Vegansk currygryta

Vegansk currygryta med hemgjord indisk currypasta, blomkål, broccoli, paprika och tofu.
På bilden serverad med raita, picklad het mango och indiskt ris. Naan-bröd passar också till. Istället för hemgjord picklad mango kan du ta mango chutney.
Annat gott i är vitkål, bambuskott, minimajs, linser, morot eller andra grönsaker du gillar.
Här en stor sats currygryta som om det blir över går bra att spara i kyl eller frys.
Hemgjord currypasta kan tyckas överkurs men blir mycket gott. Jag tycker inte det är någon idé att göra i mindre omgång. Man kan ta undan halva currypastan om du vill laga för 4 portioner. Spara då currypastan i kylen eller frysen till nästa gång. Ingredienserna till currypastan hittar du i en välsorterad asiatisk affär.

8 portioner vegansk currygryta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • Currypasta: 4 msk hel koriander
  • 5 hela kryddnejlikor
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk kardemumma
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 1 tsk mald kanel
  • 6 piri-piri chilifrukter eller valfri sort och mängd
  • 3 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 bit färsk ingefära, skalad i storlek som en tumme
  • 1 bit färsk galangal, skalad, ca storlek som en tumme
  • 1 bit färsk gurkmeja, skalad, ca storlek som en tumme
  • 3 msk tamarind
  • 1 dl vegetabilisk olja
  • 0,5 dl citronjuice eller vitvinsvinäger
  • Övriga ingredienser: 1 stort huvud blomkål
  • 2 huvud broccoli
  • 3 röda paprikor
  • 3 gula lökar
  • 500 gram naturell tofu
  • 2 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 1,5 liter vatten

Tillagning

  1. Börja med currypastan: rosta koriander, kryddnejlikor, spiskummin, kardemumma och svartpeppar i en panna på spisen tills de börjar knäppa.
  2. Mixa dem i en liten kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller krossa fint i mortel. Tillsätt sedan kanelen.
  3. Skölj chilifrukter och skär bort fästet. Strimla dem. Lägg i en matberedare.
  4. Skala och hacka lök, vitlök, ingefära, galangal samt gurkmeja (behövs bara sköljas) och lägg i bunken.
  5. Tillsätt olja samt citronjuice eller vitvinsvinäger.
  6. Lägg i en matberedare samt tillsätt de rostade malda kryddorna, citronsaft eller vinäger samt olja.
  7. Mixa landningen till en fin röra några minuter.
  8. Laga currygrytan: skölj och skär blomkål och broccoli i buketter. Skala och skär lök i grova bitar. Skölj och skär paprika i grova bitar. Tärna tofu.
  9. Fräs currypastan i en stor kastrull under omrörning några minuter.
  10. Tillsätt grönsaker och rör om. Fräs någon minut.
  11. Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljongtärning samt smaka av med salt och socker.
  12. Låt currygrytan koka på låg värme i ca 20 minuter innan servering. Tillsätt tofun på slutet och koka upp.
  13. Börja koka ris och förbered andra tillbehör du vill servera till currygrytan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer