Kikärtsgryta med quinoa, morot och garam masala

Introduktion och förberedelse

Kikärtsgryta med quinoa, morot och garam masala. En vegan och vegetarisk mättande gryta allt i ett.

Koka gärna ett paket kikärter innan och spara undan resten av kikärterna till en annan dag. Alternativ är att köpa färdigkokta kikärter.

Varianter

  • Du kan utöka grytan med skivad potatis, blomkål, rotselleri, palsternacka, kålrot eller andra grönsaker.
  • Du kan byta kikärter mot andra kokta bönor. Det finns även frysta blandning av bönor att köpa som är goda till grytan.

6 portioner vegansk kikärtsgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 dl kokta kikärter
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 4 morötter
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 tsk vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • 3 dl quinoa
  • 2 msk hackad blad- eller kruspersilja att garnera med

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs i olivolja någon minut i en stor kastrull.
  3. Skala och skär morot i slantar.
  4. Tillsätt kikärter och morot till löken och fräs runt.
  5. Tillsätt garam masala, gurkmeja, chili, salt, peppar samt grönsaksbuljong.
  6. Rör i mjölet.
  7. Tillsätt vatten och rör om samt koka upp.
  8. Tillsätt quinoa (skölj den gärna innan i kallt vatten).
  9. Koka i 15 minuter tills quinoan är mjuk.
  10. Smaka av med salt.
  11. Servera den veganska kikärtsgrytan. Gärna garnerad med hackad blad- eller kruspersilja.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 282 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-20