Linser med curry, blomkål och potatis

Potatis och curry passar faktiskt mycket bra ihop speciellt med blomkål i denna indiska linsgryta.
Späs linserna med vätska blir de billig gryta och soppa som räcker till många. Passar som vegetarisk rätt eller tillbehör till det mesta från korv, kyckling, fisk, fläsk och på bufféer. Prova med skivad kryddstark korv. Lägg lite energi på att baka ett rustikt bondbröd så blir middagen fullkomlig.

4 portioner linser med curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 potatisar, fasta
  • 2 dl gröna eller röda linser
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 tsk curry eller garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 4 dl vatten
  • 1 blomkålshuvud
  • 1 dl russin, valfritt
  • 1 dl pumpafrön (valfritt)

Tillagning

  1. Skala potatisarna, dela dem på längden och sedan två gånger på mitten.
  2. Hacka löken, fräs den i olja, curry samt gurkmeja i en stor kastrull.
  3. Tillsätt linser, potatis och vatten.
  4. Koka på svag värme under lock i cirka 15 minuter.
  5. Tillsätt ev. russinen och ansad blomkål i små buketter och koka ytterligare 10 minuter. Späd eventuellt med mer vatten så att det inte bränns.
  6. Smaka av med salt och peppar samt servera varmt i en skål eller på ett fat som tillbehör eller gryta.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-24

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept