Havreris
Grundrecept hur du kokar havreris samt tips på hur du kan smaksätta det extra.
Havreris är hela havrekärnor som ångbehandlats. Det är också snabblagat och kokar klart på 13 minuter.
Jag tog havreris gjort av svenskt havre från Frebaco.
Tillagning
- Mät upp havreris, vatten och salt samt eventuellt gurkmeja (valfritt).
- Koka upp och sätt på lock.
- Sänk värmen och koka på svag värme i ca 13 minuter. Se upp så det ej kokar över.
- Ta av från värmen. Är det vatten kvar häller du av det.
- Låt stå under lock 2-3 minuter.
- HAVRERISSALLAD: Skölj och tärna paprika, skala och tärna morot, skölja och grovhacka spenat samt tärna tomater.
- Fräs paprika och morot tillsammans i olivolja ca 5 minuter samt tillsätt chiliflakes.
- Tillsätt tomater och spenat och fräs någon minut till.
- Tillsätt det kokta havreriset och blanda runt samt låt blir genomvarmt.
- Smaka av med salt och peppar.
- Havrerissalladen är klar att servera.
Serveringsförslag
Havreris passar som istället för vanligt ris til det mesta som tillbehör.
Havrerissallad
Gott är att som jag gjorde på bilden tillsätta extra grönsaker och kryddning till havreriset efter att du kokt det - det blir en slags havrerissallad.
Jag hade i lite grönsaker som hackad babyspenat, spetspaprika, morot samt cocktailtomater. Vidare smaksatte jag med lite chiliflakes för hetta och gurkmeja för färg och smak.
Varianter
- Annat som passar i är att fräsa med en klyfta vitlök samt 1/4 hackad rödlök.
- Andra grönsaker som passar att blanda med är gröna ärtor, purjolök, salladslök, broccoli, bok choy eller wokgrönsaker.
- Gott i är även hackade örter som persilja, basilika, koriander eller dill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 240 kcal