Kikärtor med curry

Introduktion och förberedelse för tillagning

Kikärter med curry eller garbanzocurry är en vegetarisk currygryta med kikärter, zucchini, lök och vitlök. Gott som huvudrätt med ris eller råris; eller som tillbehör; eller en rätt bland många på ex. en buffé.

Koka gärna ett paket egna kikärter i förväg och spara undan resten till en annan dag. I nödfall kan du använda väl sköljda färdigkokta kikärter - räkna då med tre burkar.

Vill du att rätten ska vara vegan så ersätt crème fraiche med kokosmjölk eller Oatly Fraiche (av havre).

Om du vill kan du skippa zucchinin. Vidare kan du ha i andra grönsaker som slantad morot, blomkål, aubergine och paprika.

Du kan även garnera på slutet med cashewnötter, pumpafrön eller hackad bladpersilja.

4-6 portioner kikärtor med curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 6 dl kokta kikärtor
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk curry
  • 1 tsk garam masala
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 zucchini
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl crème fraiche eller kokosmjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och pressa vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök mjuk i en msk olivolja. Lägg över i en kastrull.
  3. Skölj och tärna zucchini grovt. Fräs den med chiliflakes i en msk olivolja så att den får färg. Lägg med löken.
  4. Tillsätt kikärtor, vatten, buljong och crème fraiche.
  5. Koka upp och smaka av med salt, curry och svartpeppar. Låt gärna grytan puttra ett tag ex. 10 minuter så blir den godare.
  6. Kikärtsgrytan med curry är klar att serveras.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.