Vegan currygryta med grönsaker
Vegan currygryta med grönsaker med smak av garam masala, curry, gurkmeja, chili, kokosmjölk, tomat samt grönsaker som morot, potatis, paprika, lök, färsk koriander samt purjolök.
Tillagning
- Skala lökarna. Klyfta två lökar. Skala vitlöken. Mixa de två lökarna med vitlöken i en matberedare till en röra eller finhacka dem så fint du kan. Den tredje löken strimlar du och ska tillsättas senare med övriga grönsaker.
- Lägg de mixade eller finhackade lökarna i en stor kastrull.
- Tillsätt matolja.
- Fräs lökblandningen under omrörning och tillsätt garam masala, gurkmeja, curry, chiliflakes och lagerblad. Stek i några minuter under omrörning.
- Tillsätt tomater, kokosmjölk, salt, socker samt ca 5 dl vatten. Rör om.
- Koka grunden till currygrytan i ca 1 timme på medelvärme och rör då och då.
- Förbered grönsaker: Skala och klyfta potatis. Skala och strimla morot. Skölj och strimla paprika. Skölj och strimla purjolök. Sätt åt sidan.
- Börja koka basmatiris om du vill ha det till.
- Tillsätt potatis, morot, en strimlad gul lök och paprika, rör om och koka currygrytan i 20 minuter till.
- Tillsätt purjolök, rör om och koka i 5 minuter till.
- Smaka av vegancurrygrytan med ev. mer garam masala, curry, chiliflakes, salt, socker samt någon msk vinäger, citron- eller limesaft.
- Plocka och grovhacka färsk koriander och vänd i grytan innan servering.
- Servera vegancurryn med basmatiris, gärna blandat med någon tsk gurkmeja samt msk rostad lök på toppen. Vidare är yoghursås (yoghurt blandat med mynta och tärnad gurka) samt naan-bröd. Vidare kan man ha papadams och sallad av strimlad isbergssallad samt tärnad tomat till currygrytan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 643 kcal