Palak Paneer Indisk spenatgryta med ost och linser

Introduktion och förberedelse

Min variant på Palak Paneer som är en Indisk vegetarisk spenatgryta med Indisk vit ost, linser och paprika med garam masala, lök, vitlök, tomat, gurkmeja, ingefära och chili.

Serveringsförslag

  • Gott med färsk koriander på.
  • Gott till spenatgrytan är som på bilden Indiskt basmatiris kokt med kanelstång och lite gurkmeja; vidare en raita - tärnad eller riven gurka i yoghurt smaksatt med hackad ingefära, spiskummin och salt.
  • Bröd som Naan - indiskt tunnbröd - passar också till. Köp färdiga och värm eller baka egna.
  • Lassi som är en dryck med yoghurt är gott att dricka till.

Varianter

  • Du kan tärna osten och lägga i den i grytan eller steka den i skivor och lägga på vid servering.
  • Vill man ha en extra krämig spenatgryta kan man koka med en halv burk kokosgrädde på slutet.

4 portioner Palak paneer spenatgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 gram smör, gärna ghee eller klarerat smör
  • 1 msk hackad färsk ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1 msk garam masala
  • 1,5 dl gröna eller röda linser
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 450 gram frusen spenat (hackad eller hel)
  • 1 pkt krossade tomater
  • 0,5 röd paprika
  • 0,7 liter vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • 225 gram paneer ost, ett paket
  • 1/2 kruka färsk koriander (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  2. Skala och finhacka färsk ingefära.
  3. Fräs lök och vitlök i en stor kastrull eller stekgryta.
  4. Skölj och tärna paprika.
  5. Tillsätt ingefära, gurkmeja, chiliflakes och garam masala. Fräs någon minut.
  6. Tillsätt linser, grönsaksbuljong, spenat, krossade tomater, tärnad paprika, salt, svartpeppar, socker och vatten.
  7. Koka upp grytan och låt koka på medelvärme i 30 minuter.
  8. Skär osten i tärningar eller skivor.
  9. Tillsätt osten och vänd runt den samt koka upp den i grytan. Man kan också steka osten i tärningar eller skivor så att den får färg i en teflonpanna och sedan lägga osten på grytan vid servering.
  10. Koka ris och laga raita eller de tillbehör du vill ha till.
  11. Smaka av grytan med salt, chili, garam masala och svartpeppar.
  12. Hacka färsk koriander grovt. Strö över färsk koriander vid servering (valfritt).
  13. Servera grytan med ris, raita och naanbröd.
E-mail
Medel: 4.1 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 422 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-10

Tillbehör och liknande recept: