Vegan currygryta med grönsaker

Vegan currygryta med grönsaker med smak av garam masala, curry, gurkmeja, chili, kokosmjölk, tomat samt grönsaker som morot, potatis, paprika, lök, färsk koriander samt purjolök.
Servera med basmatiris blandat med lite gurkmeja samt ev. rostad lök på toppen.
Naanbröd, papadams, yoghurtsås (yoghurt med mynta och tärnad gurka) och en sallad på strimlad isbergssallad samt tärnad tomat passar också till currygrytan.

6 portioner vegan currygryta med grönsaker

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 3 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl matolja
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 lagerblad
  • 1 burk passerade eller krossade tomater eller några färska tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 3 fasta potatisar
  • 3 paprikor, förslagsvis en röd och en gul
  • 3 morötter
  • 2 purjolök
  • 1 kruka färsk koriander
  • Tillbehör: 4 port kokt basmatiris
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 dl rostad lök

Tillagning

  1. Skala lökarna. Klyfta två lökar. Skala vitlöken. Mixa de två lökarna med vitlöken i en matberedare till en röra eller finhacka dem så fint du kan. Den tredje löken strimlar du och ska tillsättas senare med övriga grönsaker.
  2. Lägg de mixade eller finhackade lökarna i en stor kastrull.
  3. Tillsätt matolja.
  4. Fräs lökblandningen under omrörning och tillsätt garam masala, gurkmeja, curry, chiliflakes och lagerblad. Stek i några minuter under omrörning.
  5. Tillsätt tomater, kokosmjölk, salt, socker samt ca 5 dl vatten. Rör om.
  6. Koka grunden till currygrytan i ca 1 timme på medelvärme och rör då och då.
  7. Förbered grönsaker: Skala och klyfta potatis. Skala och strimla morot. Skölj och strimla paprika. Skölj och strimla purjolök. Sätt åt sidan.
  8. Börja koka basmatiris om du vill ha det till.
  9. Tillsätt potatis, morot, en strimlad gul lök och paprika, rör om och koka currygrytan i 20 minuter till.
  10. Tillsätt purjolök, rör om och koka i 5 minuter till.
  11. Smaka av vegancurrygrytan med ev. mer garam masala, curry, chiliflakes, salt, socker samt någon msk vinäger, citron- eller limesaft.
  12. Plocka och grovhacka färsk koriander och vänd i grytan innan servering.
  13. Servera vegancurryn med basmatiris, gärna blandat med någon tsk gurkmeja samt msk rostad lök på toppen. Vidare är yoghursås (yoghurt blandat med mynta och tärnad gurka) samt naan-bröd. Vidare kan man ha papadams och sallad av strimlad isbergssallad samt tärnad tomat till currygrytan.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer