Kikärtor med curry

Introduktion och förberedelse

Kikärter med curry eller garbanzocurry är en vegetarisk currygryta med kikärter, zucchini, lök och vitlök.

Gott som huvudrätt med basmatiris eller råris, Indiskt ris eller rispilaff. Kokt quinoa, blomkålsris eller helt matvete funkar också. ;

Kikärtsgrytan passar också att servera som tillbehör; eller en rätt bland många på ex. en buffé. Ett matig kombination är med en annan gryta av linser med potatis och blomkål i curry samt pumpafrön.

Koka gärna ett paket egna kikärter i förväg och spara undan resten till en annan dag. I nödfall kan du använda väl sköljda färdigkokta kikärter - räkna då med tre burkar.

Varianter

Vill du att rätten ska vara vegan så ersätt crème fraiche med kokosmjölk eller Oatly Fraiche (av havre).

Om du vill kan du skippa zucchinin. Vidare kan du ha i andra grönsaker som slantad morot, blomkål, aubergine och paprika.

Du kan även garnera på slutet med cashewnötter, pumpafrön eller hackad bladpersilja.

Serveringsförslag

Förutom ris som basmatiris - gärna kokt med en kanelstång, 2-3 hela kardemummablommor och en nypa gurkmeja - är det gott att servera grytan med färsk mango i bitar samt en skål med cashewnötter eller jordnötter.

Raita eller en tomatsallad med hackad mynta, hackad tomat och hackad gurka blandat med några msk naturell yoghurt är gott till också. Korianderchutney och/eller indisk tomatsås passar också.

Naanbröd eller papadams är goda bröd till.

Hetare gryta

Gillar du en stark gryta kan du välja ett hetare, starkare currypulver eller koka med en strimlad färsk röd chilifrukt.

Vidare servera grytan med het mango chutney och chilisås till.

Man kan också laga egen rabarberchutney, het picklad mango samt chilisås till.

Dricka till

Lassi eller cashewsmoothie kan man dricka till curryn. Eller en ljus lageröl.

4-6 portioner kikärtor med curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 6 dl kokta kikärtor
  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk curry
  • 1 tsk garam masala
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 zucchini
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl crème fraiche eller kokosmjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och pressa vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök mjuk i en msk olivolja. Lägg över i en kastrull.
  3. Skölj och tärna zucchini grovt. Fräs den med chiliflakes i en msk olivolja så att den får färg. Lägg med löken.
  4. Tillsätt kikärtor, vatten, buljong och crème fraiche.
  5. Koka upp och smaka av med salt, curry och svartpeppar. Låt gärna grytan puttra ett tag ex. 10 minuter så blir den godare.
  6. Kikärtsgrytan med curry är klar att serveras.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 463 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.