Kikärtor med curry

Introduktion och förberedelse

Kikärter med curry eller garbanzocurry är en vegetarisk currygryta med kikärter, zucchini, lök och vitlök.

Serveringsförslag

  • Kikärtsgrytan passar som huvudrätt till lunch, middag och matlåda. Men också att servera som tillbehör eller en rätt bland många på ex. en buffé.
  • Gott med basmatiris eller råris, Indiskt ris eller rispilaff. Kokt quinoa, blomkålsris eller helt matvete är andra förslag.
  • Kokar du basmatiris till så är mitt tips att koka med en kanelstång, 2-3 hela kardemummablommor och en nypa gurkmeja.
  • Andra saker som är goda att servera till är mango chutney, egen rabarberchutney, het picklad mango, hemgjord chilisås, färsk mango i tärningar, rostad lök, cashewnötter eller jordnötter.
  • Vill du ha en sås till så passar raita, korianderchutney och/eller indisk tomatsås till.
  • Naanbröd eller papadams är goda bröd till grytan.

Med hemkokta kikärter

  • Koka gärna ett paket kikärter i förväg. Det som blir över kan du spara och frysa in i påsar till en annan dag.
  • Man kan även laga grytan med kokta kikärter från paket eller burk. Skölj dem då väl.

Varianter

  • Fler varianter på gryta med kikärter är att tillsätta jordnötssmör; röda linser, kokosgrädde och krossade tomater eller linser med potatis och blomkål i curry samt pumpafrön.
  • Om du vill kan du skippa zucchinin. Vidare kan du ha i andra grönsaker som slantad morot, blomkål, aubergine och paprika.

Vegan variant

Vill du att rätten ska vara vegan så ersätt crème fraiche med kokosmjölk, kokosgrädde eller Oatly Fraiche (av havre).

Hetare gryta

Gillar du en stark gryta kan du välja ett hetare, starkare currypulver eller koka med en strimlad färsk röd chilifrukt.

Dricka till

Lassi eller cashewsmoothie kan man dricka till curryn. Eller en ljus lageröl.

4 portioner kikärtor med curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 7 dl kokta kikärtor eller 2 burkar eller paket på 400 gram vardera
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk curry
  • 1 tsk garam masala
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 zucchini
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl crème fraiche eller kokosmjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och pressa vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök mjuk i en msk olivolja. Lägg över i en kastrull.
  3. Skölj och tärna zucchini grovt. Fräs den med chiliflakes i en msk olivolja så att den får färg. Lägg med löken.
  4. Tillsätt kikärtor, vatten, buljong och crème fraiche.
  5. Koka upp och smaka av med salt, curry och svartpeppar. Låt gärna grytan puttra ett tag ex. 10 minuter så blir den godare.
  6. Kikärtsgrytan med curry är klar att serveras.
E-mail
Medel: 3.8 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 463 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-14