Kokta kikärter
Grundrecept på hur du kokar kikärter.
Tillagning
- Lägg kikärtorna i blöt i rikligt med vatten (1 del kikärter och tre delar vatten) i minst 8 timmar. Förslagsvis över natten.
- Häll av vattnet och lägg kikärterna i en stor kastrull.
- Täck kikärterna med vatten (en del kikärter och tre delar vatten).
- Koka kikärterna mjuka i 45 minuter upp till en timme. Smaka så att de är färdigkokta.
- Ta undan kikärterna från värmen. Låt gärna kikärterna svalna i kokvattnet så går de ej sönder. Häll sedan av dem. De kan även hällas av direkt om du ex. ändå ska mosa dem till hummus.
- De kokta kikärterna är klara att serveras. Kan förvaras i kylen eller frysas.
Serveringsförslag
Kokta kikärter är mycket gott, nyttigt och billigt som tillbehör, blandade och marinerade med bönor, i sallader ex. med grillspett och fetaost, mosat med vitlök och olivolja samt tahini (sesampasta) till hummus med mera.
Koka gärna ett helt paket
Här har jag kokt ett helt paket på 500 gram kikärter som blir ca 1,5 liter färdigkokta kikärter. Räkna att en dl okokta kikärter blir ca 2,5 dl kokta.
Frys in kikärterna i små omgångar i fryspåsar att ta fram när det behövs.
Utan blötläggning
Har du ej tid att blötlägga kikärterna så kan de kokas någon timme innan eller direkt men då får du koka dem någon timme extra.
Aquafaba
Spara på kokvattnet - kikärtsspadet - om du vill. Speciellt om du är vegan. Det kallas aquafaba och kan vispas likt äggvita till skum och användas till mousser, desserter, bakning samt till kristyr.
Uppskattat näringsvärde per portion: 133 kcal