Linser med curry, blomkål och potatis

Potatis och curry passar faktiskt mycket bra ihop speciellt med blomkål i denna indiska linsgryta.
Späs linserna med vätska blir de billig gryta och soppa som räcker till många. Passar som vegetarisk rätt eller tillbehör till det mesta från korv, kyckling, fisk, fläsk och på bufféer. Prova med skivad kryddstark korv. Lägg lite energi på att baka ett rustikt bondbröd så blir middagen fullkomlig.

4 portioner linser med curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 potatisar, fasta
  • 2 dl gröna eller röda linser
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 tsk curry eller garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 4 dl vatten
  • 1 blomkålshuvud
  • 1 dl russin, valfritt
  • 1 dl pumpafrön (valfritt)

Tillagning

  1. Skala potatisarna, dela dem på längden och sedan två gånger på mitten.
  2. Hacka löken, fräs den i olja, curry samt gurkmeja i en stor kastrull.
  3. Tillsätt linser, potatis och vatten.
  4. Koka på svag värme under lock i cirka 15 minuter.
  5. Tillsätt ev. russinen och ansad blomkål i små buketter och koka ytterligare 10 minuter. Späd eventuellt med mer vatten så att det inte bränns.
  6. Smaka av med salt och peppar samt servera varmt i en skål eller på ett fat som tillbehör eller gryta.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer