongtärning samt smaka av med salt och socker.
  12. Låt currygrytan koka på låg värme i ca 20 minuter innan servering. Tillsätt tofun på slutet och koka upp.
  13. Börja koka ris och förbered andra tillbehör du vill servera till currygrytan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.