Kokta kikärter

Kokta kikärter eller kikärtor. Grundrecept på hur du kokar kikärter. Kikärter är mycket gott, nyttigt och billigt som tillbehör, i sallader ex. med grillspett och fetaost, mosat med vitlök och olivolja samt tahini (sesampasta) till hummus med mera.

Här har jag kokt ett helt paket på 500 gram kikärter som blir ca 1,5 liter färdigkokta kikärter. Räkna att en dl okokta kikärter blir ca 2,5 dl kokta.

Koka gärna ett helt paket och frys in kikärterna i små omgångar i fryspåsar att ta fram när det behövs. Har du ej tid att blötlägga kikärterna så kan de kokas någon timme innan eller direkt men då får du koka dem någon timme extra.

Aquafaba:

Spara på kokvattnet - kikärtsspadet - om du vill. Speciellt om du är vegan. Det kallas aquafaba och kan vispas likt äggvita till skum och användas till mousser, desserter och bakning ex. denna vegana chokladmousse har jag gjort med aquafaba.

1,5 liter kokta kikärter

  • Förberedelse: 8 tim
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 8 tim 45 min

Ingredienser

  • 500 gram kikärter, ett paket

Tillagning

  1. Lägg kikärtorna i blöt i rikligt med vatten (1 del vatten och tre delar vatten) i minst 8 timmar. Förslagsvis över natten.
  2. Häll av vattnet och lägg kikärterna i en stor kastrull.
  3. Täck kikärterna med vatten (en del kikärter och tre delar vatten).
  4. Koka kikärterna mjuka i 45 minuter upp till en timme. Smaka så att de är färdigkokta.
  5. Ta undan kikärterna från värmen. Låt gärna kikärterna svalna i kokvattnet så går de ej sönder. Häll sedan av dem. De kan även hällas av direkt om du ex. ändå ska mosa dem till hummus.
  6. De kokta kikärterna är klara att serveras. Kan förvaras i kylen eller frysas.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer